Απρόβλεπτες – αν όχι δυσάρεστες – νομικές εξελίξεις για τη διοίκηση της ΕΡΤ μπορεί να επιφέρει  η αγωγή των σωματείων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των εκπροσώπων τους στο ΔΣ της εταιρείας, για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της δημόσιας τηλεόρασης, από τον πρόεδρο (και ως πρόσφατα διευθύνοντα σύμβουλο) Κωνσταντίνου Ζούλα.

Η αγωγή της ΠΟΣΠΕΡΤ και των σωματείων εργαζομένων εστιάζει σε δεκάδες αποφάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ, οι οποίες ελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023 με διαδικασία παράνομη και αντίθετη προς τους κανονισμούς της ΕΡΤ, σύμφωνα με τους ενάγοντες, καθώς «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συγκρότηση, την απαρτία, τον τρόπο εισαγωγής θεμάτων προς απόφαση και τη διαδικασία λήψης απόφασης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, με κύρια ευθύνη του Κωνσταντίνου Ζούλα, που το επίμαχο διάστημα καταλάμβανε τόσο τη θέση του Προέδρου όσο και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ».

Μέσα από τη δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, που έχει αποφασίσει για αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ με διαδικασίες και τρόπους που τώρα καλείται η Δικαιοσύνη να εξετάσει, επανέρχεται και αναδεικνύεται, με την επίμαχη αγωγή, το μείζον θέμα της διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ δημοσίου χρήματος – του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στην ΕΡΤ με την αγωγή ζητούν να πραγματοποιηθεί δικαστικός έλεγχος και ακύρωση των αποφάσεων που πήρε το ΔΣ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στις επίμαχες συνεδριάσεις.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως πρόκειται για υπόθεση μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορά στη διοίκηση και διαχείριση μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Συνδέεται αναπόφευκτα με την εδραιωμένη στην κοινωνία αντίληψη ότι οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είναι στο απυρόβλητο, καθώς στην πράξη μένουν ανεξέλεγκτες ό,τι κι αν γίνει.

«Το έργο του Δικαστηρίου είναι δυσχερές και με σεβασμό στην κρίση του θα αναμείνουμε την απόφασή του, τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος των σωματείων εργαζομένων της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, έπειτα από την εκδίκαση της αγωγής.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται κατά νομικούς κύκλους, ότι θα εκδοθεί σε έξι με οκτώ μήνες.

Εν τω μεταξύ έκθεση ορκωτών ελεγκτών παρουσιάζει μια ΕΡΤ η οποία αφενός δεν έχει τρόπο να υπολογίσει έστω κατά προσέγγιση τα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος που καταλήγουν στα ταμεία της και αφετέρου υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν έως 122 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτη εισφορά μέσω των λογαριασμών ρεύματος, επειδή τη δουλειά αυτή την κάνουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Μεταξύ άλλων εκφράζεται επιφύλαξη, ότι η ΕΡΤ ενδεχομένως να απολέσει σημαντικό ποσό από το ανταποδοτικό τέλος, ύψους ως και 122 εκατ. ευρώ αν στο μεταξύ δεν εισπραχθούν από τους παρόχους ρεύματος τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά υπερ ΕΡΤ.

Για το θέμα του ανείσπρακτου ποσού αλλά και την αδυναμία επαλήθευσης από την ΕΡΤ  με ακρίβεια το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος έκανε νωρίτερα δημοσίευμα ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» τονίζοντας πως η έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή «ξεγυμνώνει» όλη την οικονομική διαχείριση της διοίκησης Ζούλα στο τιμόνι της πολύπαθης δημοσίας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμη Εταιρεία.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις