Μόνο αυτοπεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ΝΔ θα φτάσει το 33% δεν δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υπόσχεται πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους δείχνει αντίθετα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι τα πράγματα στις ευρωκάλπες θα πάνε καλά για το κυβερνών κόμμα και ότι το 33% είναι μία εύκολη υπόθεση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας, που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους. Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημόσιους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον γνωστό εργατολόγο και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα «το πριμ παραγωγικότητας προϋπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για 714.000 δημόσιους υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα, το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα είναι …56 ευρώ το χρόνο ή 4,6 ευρώ ανά μήνα!».

Γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν, ακόμα, ότι το όλο σκηνικό θυμίζει εικόνες από το παρελθόν, όπου τα κόμματα και κυβερνήσεις επιχειρούσαν να δελεάσουν τους ψηφοφόρους με μπόνους και πριμ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι γύρω από αυτό το θέμα υπήρξε μία πραγματική αφωνία από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό για το οποίο κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έταξε ψίχουλα για να πάρει ψήφους.

Την ίδια ώρα και με αφορμή την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι, έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «αναντίστοιχη» την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να ανοίγει τον «χορό» των αντιδράσεων και των αμφισβητήσεων. «Το ακούμε γιατί δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε κάτι άλλο. Προφανώς θα υπάρξουν εφέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, διατύπωσε ευθέως την άποψή του για τη δικαστική απόφαση, προβλέποντας μάλιστα, «την έφεση του εισαγγελέα στην απόφαση».

«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν η μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, σε συνέντευξη του και πρόσθεσε: «Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπουν τη δυνατότητα έφεσης από τον εισαγγελέα Εφετών και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο της απόφασης και το φόβο παραγραφής, σημείωσε ότι «ούτε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο, θα επιτρέψουν μια τέτοια υπόθεση να παραγραφεί πριν αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ανεξάρτητα πάντως από την άποψη που έχει ο κάθε πολίτης για την απόφαση – το γεγονός ότι δύο υπουργοί παρεμβαίνουν ευθέως κατά τις δικαιοσύνης εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Ακόμα πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι- που αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- να υπάρχει τέτοια οργή από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται ως απλώς θεατής στην υπόθεση των Τεμπών.

Αλλά και πολιτικά υπάρχει μείζον θέμα αφού η κυβέρνηση κάνει με τον πιο «ωμό» τρόπο αυτό για το οποίο κατ’ επανάληψη έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνει δημοσίως και παρεμβαίνει στις δικαστικές αποφάσεις.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις