Ως το «αφεντικό» και ο «ιδιοκτήτης» του νησιού, και όχι ως «επισκέπτης», εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, δείχνοντας σαφέστατα ότι η κατακτημένη, μετά από εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος, βόρεια Κύπρος, δεν αποτελεί παρά ένα βιλαέτι του και τουρκική αποικία.
Ουσιαστικά, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα κατεχόμενα δεν αποτελούν παρά το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει, καταπατώντας, βέβαια, έτσι κατάφωρα κάθε απόφαση του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίστηκε λες και η Κύπρος είναι το … προικώο του, και, έτσι, κατά την ομιλία του στη Βουλή του ψευδοκράτους άρχισε να μοιράζει οικόπεδα για την κατασκευή προεδρικού μεγάρου και της νέας Βουλής (!).
Κοντολογίς, υποβάθμισε τον «πρόεδρο» των κατεχομένων σε επίπεδο υπηρετικού προσωπικού του, και τον εξευτέλισε δημόσια ως άλλο … γιουσουφάκι του. Κάτι που, ακόμα και ένας «πολιτικός μπάτλερ», όπως είναι ο Ερσίν Τατάρ, δύσκολα θα μπορούσε να χωνέψει. Πλην όμως, ο Τατάρ δεν άρθρωσε λέξη.
Μοίρασε … οικόπεδα
Χτές, λοιπόν, κατά την πρώτη ημέρα της «επίσκεψής» του στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε την ανέγερση νέου κτιρίου της «Βουλής» δίπλα στο νέο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο που θα ανεγερθεί στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.
Ως άλλος σουλτάνος που επισκέπτεται την αποικία του, ο Ερντογάν έκανε αυτή την εξαγγελία στην Βουλή των κατεχομένων, όπου ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, εκτός από ντόπιους βουλευτές, παρίσταντο Τούρκοι υπουργοί και αξιωματούχοι, καθώς και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν (!) που πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα.
Μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό, λες και μοίραζε τα οικόπεδα του … πατέρα του, είπε: «Ως γνωστόν η προεδρία της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) δεν έχει ένα αξιοπρεπές κτιριακό συγκρότημα και ένα κτίριο. Τώρα τελείωσαν οι εργασίες μας σε σχέση με το κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας και σύντομα αρχίζουμε την ανέγερσή του με τη δύναμη του Αλλάχ. Θέλουμε να κάνουμε και έναν Εθνικό Κήπο. Ιδού, αυτή είναι η έκφραση του να είναι κανείς κράτος. Θα το δείξουμε σε κάποιους υλοποιώντας αυτό το έργο. Ταυτοχρόνως, θα κάνουμε και ένα κτίριο της βουλής. Θέλουμε οι βουλευτές μας να έχουν χώρο που να νιώθουν ελεύθεροι και ήσυχοι. Παραχωρήσαμε (!) γη 500 στρεμμάτων».
«Υπόθεση ενός μεγάλου έθνους»
Γνωρίζοντας τις εντονότατες αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ των Τουρκοκυπρίων στην προσάρτηση και ουσιαστικά μετατροπή των κατεχομένων σε τουρκική αποίκια, ο Τ.Ερντογάν, απευθυνόμενος στους βουλευτές των κατεχομένων ωσαν να ήταν υπάλληλοί του, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και «αδαείς που καρφώνουν δηλητηριώδη βέλη στην καρδιά των Τουρκοκυπρίων».
Όλοι οι πολιτικοί, συνέχισε, που «βρίσκονται κάτω από την στέγη αυτής της Βουλής πρέπει ενεργήσουμε ενωμένοι και να χαλάσουμε αυτό το παιχνίδι με αίσθημα ευθύνης. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Αυτός είναι ο πλούτος της δημοκρατίας, όμως η ύπαρξη και η ενότητα της ΤΔΒΚ είναι πάνω από κάθε είδους πολιτική άποψη».
Ο ίδιος, επίσης, χαρακτήρισε την «υπόθεση της Κύπρου, υπόθεση ενός μεγάλου έθνους την οποία έγραψε με έπος ηρωισμού. Γι’ αυτήν αποχαιρετήσαμε στο μαύρο χώμα 496 πεσόντες στρατιώτες, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς μας από τις τέσσερις γωνιές της χώρας μας κατά τη Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Χάσαμε και 1672 Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».
Κατά ΗΠΑ και Ισραήλ
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν απέναντι σε λόμπι στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως μεταξύ άλλων ο Μπόμπ Μενέντεζ, έχουν υποβάλλει πρόταση για σκληρές πολιτικές έναντι του Ερντογάν και για το Κυπριακό. Εκτιμάται ότι οι επιθετικές αναφορές του «στοχοποιούν» και το εβραϊκό και κυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ.
«Το κλίμα ενότητας και αδελφοσύνης που επιδεικνύουμε εμείς εδώ ενοχλεί κάποιους που βρίσκονται στην Αμερική. Ορισμένοι, συνεργαζόμενοι με κάποιους στην Αμερική, προσπαθούν ξανά να προκαλέσουν αναταραχή. Καλούμε εκείνους που για χρόνια κοιτάζουν το Κυπριακό μόνο από την άποψη ενός συγκεκριμένου λόμπι να δουν την πραγματικότητα στο νησί».
Ανατολική Μεσόγειος
Οσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ιδίας και των Τουρκοκυπρίων, αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε κάνει προς την ΕΕ και τις χώρες της περιοχής για σύγκληση Διάσκεψης με στόχο, αφενός τη νομιμοποίηση των κατεχομένων και αφετέρου την εδραίωση των τουρκικών αξιώσεων στη θαλάσσια περιοχή.
Ωστόσο, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, έως τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν «πρόθυμοι» για να μετάσχουν. «Προτείναμε -είπε- στην Ευρωπαϊκή Ένωση την διοργάνωση μιας Διάσκεψης για να συζητηθούν οι τομείς της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Ακόμα δεν μπορέσαμε να πάρουμε απάντηση σε αυτή την εποικοδομητική μας πρόταση».
«Κατακτητής» οι Ελληνοκύπριοι
Κατά τα λοιπά, στην προσπάθειά του να νομιμοποιήσει την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου, με την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Τ.Ερντογάν έκανε το άσπρο μαύρο, χαρακτηρίζοντας τους Ελληνοκύπριους ως … κατακτητές.
«Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι κατακτητής στο νησί και ποιος εκπροσωπεί την νοοτροπία του κατακτητή. Οι Ελληνοκύπριοι, που διά χειρός της τρομοκρατικής οργάνωσης, ΕΟΚΑ, δεν δίστασαν να επιβουλευτούν την ζωή, την περιουσία των Τούρκων γειτόνων τους. Ουδέποτε είδαν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους εταίρους τους». Αλλά, «η μητέρα πατρίδα, εγγυήτρια Τουρκία δεν άφησε μόνους τους Τουρκοκύπριους στην καταπίεση των Ελληνοκυπρίων».
Κατά της ΕΕ
Οσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο ίδιος επανέλαβε το γνώριμο προπαγανδιστικό μοτίβο της Αγκυρας ότι «οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για πάνω από 50 χρόνια δεν έφτασαν σε αποτέλεσμα λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους ίσους εταίρους του νησιού Τουρκοκύπριους».
Δεδομένου, όπως είπε, ότι «η πικρή πείρα που αποκτήσαμε σε αυτή την διαδικασία μας έμαθε ξεκάθαρα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση να συστήσει συνεταιρικό κράτος», μια κατά τον ίδιο «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να είναι εφικτή μόνο με μια προσέγγιση που λαμβάνει ως βάση τις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί. Και η διεθνής κοινότητα θα αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα αργά ή γρήγορα».
Τέλος, ως συνήθως, εστράφη και κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα, πάλι δεν ενήργησε σωστά και, παρά την υπόσχεση που δόθηκε, ξέρετε τι βγήκε στο δημοψήφισμα που έγινε στη νότια Κύπρο (σ.σ. καταψήφιση του σχεδίου Ανάν). Και τι βγήκε στον βορρά. Ο βορράς τήρησε τον λόγο του. Οι Τούρκοι τηρούν τον λόγο τους, αλλά οι Έλληνες δεν τον τηρούν».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις