Βράζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ αρκετών βουλευτών είναι ότι κάτι «παίζεται» στο παρασκήνιο. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο ενός… πιο ουσιαστικού διαλόγου με τους γείτονές μας.
Οι πρώτοι που αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Ο πρώτος μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο έστειλε μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα ήρεμα νερά πολλές φορές φέρνουν μεγάλες φουρτούνες.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι και οι δύο ετοιμάζονται να κάνουν ομιλίες για τα εθνικά θέματα μέσα στον Νοέμβριο. Ο Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», ενώ 20 ημέρες αργότερα θα πάει στην Πάτρα, όπου θα παραστεί, στις 24 Νοεμβρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια».
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί γνωρίζουν κάτι και γι’ αυτό θέλουν εξαρχής να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θέματα του Αιγαίου. Η διαδικασία αυτή θα έχει ως απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη, μέσα ωστόσο από αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Συζήτηση χωρίς κατάληξη;
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ακριβώς αυτές οι υποχωρήσεις είναι που έχουν κάνει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να αντιδρούν έντονα στέλνοντας μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με δεδομένο ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Καραμανλής επηρεάζουν ένα κομμάτι βουλευτών της Κ.Ο. της Ν.Δ., η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να προλάβει τα χειρότερα. Δηλαδή μία νέα «ανταρσία» στο εσωτερικό του κόμματος για τα εθνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε μάλιστα να στείλει μήνυμα προς τους πρώην πρωθυπουργούς λέγοντας ότι δεν κάνει τίποτε άλλο από αυτό που έχουν κάνει και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Συζήτηση χωρίς κατάληξη, καθώς οι γείτονές μας εμφανίζονται να ακολουθούν πάντα τον δρόμο του αιφνιδιασμού.
Την ίδια, πάντως, ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματός του για τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αίσθηση ωστόσο δημιούργησε το γεγονός ότι ο Γεραπετρίτης άφησε σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του Νίκου Δένδια. Αναφερόμενος στην κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό φέρεται να είπε ότι, όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, «το Κυπριακό δεν υπήρχε καν στην ατζέντα του ΟΗΕ». Όπως υποστηρίζουν πολλοί, η αναφορά αυτή έγινε επειδή προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να χρεωθεί την αδράνεια που υπήρξε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Κυπριακό, η οποία κορύφωσε την τουρκική προκλητικότητα.
Κοινό πλαίσιο
Το ερώτημα που υπάρχει, πάντως, είναι εάν η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να φέρει μία συμφωνία ασύμφορη για τα ελληνικά δεδομένα. «Σε καμία περίπτωση» απαντούν «γαλάζια» στελέχη, τα οποία λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρεκκλίνει καθόλου από την πάγια ελληνική θέση. Ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παραπέμπουν στην επικείμενη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα την 8η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα αναζητήσουν ένα κοινό πλαίσιο για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα δύσκολα. «Δεν μιλάμε για το τεχνικό ή το νομικό κομμάτι. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Βρισκόμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο» λένε διπλωματικές πηγές
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να πει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προτίθεται να συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μάλιστα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί οριοθέτηση παντού (σε βόρειο, ανατολικό και νότιο Αιγαίο). Αν ο Φιντάν συμφωνήσει επ’ αυτού, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση.
Προειδοποιήσεις για κάθε ενδεχόμενο
«Γαλάζιοι» παράγοντες επιμένουν ότι η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως μια διαφορετική εξέλιξη θα της στοιχίσει πάρα πολύ. Άλλωστε οι συνεργάτες του Μητσοτάκη εμφανίζονται να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όσα συμβαίνουν δεξιότερα της Ν.Δ., καθώς η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ο Κυριάκος Βελόπουλος καιροφυλακτούν, προκειμένου να καρπωθούν τα όποια οφέλη από ένα ενδεχόμενο στραβοπάτημα της κυβέρνησης.
Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει επιλέξει να αντιπαρατίθεται με τη Λατινοπούλου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται επειδή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αισθάνονται πως η επικεφαλής της Φωνής Λογικής είναι δικό τους παιδί και άρα θα μπορούσε να συνδράμει στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έχει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές.
Θεωρούν δε ότι είναι πιο αξιόπιστη πολιτικά απ’ ό,τι ο Βελόπουλος και γι’ αυτό έχουν επιλέξει να την αναδείξουν ως ηγέτιδα των μικρότερων κομμάτων δεξιότερα της Ν.Δ. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έχει τα ρίσκα της, καθώς οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ενδεχομένως να «παρεξηγήσουν» την αναβάθμιση της Λατινοπούλου ως βασικού αντιπάλου της κυβέρνησης και να την επιλέξουν ως εναλλακτική τιμωρητική λύση για το κυβερνών κόμμα.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις