Ούτε μισή κουβέντα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόσφατη δέσμευσή του, να αναζητηθούν και να φορολογηθούν κατά 90% τα υπερκέρδη που είχαν επιχειρήσεις ενέργειας, όπως η ΔΕΗ με τα «golden boys» και τους παχυλότατους μισθούς, το 2021, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Την τύχη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ έχουν οι εκθέσεις του Συνήγορου του Καταναλωτή (ΣτΚ) τις οποίες έχει αποκαλύψει το Antinews και από τις οποίες προκύπτει ότι μονομερώς εταιρείες αύξησαν ρήτρες έως και 875%, με τον ΣτΚ να ζητά να τις μειώσουν κατά το ήμισυ και μάλιστα αναδρομικά – Τη «μπάλα στην κερκίδα» των Βρυξελλών πέταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών «δεσμευόμενος» ότι αν η Κομισιόν δεν λάβει απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε θα… θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο

«Έκλεισε» το θέμα της αναζήτησης των «υπερκερδών» που εκτιμάται ότι είχαν οι εταιρείες ενέργειας από το 2021 ο πρωθυπουργός, δείχνοντας είτε να μην έχει ενημερωθεί, είτε να αποκρύπτει πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε από πέρυσι ενημερώσει επίσημα τα συναρμόδια υπουργεία για τις πρακτικές αισχροκέρδειας εκτός πλαισίου, τις οποίες εφάρμοζαν επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε σε μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά, οι οποίοι κάθε μήνα βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν εντελώς για να πληρώσουν έστω και ένα μέρος από τους λογαριασμούς – «φωτιά», στο απώτερο μέλλον, σε μια ενδεχόμενη κοινή ευρωπαϊκή λύση και δεσμεύτηκε ότι αν… δεν υπάρξει εξέλιξη από τις Βρυξέλλες, τότε θα «απαντήσει» με ένα εθνικό σχέδιο. Μέχρι τότε, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να υφίστανται «οικονομικό ηλεκτροσόκ», μη μπορώντας να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για να επιβιώσουν.

Λεφτά (για τους ασθενέστερους) από υπερκέρδη δεν υπάρχουν…

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σήμερα, στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν ανέφερε ούτε μισή κουβέντα σε σχέση με την υπόσχεση που είχε δώσει πρόσφατα στη Βουλή, μετά από καταγγελίες και πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την αναζήτηση τυχόν υπερκερδών από εταιρείες ενέργειας πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλαδή από το 2021 (!) και τη φορολόγηση τους κατά 90%. Ακολουθώντας τακτική ανάλογη με αυτή που υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί με την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα (για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ) παρουσιάστηκε σαν να μην γνωρίζει τις σχετικές εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη οι οποίες, σημειωτέον, έχουν αποσταλεί εδώ και μήνες στα συναρμόδια υπουργεία!

Βάσει αυτών των εκθέσεων του ΣτΚ φαίνεται να προκύπτει ξεκάθαρα ότι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν υπερκέρδη από πέρυσι, αφού αύξησαν υπέρογκα τους λογαριασμούς αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναπροσάρμοσαν μονομερώς και αδικαιολόγητα ρήτρες επί των τιμολογίων έως και 875%, με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, του οποίου ηγείται ο πρώην γ.γ. της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης επί κυβέρνησης Καραμανλή, να ζητά να μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ αυτές τις χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά (βλ. «Πορίσματα ”φωτιά”: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά… »).

Περαιτέρω μέτρα στήριξης; Παρακαλώ, περιμένετε…

Αντί λοιπόν να αναφερθεί στα υπερκέρδη και στη φορολόγησή τους κατά 90%, ενισχύοντας στα social media τα σχόλια περί πρωθυπουργικής «πλάτης» σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να τα «διέγραψε», να «έκλεισε» το θέμα μοιράζοντας υποσχέσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου, για κινήσεις που θα γίνουν για τη στήριξή τους στο… απώτερο μέλλον. Αναφέρθηκε στα ήδη ληφθέντα μέτρα σημειώνοντας: «Με ρωτούν πολλοί πολίτες, φτάνουν αυτά; Αρκούν; Πρώτος εγώ θα απαντήσω πως όχι, γιατί -για να το πω πολύ απλά- όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου -και έφτασαν μέρες όπου η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν από δύο χρόνια- τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος, πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός».

«Ενώ η αλυσίδα της παραγωγής, της τυποποίησης, των μεταφορών, μεταφέρει τις ανατιμήσεις αυτές σε όλο και περισσότερα προϊόντα για να τα κάνει στο τέλος περισσότερο απρόσιτα και η αισχροκέρδεια μερικών επιτήδειων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δίχως να αναφερθεί στην εντολή, όπως έχει δηλώσει, την οποία έχει δώσει στη ΡΑΕ για αναζήτηση υπερκερδών από επιχειρήσεις ενέργειας το 2021 τα οποία θα φορολογηθούν κατά 90%. Ο πρωθυπουργός με τη στάση αυτή, έδειξε ότι θέμα -αναζήτησης- υπερκερδών δεν τίθεται και προχώρησε σε μια… εμπροσθοβαρή τοποθέτηση αναφέροντας ότι θα δείξει «μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για να αισχροκερδίσει».

Η «μπάλα» στις Βρυξέλλες

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης «έριξε τη μπάλα στην κερκίδα» των Βρυξελλών σημειώνοντας: «Φίλες και φίλοι, κανένα Εθνικό Ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος μιας παγκόσμιας κρίσης και ενός συνεχιζόμενου πολέμου. Και γι΄ αυτό η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο -διότι αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος- και θα προωθεί ταυτόχρονα την ενιαία αγορά και αποθήκευσή του. Σκεφτείτε ότι στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί, ως Ευρώπη, τα εμβόλια σε καλύτερες τιμές από ό,τι μπορούσαμε να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Ενώ υπάρχουν ακόμα σήμερα και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν στην ίδια προσπάθεια».

Τι θα γίνει, όμως, μέχρι να αποφασίσουν, εάν το αποφασίσουν (ένας στόχος σχεδόν αδύνατος λόγω της άρνησης των Γερμανών και λοιπών κρατών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης) οι Βρυξέλλες ένα κοινό ευρωπαϊκό στόχο αντιμετώπισης της σαρωτικής ακρίβειας; «Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, τότε η κυβέρνηση θα… εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι τότε, ειδικά τα μεσαία και χαμηλά από εισοδηματικής άποψης νοικοκυριά μπορούν να περιμένουν, όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού, που δεν παρέλειψε να τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, χωρίς όμως να πείθει σημαντικό τμήμα του ακροατηρίου του, με βάση τα όσα λέγονταν στα «πηγαδάκια» μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις