Με ποιον όρο αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι 15χρονοι – Για ένα παιχνίδι που έλαβε άσχημη τροπή κάνει λόγο ο συνήγορος του ενός εξ’ αυτών

Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο  της εμφάνισης εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα στην υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Ηρακλείου, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, οι τέσσερεις 15χρονοι που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν και έκλεψαν χρήματα από ένα 12χρονο αγόρι.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το cretalive, σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ληστεία από κοινού τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή (σε βαθμό κακουργήματος) και για κλοπή καθώς επίσης και για παράνομη οπλοφορία μαχαιριού, κατηγορία που βαραίνει έναν εξ αυτών.

Ο 12χρονος, ο οποίος έπεσε θύμα ληστείας, υποστήριξε μεταξύ άλλων στην κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια Ηρακλείου:

«Με τους φίλους μου κάναμε πλάκα, ζητωκραυγάζαμε, γελούσαμε δυνατά. Εκείνη την στιγμή μας πλησίασαν δύο παιδιά, μας σταμάτησαν και μας ρώτησαν γιατί φωνάζουμε. Τους είπαμε ότι δεν φωνάζαμε σε αυτούς και κάναμε πλάκα μεταξύ μας και μάλιστα ζητήσαμε συγνώμη. Οι δύο φώναξαν τους άλλους που βρισκόταν κάτω από το πάρκο με αποτέλεσμα να μαζευτούν και άλλοι. Συνολικά επτά παιδιά. Άρχισαν να μας ρωτάνε πόσο χρονών είμαστε, που μένουμε και αν έχουμε 50 λεπτά μαζί μας. Ο ένας από τους επτά που ήταν ο πιο ψηλός μάς ζήτησε 50 λεπτά ενώ κάποιο άλλο παιδί που φορούσε πορτοκαλί μπουφάν είπε σε έναν άλλον φίλο του να μας δείρει επειδή αυτός ήταν στην ηλικία μας καθ’ ότι ο ίδιος δεν χτυπάει όπως είπε μικρότερους. Φοβηθήκαμε πολύ. ΟΙ δύο φίλοι έκαναν πίσω και άρχισαν να τρέχουν, εγώ έμεινα εκεί τρομοκρατημένος διότι φοβήθηκα ότι θα με έδερναν. Κανείς δεν κυνήγησε τους φίλους μου αλλά περικύκλωσαν εμένα και μου ζήτησαν να τους δώσω ό,τι έχω πάνω μου. Δεν παρουσίασα καθόλου το κινητό μου. Μόλις έβγαλα το χαρτονόμισμα, κάποιος από αυτούς το πήρε αμέσως.

Οι φίλοι μου είχαν ενημερώσει την Αστυνομία, έφθασαν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι τρεις άρχισαν να τρέχουν. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους τέσσερις. Είχαν οδηγήσει τα παιδιά σε ειδικό δωμάτιο, μου τα υπέδειξαν, τα αναγνώρισα και είπε τι είχε κάνει το καθένα -Ο πρώτος στεκόταν δίπλα μου χωρίς να μιλάει και με κοιτούσε επίμονα και αγριεμένα. Έκανε κινήσεις ότι ήταν έτοιμος να μας επιτεθεί και ρώτησε την ηλικία μας -ο δεύτερος, ο πιο ψηλός, ζήτησε αν έχω 50 λεπτά και μετά μου είπε να δώσω ό,τι έχω πάνω μου -ο τρίτος στεκόταν επίσης δίπλα και κοίταζε επίμονα και ο 4ος φορούσε το πορτοκαλί φωσφοριζέ μπουφάν που είπε σε κάποιον άλλον να μας δείρει επειδή αυτός δεν χτυπάει μικρότερους του».

Το παιχνίδι  “αλήθεια ή θάρρος” πήρε άσχημη τροπή

Αντί για ψυχαγωγία, το γνωστό και πατροπαράδοτο παιχνίδι “αλήθεια ή θάρρος” έλαβε άσχημη τροπή με πρωταγωνιστές τους ανήλικους στο Ηράκλειο, υποστήριξε ο κ. Λευτέρης Κάρτσωνας, δικηγόρος, που εκπροσωπεί έναν εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων
Μιλώντας για την υπόθεση τόνισε ότι “κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε πρόθεση να ληστέψει”.

Όπως επισήμανε, “το ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους ενέχει μια διαφορετική ποινική αντιμετώπιση”. Ο κ. Κάρτσωνας επικεντρώθηκε περισσότερο στο φαινόμενο, αυτό καθαυτό, “το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει σύντομα σε επίπεδο εγκληματολογικό και κοινωνικό για να δούμε ποιος είναι ο παράγοντας που γέννησε αυτή τη συμπεριφορά”.

Ζητώντας ” ταπεινά συγγνώμη από τις οικογένειες των φερομένων ως παθόντων”, ο   κ. Κάρτσωνας υποστήριξε πως ο εντολέας του αρνείται την κατηγορία – “ήταν απλά παρών”. Ο εν λόγω ανήλικος, όπως είπε, “προέρχεται από μία οικογένεια που έχει επιδείξει μία υποδειγματική διαδρομή”. Εκτίμησε επίσης πως “η δικαιοσύνη θα λάβει υπόψη την ανηλικότητά τους, θα τους δώσει την ευκαιρία να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεων με την επιβολή αναμορφωτικών μέτρων”, γιατί “αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης, να αντιμετωπίζει ως γονέας αυτές τις συμπεριφορές, στο πλαίσιο μιας πατερναλιστικής ιδεολογίας που διατρέχει όλη την νομοθεσία” για “την αντιμετώπιση των ανήλικων δραστών”.

Οι γονείς των παιδιών, σύμφωνα με τον κ. Κάρτσωνα, “έχουν καταληφθεί εξ απήνης”. Το σημαντικότερο βέβαια για τον ίδιο, εξετάζοντας από ένα ευρύ κοινωνικό πρίσμα το φαινόμενο της βίας που αναφύεται ταχύτατα στις τάξεις των εφήβων, είναι “να κοιτάμε τα παιδιά μας, να θέτουμε κανόνες και όρια γιατί κανένα από αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκε εγκληματίας. Να προσέξουμε τα πρότυπα. Ούτε εν είδει παιχνιδιου μπορούν να συγχωρεθεί η εκφορά ύβρεων”.

Πηγή: cretalive.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις