Μοιράσου το άρθρο

 

Σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν στην Τεχεράνη θα προτιμήσει να μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη (19/07) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαταλείποντας τα σχέδιά του, να επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Του Θοδωρή Γ. Κανέλλου

Στην Τεχεράνη, οι πρόεδροι Ερντογάν, Πούτιν και Εμπραχίμ Ραΐσί θα συζητήσουν το ζήτημα της Συρίας, υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραταθεί για έξι μήνες ο μηχανισμός χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μέσω της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη της Ρωσίας, έναντι των δυτικών χωρών οι οποίες ήθελαν 12μηνη παράταση. Η Μόσχα απείλησε να κλείσει εντελώς τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αν οι Δυτικοί επέμεναν σε 12μηνη λειτουργία του.

Την ανακοίνωση για την τριμερή της Τεχεράνης έκανε το Κρεμλίνο. Είναι η δεύτερη μόλις φορά που ο Πούτιν βγαίνει από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, Το πρώτο του ταξίδι το είχε κάνει στην Κεντρική Ασία, στα τέλη Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμα ότι οι τρεις πρόεδροι (οι χώρες των οποίων είναι εγγυήτριες δυνάμεις βάσει της Διαδικασίας της Αστάνα)  θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης στη Συρία.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι βασικοί υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Αντιθέτως η Τουρκία έχει προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και άλλες αντάρτικές ομάδες που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στο οποίο έχει προαναγγείλει και τρίτη εισβολή, δήθεν για να προστατευτεί από τρομοκράτες Κούρδους.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, και κατόπιν αυτής θα έχουν και μια δια ζώσης συνάντηση. Ο τρόπος που έκανε την ανακοίνωση το Κρεμλίνο θυμίζει τον ρόλο που ασμένως ανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας ως μεσολαβητής για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη διμερή συνάντηση του Πούτιν με τον Ιρανό πρόεδρο Ραΐσί. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου έλεγε ότι η συνομιλία, έγινε ενόψει της ρωσοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό πάντως, η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει βγάλει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα για να υποστηρίξει την εισβολή, να συζητεί την δια θαλάσσης εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, όταν έχει τινάξει στον αέρα την ομαλή ροή του επισιτιστικού εμπορίου, αλλά και την ομαλή διανομή φυσικού αερίου. Και ταυτοχρόνως να υποστηρίζει ότι τα εμπορικά πλοία κινδυνεύουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των ναρκών που έχει ποντίσει η Ουκρανία στις ακτές της και στα λιμάνια της για να προστατευτεί από τη ρωσική επιθετικότητα.
Μάλιστα αύριο, στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΟΗΕ, θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν “κολλημένα” λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χολουσί Ακάρ. Τούρκοι εκπρόσωποι έχουν ήδη επισκεφτεί τη Μόσχα και το Κίεβο.

Όλο αυτό στην Τουρκία παρουσιάζεται ως τεράστια επιτυχία του Ερντογάν, ο οποίος μεσολαβεί και για την περιφερειακή ειρήνη, αλλά και για να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων, που έχουν όμως πάρει την ανηφόρα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη θεατρική σκηνή, που έχει στήσει η Ρωσία στην Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα, εξέχοντα ρόλο έχει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Επανέλαβε επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να λήξει με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, από την Ουάσινγκτον ως τις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν δεν θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για τους παραδοσιακούς εορτασμούς που οργανώνει εκεί το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, στις 20 Ιουλίου.

Η Άγκυρα είχε προαναγγείλει την επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να “πιέσει” την Αθήνα. Πλέον όμως είναι προφανές ότι η θέση του Ερντογάν στο εσωτερικό έχει ενισχυθεί, μετά τη Μαδρίτη, και δεν έχει ανάγκη να δείξει ο Τούρκος πρόεδρος σε Ελλάδα και Τουρκία πόσο ισχυρός είναι. Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης θεωρούν απίθανο ο Ερντογάν, να είναι στις 19 Ιουνίου στην Τεχεράνη και στις 20 στα Κατεχόμενα. Αλλά με τον Ερντογάν τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις