Συμμετοχή σε ημερίδες και δράσεις για να καλύψει την ανυπαρξία έργου

facebook sharing button

Πέντε ολόκληρες σελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά χιλιάδες ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πολίτες για την πιθανότητα παραβίασης των απαγορευτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της διασποράς της Covid-19, είναι το μοναδικό έργο που έχουν να παρουσιάσουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και ο πρόεδρός της, Άγγελος Μπίνης, σύμφωνα με όσα εμφανίζονται στη διαδικτυακή σελίδα της Αρχής.

  • Της Μαρίας Παναγιώτου

Μιας ανεξάρτητης Αρχής που συστήθηκε με τυμπανοκρουσίες με τον ν. 4622/2019 για το επιτελικό κράτος και με την οποία καταργήθηκαν όλα τα ελεγκτικά σώματα της διοίκησης, όπως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που είχαν συμβάλει στην εκπόνηση σημαντικών πορισμάτων, όπως αυτό για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis.

Στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο μπορεί ακόμη να δει κανείς, υπό τον τίτλο «έργα της ΕΑΔ», τηλεοπτικά ρεπορτάζ στα οποία εμφανίζονται ελεγκτές να κάνουν… αιφνιδιαστικούς ελέγχους αγκαλιά με τηλεοπτικές κάμερες, για να τσεκάρουν αν καταστήματα διαθέτουν αντισηπτικά! Οι τίτλοι, μάλιστα, των αναρτήσεων για τα σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρουν χωρίς αιδώ «έλεγχοι μπροστά στις κάμερες του τηλεοπτικού δελτίου» τάδε. Πραγματικά, στους ελέγχους προς τους πολίτες για την Covid-19 αρχίζει και τελειώνει η διαφθορά στη χώρα μας;

Για να είμαστε δίκαιοι, η ΕΑΔ, στον πάνω από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της, φαίνεται πως έχει ακόμη πραγματοποιήσει έναν έλεγχο σε έδρα ΜΚΟ στον Χολαργό και σε Δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καστοριά, έναν έλεγχο σε ΜΚΟ στη Λέσβο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, όπως και σε γήπεδα ποδοσφαίρου ερασιτεχνών Αττικής και πάλι όμως για τα μέτρα προστασίας κατά της Covid! Επίσης, 14 ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, έξι σε δήμους της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και 24 σε δήμους της Κρήτης. Ακόμη, ελέγχους σε τρία ελαιοτριβεία και σε μία βιομηχανία Ρητίνων και πάλι για την Covid-19, αλλά και σε… λούνα παρκ, για την πιστοποίηση παιχνιδοκατασκευών και τακτικές επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων!

Ημερίδα και δράσεις

Βεβαίως, η ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται πως έχει να παρουσιάσει και εξαιρετικό ακαδημαϊκό έργο, αφού, μεταξύ άλλων, έχει συντάξει και έκθεση αξιολόγησης κινδύνων διαφθοράς στις λειτουργίες της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ημερίδα με τίτλο «Τεχνολογία για τη διαφάνεια», έχει διοργανώσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την άνοδο της Ελλάδας στον δείκτη CPI, έχει συντάξει οδηγό για την ασφάλεια στην τηλεργασία και οδηγό προστασίας από τεχνικές εξαπάτησης Covid-19.

Έχει, επίσης, προβεί σε δράσεις με το υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση μαθητών σε σχέση με τη δημόσια ακεραιότητα και τη λογοδοσία και έχει διοργανώσει διαδικτυακές συζητήσεις για θέματα απάτης και ακεραιότητας. Έχει, όμως, προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες που αναμένεται να επιφέρουν αποφασιστικό πλήγμα στον δείκτη διαφθοράς της χώρας, όπως έχει εισαγάγει ένα ενημερωτικό newsletter στις διαδικασίες της κι έχει φτιάξει γραφείο Τύπου για επικοινωνιακούς σκοπούς, σύγχρονη ιστοσελίδα και λογαριασμούς στα social media (προφανώς για να καλύψει την ανυπαρξία έργου).

Ακόμη έχει αναβαθμίσει τις γραμμές διαδικτύου που διαθέτει, έχει προμηθευτεί έναντι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ γραφεία, έχει εκδώσει κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας για τους επιθεωρητές – ελεγκτές (που μπορεί να μην κάνουν ιδιαιτέρως ελέγχους, αλλά έχουν κώδικα) και έχει δημιουργήσει ψηφιακή βάση δεδομένων για την παρακολούθηση του ελεγκτικού έργου.

«Εθνικό σχέδιο δράσης» για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Στο «Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς (2018-2021)», το οποίο βρίσκεται αναρτημένο και στη σελίδα της ΕΑΔ, ελάχιστες είναι οι δράσεις που έχουν εκκινήσει από τη νέα ανεξάρτητη Αρχή και ακόμη λιγότερες (εκείνες που) έχουν ολοκληρωθεί. Κι αυτές, στην πραγματικότητα, κρίνονται επουσιώδεις, θεωρητικές και σε αρκετές περιπτώσεις εστιασμένες μόνο στον εσωτερικό έλεγχο και όχι στον εξωτερικό.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • Ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις ομάδες άσκησης επιρροής (lobbying).
  • Χαρτογράφηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μηχανισμού παρακολούθησης.
  • Υλοποίηση της ειδικής τομεακής στρατηγικής.
  • Βελτίωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
  • Δημοσίευση των στατιστικών και ετήσιων περιοδικών εκθέσεων σχετικά με τον όγκο εργασίας(;) και την καλύτερη διαχείριση.
  • Ενίσχυση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου.
  • Εκπόνηση εγχειριδίου για τη διαχείριση εισαγγελικών παραγγελιών.

Αλήθεια, ουσιαστικούς ελέγχους και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας πότε έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν η ΕΑΔ και ο πρόεδρος της, Άγγελος Μπίνης; Οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η νεοσύστατη Αρχή πρόκειται να ενισχύσει τη λογοδοσία στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, των διοικητικών Αρχών, των κρατικών φορέων και των δημόσιων οργανισμών, ύστερα από όλα τα προαναφερθέντα, μοιάζουν τουλάχιστον αστείες.

Όχι, όμως, τόσο, όσο το γεγονός πως ο κ. Μπίνης, δηλαδή ο επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής, είναι παράλληλα και κουμπάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την κυβέρνηση του οποίου θα έπρεπε λογικά να ελέγχει.

Σιωπή για την… αμαρτωλή λίστα Πέτσα

Αιχμή του δόρατος στην αδράνεια που εμφανίζει η ΕΑΔ, είναι η διάσημη πλέον υπόθεση της «λίστας Πέτσα», μέσω της οποίας μοιράστηκαν με τον πλέον αδιαφανή τρόπο 20.000.000 ευρώ για την καμπάνια κατά του κορωνοϊού, ακόμη και σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης. Η ΜΚΟ VouliWatch, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες να φέρει στο φως της δημοσιότητας τη σύμβαση με την εταιρία Initiative Media, από την οποία διανεμήθηκαν τα χρήματα και όλα τα σχετικά έγγραφα, κατέθεσε προσφυγές στην ΕΑΔ, με σκοπό να μεσολαβήσουν για να τους παραδοθούν από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η οποία παρέμενε επίσης σιωπηλή στις προσφυγές τους.

Η νεοσύστατη Αρχή, «τέκνο» του επιτελικού κράτους, αρχικά δήλωσε αναρμόδια για τη διεκπεραίωση του αιτήματός τους και στη συνέχεια αδιαφόρησε προκλητικά, χωρίς να δώσει καμία απάντηση. Έτσι, το Vouliwatch προέβη σε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στις 7 Μαρτίου, με σκοπό την ακύρωση της σιωπηρής απόρριψης της ΕΑΔ, προκειμένου να ζητηθούν τα έγγραφα από τη Διοίκηση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει καρπούς ούτε η παραπάνω διαδικασία, το Vouliwatch, αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις