Τέλος χρόνου σήμερα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5… υπό προϋποθέσεις: Δεδομένης της απαίτησης της αγοράς και των φοροτεχνικών για παράταση της υποβολής των αιτήσεων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ακόμη λίγες ημέρες προθεσμία. Η διαδικασία όμως των αιτήσεων όπως και η εξόφληση των ποσών της Επιστρεπτέας κρύβει «παγίδες» για τους επαγγελματίες.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Τα μέχρι τώρα δεδομένα «ζυγίζει» σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις του όσον αφορά σε πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από τη μια έχει το στενό «μαρκάρισμα» της ίδιας της αγοράς που ζητά λίγες ημέρες ακόμα, από την άλλη όμως πρέπει να συνυπολογίσει ότι η παράταση θα πάει και πιο πίσω τις πληρωμές, ενώ ο αριθμός των ενδιαφερομένων έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων που είχε εκτιμήσει η ηγεσία του Υπουργείου. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport έχουν ήδη υποβληθεί 437.293 αιτήσεις, ενώ στόχος παραμένει η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.
«Κούρεμα» ενίσχυσης και ημερομηνίες πληρωμής
Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά το «κλείσιμο» της πλατφόρμας θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει «προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια», όπως ανέφερε η προηγούμενη απόφαση. Με άλλα λόγια, τα πάντα θα καθοριστούν με νέα απόφαση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων: Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος. Όπως όλα δείχνουν η εξόφληση των ενισχύσεων που θα προκύψουν για κάθε επαγγελματία θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου. Τα ποσά των ενισχύσεων πάντως δεν θα… γλιτώσουν το «κούρεμα», ενώ και οι «παγίδες» στη διαδικασία δεν λείπουν.
Με ελάχιστα ποσά οι ενισχύσεις
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καθοριστεί ένα ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ για την Επιστρεπτέα 5: Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεδομένου όμως ότι το ποσό της ενίσχυσης ισχύει συμψηφιστικά με αυτήν της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπήρχε ο κίνδυνος για όσους συμμετείχαν, ειδικά για τις προσωπικές εταιρείες χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή, η τελική ενίσχυση από τον 5ο κύκλο να ήταν μικρότερη από 1.000 ευρώ ή και μηδενική. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο φρόντισε να διευκρινίσει ότι το εν λόγω ποσό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Άρα τα 1.000 ευρώ θα δοθούν… ατόφια. Όμως, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Και προφανώς -εξαιτίας αυτής της εξέλιξης- κάποιοι που περιμένουν μεγαλύτερες ενισχύσεις δεν θα πάρουν τελικά τα ποσά τα οποία υπολόγιζαν, δεδομένου ότι θα τα … «κουρέψει» ο αλγόριθμος. Με άλλα λόγια για να βγει το τελικό ύψος ενίσχυσης του 5ου κύκλου θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Και φυσικά όσοι δεν ζητούν το ελάχιστο των 1.000 ευρώ, αλλά μεγαλύτερα ποσά, θα… απογοητευτούν.
«Βαρόμετρο» η αίτηση
Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Εκεί θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλύπτει την πτώση του κύκλου εργασιών για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου, κάτι που ουσιαστικά, καθιστά την Επιστρεπτέα 5 «συνέχεια» της 4. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εκείνων που έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τον Σεπτέμβριο του 2020.
Και η «παγίδα» της… εξόφλησης
Και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι η αγορά «φώναζε» να ανέβει το ποσοστό της επιδότησης. Όπως και να έχει στην περίπτωση της Επιστρεπτέας το «δώρο» έχει και κάποιο αντίτιμο: Πρώτον, αυτό το «κομμάτι» της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Ιούνιο του 2021. Και δεύτερον το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο κράτος.
enikonomia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις