Το πράσινο φως για νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου μεταφοράς έδωσε η ΡΑΑΕΥ φέρνοντας επιβαρύνσεις στο ρεύμα.

 

Η ΡΑΑΕΥ έδωσε το πράσινο φως για νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ΑΔΜΗΕ, καθώς εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Wacc, κάτι που θα φέρει επιβαρύνσεις στο ρεύμα και στους λογαριασμούς.

Οι αυξήσεις που προκύπτουν για τα έτη 2023-2025 διαμορφώνονται σε ποσοστά περίπου 10%. Η αρμόδια αρχή έχει εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και έχει καλέσει τον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει τον επιμερισμό των ποσών για τη μείωση του φόρτου στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου εξανεμίζουν μέρος των μειώσεων που φέρνει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, επηρεάζοντας τους λογαριασμούς ρεύματος, με τα μέσα νοικοκυριά να επιβαρύνονται περίπου κατά 76 ευρώ ετησίως.

Η απόφαση έγκρισης του αναθεωρημένου Wacc (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου), που ελήφθη από την ολομέλεια τον Ιούλιο του 2023, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση των αυξημένων ετήσιων εσόδων του ΑΔΜΗΕ μέσω της αναπροσαρμογής των τελών δικτύου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η απόφαση της ΡΑΑΕΥ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και καλεί τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει τον επιμερισμό των ποσών προς ανάκτηση στα επόμενα έτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις στα τέλη χρήσης δικτύου και να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι αυξήσεις στο επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνονται σε 9,96% για το 2023, 10,51% για το 2024 και 10,64% για το 2025. Ο ΑΔΜΗΕ είχε προηγουμένως λάβει έγκριση για Wacc 6,10% για την περίοδο 2022-2025, με το επιτρεπόμενο έσοδο να διαμορφώνεται αντίστοιχα για τα έτη 2022-2025.

Μετά την απόφαση της ΡΑΕΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε αίτημα έκτακτης αναθεώρησης για τα έτη 2023-2025, επικαλούμενος σημαντική μεταβολή στα οικονομικά και πραγματικά δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την προηγούμενη έγκριση. Η τελική έγκριση της ΡΑΕΕΥ για Wacc ήταν 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025.

Βάσει του κανονιστικού πλαισίου, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να προτείνει τις αναπροσαρμογές των τελών χρήσης δικτύου για το 2024, είτε για την πλήρη ανάκτηση του επιτρεπόμενου ετήσιου εσόδου είτε για χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕΕΥ για επιμερισμό σε επόμενα έτη.

ρευμα αυξησεισ, λογαριασμοι ρευματοσ

«Χάνονται» οι μειώσεις στο ρεύμα με τις αυξήσεις στα τέλη δικτύου

Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναιρούν μέρος των μειώσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά την αναθεώρηση του επιτρεπόμενου ετήσιου εσόδου του διαχειριστή.

Αυτό έχει οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά, με το μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 3.750 κιλοβατώρες να επιβαρύνεται περίπου με 76 ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις