Η αναδίπλωση Ζάεφ όσον αφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών παραμένει αγκάθι για τη ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε χθες λάθος το tweet περί “μακεδονικής εθνικής ομάδας” στο Euro, όμως το ζήτημα έχει φέρει ξανά αντιμέτωπη τη Νέα Δημοκρατία με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις… ντρίμπλες με τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αφενός κάλεσε τη γειτονική χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή της, αφετέρου απείλησε με ανάσχεση της πορείας ένταξης στην ΕΕ, αλλά και με “πάγωμα” της ψήφισης των τριών μνημονίων συνεργασίας, που εκκρεμούν.
Το τελευταίο βέβαια αφορά καθαρά το εσωκομματικό ακροατήριο, δεδομένου πως ούτως ή άλλως η ψήφιση των μνημονίων είχε παραπεμφθεί στις καλένδες, λόγω της απειλής του Αντώνη Σαμαρά ότι θα καταψήφιζε, αλλά και λόγω της εκτίμησης ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα ψήφιζε και κυρίως λόγω του φόβου “ανταρσίας” των βουλευτών της βόρειας Ελλάδας.
Αν και βέβαια δεν μπορεί να παγώσει κάτι ήδη παγωμένο, η κυβέρνηση είχε βρει την κατάλληλη αφορμή να ικανοποιήσει την “πατριωτική δεξιά”. Το παράδοξο βέβαια είναι πως είτε κυρωθούν τα μνημόνια αυτά από την ελληνική Βουλή, επί της ουσίας μικρή σημασία έχει: Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από τη χώρα μας και τα προβλεπόμενα στα τρία μνημόνια εφαρμόζονται ούτως ή άλλως.
Επομένως τόσο η “επανάσταση” των σαμαρικών όσο και η απειλή περί παγώματος, αφορούν ένα καθαρά συμβολικό ζήτημα. Και φυσικά δεν ήταν αυτό που ώθησε σε αναδίπλωση το Ζάεφ, ο οποίος σημειωτέον είχε κινηθεί στα όρια της συμφωνίας των Πρεσπών, καθως ειχε μιλήσει για “μακεδονική εθνική ομάδα” και όχι για “εθνική ομάδα της Μακεδονίας”, ενώ βέβαια δεν έχει κανένα λόγο να υπονομεύσει μία συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε.
Αυτό που έχει πραγματική βαρύτητα όμως είναι η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε προχθές το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όχι όμως επειδή το μπλόκαρε η Ελλάδα, αλλά λόγω του βέτο της Βουλγαρίας.
Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της. Ενώ αντίθετα η Ελλάδα στηρίζει ενθέρμως από θέση αρχής την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι όλη αυτή η συζήτηση και η βουλγαρική στάση να “ανοίξει την όρεξη” επίδοξων “μακεδονομάχων”, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που μιλάνε για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ή έστω για βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, όπως επιμένουν να αποκαλούν τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι “ρεαλιστές” βεβαίως υπενθυμίζουν ότι όπως εξαρχής είχε προειδοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή δεσμεύει τη χώρα, η οποία μάλιστα επικαλείται ως ισχυρό επιχείρημα απέναντι στην Τουρκία την τήρηση διεθνών συμφωνιών.
Το πιθανότερο είναι λοιπόν τα τρία μνημόνια να παραμείνουν σε λίμπο, η κυβέρνηση διακριτικά να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος και να εφαρμόζει το περιεχόμενο τους, αφήνοντας τη Βουλγαρία να μπλοκάρει, και οι “μακεδονομάχοι” της ΝΔ να συνεχίζουν να υπόσχονται στους ψηφοφόρους τους.
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις