Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη δρομολογήσει τις υποχωρήσεις που έχει ζητήσει η Τουρκία! Προ των πυλών η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Στις 8 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Καταφθάνει ως θριαμβευτής του πρόσφατου βίαιου ελληνοτουρκικού σλάλομ, το οποίο η Αγκυρα μεθόδευσε έπειτα από πολλά έτη πιέσεων και πρόσφατα και με τη χρήση των όπλων (περίπτωση της Κάσου). Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δρομολογήσει τις υποχωρήσεις που έχει ζητήσει η Τουρκία και με τη βοήθεια του εκσυγχρονιστικού συρφετού που διατρέχει τους ισχυρότερους πόλους του ελληνικού πολιτικού συστήματος (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και κυβερνά τη χώρα τα τελευταία χρόνια, εναλλασσόμενο στην εξουσία, ετοιμάζεται να παραδώσει χώρους εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Ουσιαστικά πρόκειται για κίνηση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και του καθεστώτος στο Αιγαίο, όπως είχε ρυθμιστεί «οριστικά» με τη συγκεκριμένη Συνθήκη από το 1923. Την αναθεώρηση της Συνθήκης επίμονα ζητούσε ήδη από το 2017 ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του (6/12/2017) ανέφερε ότι «η Συνθήκη πρέπει να επικαιροποιηθεί». Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στο αεροπλάνο της επιστροφής σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκαν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό (σ.σ.: «προσφυγικό» το είχε αποκαλέσει), το θέμα του Αιγαίου, οι διερευνητικές συνομιλίες και το Κυπριακό. Δηλαδή όλο το πακέτο, όπως συμβαίνει και τώρα.

Ο Ερντογάν είπε ότι διατύπωσε την άποψή του σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης και στις διμερείς του επαφές αλλά και δημοσίως, όπως την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι πριν από την επίσκεψη (σ.σ.: το γνωστό τουρκοκάναλο). Είπε σχετικά ότι «απαντώντας σε μια ερώτηση που μου απευθύνθηκε σε σχέση με τη Λωζάννη, είπα ότι αν χρειάζεται θα μπορούσε κάλλιστα να επικαιροποιηθεί. Αλλωστε, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μια συμφωνία μόνο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Αυτό το είπα και εκεί. Ο Ελληνας Πρόεδρος έχει την άποψη ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν μπορούν να επικαιροποιηθούν. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αν τα μέρη αισθανθούν την ανάγκη θα μπορούσαν κάλλιστα να επικαιροποιηθούν. Το είπα εκεί και στον Πρόεδρο Παυλόπουλο: Εμείς στα Κοινοβούλια δεν αλλάζουμε ακόμα και τα συντάγματα, εφόσον χρειαστεί; Τα αλλάζουμε. Επομένως και οι συμφωνίες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, βεβαίως και μπορούν να επικαιροποιούνται. Αλλά αυτό το θέμα σαν να έχει γίνει λίγο εμμονή. Το ίδιο παρατήρησα και στον πρωθυπουργό Τσίπρα. Μίλησα και μαζί του. Είναι λάθος η Λωζάννη να εκλαμβάνεται ως ένα θέμα μόνο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Και ιδού η συνέχεια: Στα μέσα της εβδομάδας που τελείωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ «θυμήθηκε» τις ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διανύουμε -λέει- «Ετος πολιτισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας» και με την ευκαιρία διοργανώνεται σχετική έκθεση με θέμα «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας μέσα από διπλωματικά έγγραφα»! Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει αρχειακό υλικό που διαθέτει, έκθεση εγγράφων και άλλων τεκμηρίων, με σκοπό την απεικόνιση ορισμένων εκ των σημαντικότερων στιγμών της ιστορίας των σχέσεων των δύο κρατών.

Περίεργο; Καθόλου. Η Ιαπωνία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης και για κάθε τροποποίησή της πρέπει να ενημερωθεί… Τόσο απλό! Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 80 τεκμήρια από το 1872, που καλύπτουν διάφορους τομείς των σχέσεων. Ετσι γίνονται οι δουλείες! Οτι ακριβώς είχε ζητήσει τότε ο Ερντογάν, εφαρμόζεται σήμερα.

Σε δεύτερο πλάνο οι τουρκικές διεκδικήσεις στη Θράκη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πακέτο της παρούσας διαπραγμάτευσης δεν περιλαμβάνει (ακόμα) «Θράκη». Τη Θράκη η Άγκυρα θα αρχίσει να τη διεκδικεί μόλις εξασφαλίσει αυτά που επιθυμεί στο Αιγαίο. Και όταν ακούγονται προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που αναφέρονται στη Θράκη, όπως του επικείμενου επισκέπτη Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για τη δήθεν καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης, είναι διότι το θέμα εξαιρείται από την όποια διαπραγμάτευση. Ακόμα η Αθήνα αντιστέκεται στη Θράκη, παρά τις πιέσεις και τις προκλητικές κινήσεις που κατευθύνονται από την Άγκυρα στην ακριτική περιοχή, με συγκεντρώσεις του αποσχιστικού τουρκοελεγχόμενου κόμματος DEB, στις οποίες δεσπόζει ο χάρτης της «ενιαίας και ανεξάρτητης» Δυτικής και Ανατολικής Θράκης. Σε λίγο θα έρθει και η Θράκη στο προσκήνιο, όταν κρίνει η Τουρκία.

Σε εκείνη την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ισλαμοφασίστας Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί και τη Θράκη. Στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη, επέστησε την προσοχή στα δικαιώματα των μειονοτήτων που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάννη, λέγοντας ότι «καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων αυτών». Καλομελέτα και έρχεται…

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι αφελείς κυβερνώντες στην Αθήνα είναι ότι η Αγκυρα θα θέσει θέμα Θράκης αμέσως μετά την εδραίωση της μειοδοσίας στο Αιγαίο… Ή το αντιλαμβάνονται, αλλά, ως υπάλληλοι-υπόχρεοι τρίτων, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Η προδοσία είναι έτοιμη και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τη διεκπεραιώσει πλήρως και ασφαλώς, με τις πλάτες της Ουάσινγκτον.

Αντάλλαγμα το «cases belli»

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διαπραγμάτευση αφορά αρχικά το εύρος των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) και του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΑΧ). Οπως αποκάλυψε η ανεκδιήγητη πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη στην ΕΡΤ, η διαπραγμάτευση αφορά εύρος 8-9 μιλίων για τα χωρικά ύδατα. Ούτε καν δέκα, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το εύρος των ΕΧΥ με το αντίστοιχο του ΕΑΧ που σήμερα είναι 10 μίλια. Οταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο «από ποιο Εύρος Χωρικών Υδάτων συζητάμε για την ΑΟΖ;» (σ.σ.: το Εύρος των Χωρικών Υδάτων είναι προαπαιτούμενο για καθορισμό ΑΟΖ), η πρόεδρος του προδοτικού ΕΛΙΑΜΕΠ είπε με σαρκασμό: «Οκτώ-εννέα μίλα. Να, ας πούμε, μία διαπραγμάτευση».

Και γελούσε χωρίς να ντρέπεται. Στη συνέχεια ως δώρο για την υποχώρηση η Αγκυρα θα άρει το «cases belli», το οποίο η Αθήνα θα «πουλήσει» στον αδιάφορο λαό ως «νίκη». Και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι (για λίγο). Ο Φιντάν, που καρφώνει σε συνεντεύξεις την Αθήνα ως να είναι ο κύριος υποκινητής των κρίσεων, γιατί πέτυχε αυτό που ήθελε και ο Γεραπετρίτης γιατί ακόμα και με μειοδοσία θα έχει επιτύχει ειρήνη στο Αιγαίο. Τόσο τους κόβει…

Κυριακάτικη Δημοκρατία-newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις