Ένα νέο τοπίο που χρίζει άμεσης αποκωδικοποίησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά προέβαλε μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.
Η πρωτοβουλία είχε κρατηθεί απολύτως μυστική και κατά πολλούς εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, επιχειρεί να διευθετήσει μία σειρά ζητημάτων, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, προκειμένου να μη μείνουν πολλές, σοβαρές εκκρεμότητες μετά τις Ευρωεκλογές.
Μετά τη «ντρίπλα» της κυβέρνησης με στόχο να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, η μπάλα είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης, κυρίως των τεσσάρων παραπάνω κομμάτων, τα οποία αριθμούν 100 βουλευτές. Αυτό, σημαίνει ότι στο υποθετικό σενάριο που θα αποφασίσουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο – το οποίο, ωστόσο, έχουν ήδη ψηφίσει επί της αρχής – θα μετατρέψουν σε θρίλερ για την κυβερνητική πλειοψηφία τον στόχο της υπερψήφισης, από 200 βουλευτές, όπως απαιτείται για να περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι είτε μεταβάλλουν τη στάση τους είτε όχι τα παραπάνω κόμματα, η κυβέρνηση θα είναι κερδισμένη, αφού στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να βρεθούν απέναντι από τους όπου γης ομογενείς – ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που ο αρχηγός του Στεφ. Κασσελάκης είναι ομογενείς – ενώ στη δεύτερη θα έχουν διευκολύνει την κυβερνητική πλειοψηφία σε έναν ακόμα στόχο.
Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίζεται τι θα πράξουν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έσπευσε να στηλιτεύσει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».
Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης επί της τροπολογίας με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνουν πως συζήτηση από μηδενική βάση σημαίνει ότι ενδεχομένως αλλάζει η στάση του ΠΑΣΟΚ, που ήταν «ναι με επιφυλάξεις» μετά την τροπολογία Κεραμέως.
Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αλλά και στην τροπολογία, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του Κόμματος και ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αντιδραστική τομή που αφενός αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας που υπήρχε έως σήμερα και αφετέρου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου».
ieidiseis.gr
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις