Τα βασικά πρόσωπα της επιτροπής που θα «πετσοκόψουν» τις νοσοκομειακές δομές είναι παλιοί γνώριμοι και συνεργάτες του νέου υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη
Παλιοί γνώριμοι και κυρίως συνεργάτες σε ένα think tank με αντικείμενο τον τομέα της Υγείας ήταν ο νέος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης και τα βασικά πρόσωπα της επιτροπής που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αναλάβουν να «πετσοκόψουν» τις νοσοκομειακές δομές στη χώρα μας.
- Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Κι όλα αυτά ήδη από το 2014, όταν δηλαδή στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας -επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά– ήταν ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, στην ιστορία είναι πως τα ονόματα αυτών των μελών της επιτροπής, που θα αποφασίσουν την κατάργηση ή τη συγχώνευση μονάδων υγείας, έχουν εμπλακεί και στο σκάνδαλο Novartis, όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως έχει εμπλακεί και το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, η συμμετοχή του οποίου στο σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχει αρχειοθετηθεί από τη Δικαιοσύνη.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη σε αυτή τη θέση αποκτά νέες… ερμηνευτικές διαστάσεις.
Η συγκεκριμένη παρέα στην πλήρη σύνθεσή της φαίνεται ότι συναντήθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2014, όταν δημιουργήθηκε το think tank, με την ονομασία Gallien Think Tank Greece (GTTG), στόχος του οποίου ήταν, θεωρητικά, και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εποχής, «να λειτουργήσει ανεξάρτητα και συμβουλευτικά με Εθνικού Συστήματος Υγείαςουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)».
Η δομή του GTTG περιλάμβανε ένα διοικητικό συμβούλιο επί τιμής και μία διευθύνουσα επιτροπή. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, ενώ στη διευθύνουσα επιτροπή ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος και ο επικ. καθ. Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Εν ολίγοις, και στις δύο δομές του think tank συμμετείχαν οι καθηγητές που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αποφασίσουν για τις περικοπές στο ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη υγειονομική στιγμή για τη χώρα μας.
Η σύνδεση με το σκάνδαλο Novartis
Στη διευθύνουσα επιτροπή του συγκεκριμένου think tank συμμετείχε, όμως, και ο σχετικά νεόκοπος στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος δήλωνε τότε δικηγόρος με εξειδίκευση στο Ποινικό και Ιατρικό Δίκαιο και νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας, δηλαδή του κ. Γεωργιάδη. Λίγα χρόνια αργότερα τα ονόματα των κυρίων Τούντα, Υφαντόπουλου και Σουλιώτη θα συνδεθούν με το σκάνδαλο Novartis, όπως φυσικά και αυτό του κ. Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα:
- Ο Γιάννης Υφαντόπουλος είχε χαρακτηριστεί στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis ως ο άνθρωπος «που χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα του χρήματος». Δημοσιεύματα τον Νοέμβριο του 2019 ανέφεραν πως ήταν υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, αλλά έχασε τη θέση λίγο πριν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο. Ο ίδιος είχε διαψεύσει συνολικά την είδηση, λέγοντας πως δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόταση για τη θέση.
- Ο Κυριάκος Σουλιώτης, σύμφωνα με έγγραφα που προσκομίστηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή στις αρχές του 2019, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Αδωνι Γεωργιάδη, αφού λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλός του την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας. Θεωρήθηκε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά που χρησιμοποιούσε η Novartis για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis, με τίτλο «Novartis Healthcare Systems – Healthcare Systems Excellence Program» της 29ης Οκτωβρίου 2013 σκιαγραφείται η επιρροή που ασκούσε ο κ. Σουλιώτης, ενώ περιλαμβάνεται ακόμη και φωτογραφία του. «Θα είναι θετικός, αν χρειαστεί, στο να υποστηρίξει το HCS πρότζεκτ μας», ανέφεραν στελέχη του φαρμακευτικού κολοσσού.
- Ο Γιάννης Τούντας είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2010 έως το 2013, δηλαδή όταν οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων αυξάνονταν σημαντικά. Η ατζέντα, μάλιστα, του αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, περιλαμβάνει πολλά ραντεβού με τον κ. Τούντα το 2013.
Όπως φαίνεται, η συνεργασία του κ. Πλεύρη με παλιούς γνώριμους, που από τη μια ανησυχούσαν (!) για τον τομέα της δημόσιας Υγείας και από την άλλη το όνομά τους φιγουράριζε στο πολύκροτο σκάνδαλο, για το οποίο η Novartis πλήρωσε 310.000.000 δολάρια ως αποζημίωση στο αμερικανικό δημόσιο, είναι μία ιστορία από τα παλιά που έμεινε στη μέση. Το ερώτημα είναι πόσο θα στοιχίσει η συγκεκριμένη συνεργασία στο Ελληνικό Δημόσιο αυτή τη φορά…
«Δεν τον θέλω. Είναι ναζί!»
Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε, για την ιστορία, πως ο κ. Πλεύρης είχε προσχωρήσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το ΛΑΟΣ με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2012, δηλαδή μερικούς μήνες μετά την ένταξη των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», ο πρώην πρωθυπουργός, του οποίου το όνομα είχε επίσης εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis, αλλά η υπόθεση του αρχειοθετήθηκε, είχε αρχικώς εκφράσει αντιρρήσεις για την προσχώρηση του κ. Πλεύρη, λέγοντας: «Όχι, όχι. Δεν τον θέλω. Είναι ναζί!»
Αξίζει, επίσης, να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι ο κ. Πλεύρης έχει υπάρξει δικηγόρος τόσο του κ. Σαμαρά, όσο και του εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις