Η προαναγγελία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με τις αντοχές της αγοράς και τις κρατικές αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ άνοιξε τη συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών, επιχειρήσεων και πρωτογενούς τομέα, έναντι φυσικών καταστροφών, μετά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Όμως προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά όσον αφορά στις αντοχές της ασφαλιστικής αγοράς σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως αυτή από την κακοκαιρία Daniel, και στο εάν η υποχρεωτικότητα θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θα αποζημιώνει στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισαν εκτός από τις τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και ότι προφανώς θα υπάρξουν σχετικές μελέτες και έρευνα της αγοράς για το ζήτημα.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο, πολίτη ή επιχείρηση, που επλήγη απο φυσικές καταστροφές”, διαβεβαίωσε, επικαλούμενος άλλωστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν που δημιούργησε νέα ταχύτατη διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μέσα σε ώρες όταν είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές οι οποίες θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε μια εποχή κλιματικής κρίσης.”

Ενδεικτικά ανέφερε ότι “για τις αγροτικές αποζημιώσεις οι οποίες δόθηκαν από το 2019 έως το 2022 προσθέσαμε στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι πολύ απλά τα ασφάλιστρα τα οποία πλήρωναν οι αγρότες δεν ήταν αρκετά.”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επομένως ότι: “Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά εάν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ως κράτος, να μπορούμε να αποζημιώνουμε όλες τις φυσικές καταστροφές και ποια είναι η ευθύνη, τελικά, του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης απέναντι στην ανάγκη να ασφαλίσει ο ίδιος την περιουσία του απέναντι σε κάτι το οποίο γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να συμβεί κάποια στιγμή.”

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε άλλωστε ότι πχ η ασφάλιση αυτοκινήτων είναι υποχρεωτική και δήλωσε ότι: “Ναι , θα καταλήξουμε και σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όσα περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα, όπως καταλαβαίνετε. Θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε ανοιχτά με την ασφαλιστική αγορά.”

Σχολίασε επίσης ότι: “Για κάποιες κατηγορίες, επιχειρήσεις ας πούμε, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν ανασφάλιστες και δεν φροντίζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να προστατεύσουν την περιουσία τους.”

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε μάλιστα “πώς αισθάνεται ο επιχειρηματίας ο οποίος είχε ασφαλίσει την εταιρεία του όταν βλέπει ότι το κράτος θα έρθει και θα αποζημιώσει και αυτόν ο οποίος δεν έχει ασφαλίσει την εταιρεία του. Δεν θα μπει στον πειρασμό την επόμενη μέρα να μην την ασφαλίσει ή να κάνει ένα πιο αδύναμο ασφάλιστρο; Αυτές, ακριβώς, είναι οι συμπεριφορές τις οποίες δεν πρέπει να επιβραβεύουμε.”

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: “Νομίζω, λοιπόν, ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Ήδη σχεδιάζουμε μία μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να μπορούμε να δούμε με ποιο διαφορετικό τρόπο θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται από τη δεκαετία του ’50, άλλες εποχές. Πρέπει να αποζημιώνουμε, ενδεχομένως, περισσότερες καταστροφές αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες και οι παραγωγοί μας καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Είναι μία μεγάλη συζήτηση, δύσκολη συζήτηση, αλλά σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει φωτιές, αντιμετωπίζει πλημμύρες, και ναι, αντιμετωπίζει και σεισμούς, είμαστε μια σεισμογενής χώρα, η συζήτηση αυτή είναι αναπόφευκτη.”

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις