Την επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης με το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ κάνει η κυβέρνηση, με αφορμή τις αντιδράσεις των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία παίδων για τα τεράστια κενά στο προσωπικό τους.
Η αρχή έγινε όταν οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», διαμαρτυρόμενοι για τα λειτουργικά κενά στο προσωπικό του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα τακτικά χειρουργεία. Η διοίκηση έδωσε εντολή να συνεχίσουν, οι γιατροί προκήρυξαν στάση εργασίας, η διοίκηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη που κήρυξε την κινητοποίηση παράνομη, οι γιατροί προκήρυξαν και νέες στάσεις εργασίας με την πλήρη κάλυψη ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ και τότε παρενέβη… δυναμικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ά. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικρότησε, λέγοντας στη συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά FM για τον υπουργό Υγείας ότι «καλά κάνει. Όταν ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο τα παιδικά χειρουργεία εργαλειοποιείται, το κράτος καλά θα κάνει να αντιδράσει».
Σε ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ότι «στο Παίδων έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά για τρεις νέους αναισθησιολόγους, ενδεχομένως και τέσσερις, και γίνεται χρήση έκτακτων λύσεων από άλλα νοσοκομεία», προσθέτοντας ότι «δεν είναι πάνω από τη δημόσια υγεία η επαναστατική γυμναστική κάποιων που έχουν κουράσει. Όλος αυτός ο δήθεν επαναστατικός ακτιβισμός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα».
«Κερασάκι στην τούρτα» της εν εξελίξει σύγκρουσης αποτέλεσε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών καθώς και ο Ε.Ο.Δ.Υ., ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., η Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Α.Ε. ο Ε.Ο.Φ., η Ι.Φ.Ε.Τ. ΜΑΕ, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για τη λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με καθεστώς έκδοσης από ιδιώτες γιατρούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Η κίνηση αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ με την ΟΕΝΓΕ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Παιδιατρικής περίθαλψης» και καλεί «όλους τους συναδέλφους των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του λεκανοπεδίου να συμμετέχουν μαζικά στην παναττική στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ 8:00 π.μ. με 1:00 μμ., τη Δευτέρα 3/6 και στη συγκέντρωση στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στις 11:00 π.μ.».
Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό «μέτωπο» στο χώρο της Υγείας που ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς ο Ά. Γεωργιάδης παραδέχθηκε – μετά από ρεπορτάζ κάποιων ΜΜΕ – ότι το υπουργείο Υγείας έχει συζητήσει με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους ιδιώτες, για να δοθούν κίνητρα ώστε να εμπλακούν κι αυτές στον τομέα συλλογής αίματος και άλλων «ανθρώπινης προέλευσης υλικών», όπως το πλάσμα και οι ιστοί. Μάλιστα τα μέσα του περασμένου Απριλίου, σε σχετικό συνέδριο είχε πει ότι «η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ενεπλάκη σε διαδικτυακή συζήτηση με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος κάλεσε τον Ά. Γεωργιάδη «να βγείτε άμεσα και να διαψεύσετε κάθε σκέψη για “ιδιωτικές επενδύσεις” σε συλλογή αίματος κ παραγώγων, ΠΡΙΝ προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στην εμπιστοσύνη των εθελοντών αιμοδοτών (μάλιστα προ καλοκαιρινής περιόδου, που η προσφορά μειώνεται)», τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε αλλοίωση του εθελοντικού χαρακτήρα της αιμοδοσίας, θα σημάνει το οριστικό ΤΕΛΟΣ της. Εθελοντισμός και ευρώ δε πάνε μαζί».
Ο Ά. Γεωργιάδης απάντησε στον Θ. Λύτρα, λέγοντας ότι «το Ευρωπαϊκό πλαίσιο το επιτρέπει, οι ΗΠΑ το εφαρμόζουν με επιτυχία εδώ και χρόνια, 5 ευρωπαϊκές χώρες ήδη το εφαρμόζουν. Δεν καταλαβαίνω τί λέτε; Όλοι αυτοί είναι τέρατα ή δεν ξέρουν τί τους γίνεται; Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη κάτι εδώ αλλά δεν καταλαβαίνω προς τί όλος αυτός ο θόρυβος. Αν λειτουργεί με επιτυχία στους άλλους εδώ γιατί θα ήταν καταστροφή;», για να λάβει την ανταπάντηση ότι «υπάρχουν 5 χώρες που το επιτρέπουν, και 190 που το απαγορεύουν. Εσείς πάτε με τις 5 που το επιτρέπουν;».
Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι η εμπορευματοποίηση του αίματος και των παραγώγων του – στις ΗΠΑ επιτρέπει η επί πληρωμή αιμοδοσία για πλάσμα – πέραν του ότι ανοίγει μείζονα ζητήματα βιοηθικής, δημιουργεί και ζητήματα ασφάλειας. Τονίζουν, δε, ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην ΕΕ μόνο σε τέσσερις χώρες, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία και Αυστρία, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, την απαγορεύουν αυστηρότητα.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις