Νέο αφήγημα αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ, με την οποία παραδοσιακά ανοίγει η πολιτική αυλαία για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο το φθινόπωρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η αρχική ερμηνεία – έστω για επικοινωνιακούς λόγους – του μηνύματος της ευρωκάλπης για τη ΝΔ, ότι, δηλαδή, οι πολίτες ζήτησαν μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου, φέρνει μάλλον τα ανάποδα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Και αυτό, διότι η κοινωνία ασφυκτιά από την παρατεταμένη ακρίβεια και οτιδήποτε θεωρητικό, το αντιλαμβάνεται ως διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η οποία εντείνει αντί να αμβλύνει τη νευρικότητα.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, κατά γενική εκτίμηση ότι όσο κι αν «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», θεαματικά μέτρα στήριξης των πολιτών, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα κατήφειας δεν υπάρχουν. Ή τουλάχιστον πιστεύει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, δεν επαρκούν για μέτρα που πραγματικά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όλες οι διαρροές από τα συναρμόδια υπουργεία, στην πραγματικότητα αναμασούν τα γνωστά: Τις προγραμματισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων κλπ.
Για παράδειγμα, οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να προετοιμάζεται να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη που στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950, ενώ «θα αναφερθεί στις νέες αρχές της φορολογικής πολιτικής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Επιπρόσθετα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει εκτενή αναφορά και στις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες δρομολογούνται για το φθινόπωρο, όπως η κατάργηση από το πρώτο ευρώ της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και η ενεργοποίησή του μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, μέτρο το οποίο θα αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές με το ισχύον σύστημα υπολογισμού κα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων ζευγαριών. Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται αύξηση του επιδόματος τέκνων, πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις κα. Ήδη, ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί όλα τα επιδόματα και προχωρά σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν» από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη περίπου 200.000 οικογενειών τρίτεκνων στην κατηγορία των πολύτεκνων, με τα αντίστοιχα προνόμια.
Επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει την επανεκκίνηση του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο «Σπίτι μου2» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών ) καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (ως 40.000 ευρώ) ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους.
ieidiseis.gr
Eurokinissi | Γιώργος Κονταρίνης
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις