Η μάχη του Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup και το τι περιλαμβάνει η φαρέτρα των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς.

Τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας στο φόντο της ήδη συντελεσθείσας υπέρβασης των στόχων για πρωτογενή ελλείμματα, που έχει θέσει ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2021, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την Κ. Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα μετάσχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψή του θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και θα επικεντρωθεί στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022. Αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όταν θα χτίσουμε τον προϋπολογισμό της χώρας θα υπάρχουν μέτρα και φορολογικής φύσεως. Το ποια μέτρα θα είναι αυτά θα αποφασιστούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο» ανέφερε την Κυριακή στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά, πάντως, στη χώρα μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρχεται και η 10η μεταμνημονικαή αξιολόγηση που συνδέεται με νέα δόση χρημάτων ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.

Έτσι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους εταίρους για μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την πρόοδο σε εκκρεμότητες από από τις προηγούμενες αξιολογήσεις που μεταξύ άλλων αφορούν: την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, τα κόκκινα δάνεια , τις εκκρεμείς συντάξεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό. Επίσης στις μεταρρυθμίσεις” εντάσσεται και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λόγω της δέσμευσης για ψήφισης του μέσα στον Απρίλιο που συνδέεται και με εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το πώς θα γίνουν στοχευμένα οι φορολεφρύσνεις αλλά και τις επιβαρύνσεις σε προϋπολογισμό και χρέος που προκαλούν.

Ήδη το ύψος του λογαριασμού έχει φτάσει στα 11,6 δις ευρώ και βέβαια είναι άγνωτο ακόμη πόσο θα κρατήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας με τον τουρισμό να είναι το «βαρόμετρο» οικονομικής επιβίωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα και τις δηλωσεις του χτες σρο MEGA, στις 16 Μαρτίου ολοκληρώνεται η πληρωμή του έκτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου 278.000 θα λάβουν την κρατική ενίσχυση.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τις 18 Μαρτίου «για όσους δήλωσαν στοιχεία στο myesoda αλλά δεν έκαναν υποβολή της αίτησης, ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση και να πάρουν χρήματα».

«Υπήρχαν κριτήρια όπως σε όλες τις επιστρεπτέες. 138.461 επιχειρήσεις δήλωσαν οι ίδιες υψηλότερο τζίρο τον Ιανουάριο του 2021 από τον Ιανουάριο του 2020. 188.804 δεν μπόρεσαν να δηλώσουν τζίρο αναφοράς 200 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020. Ένα σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας έκαναν αίτηση ενώ γνώριζαν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν υα κριτήρια. Ειδικά όταν έχεις αύξηση τζίρου» δήλωσε ο υπουργός.

Επιστρεπτέα 7

Σε ότι αφορά στην επιστρεπτέα 7, αυτή θα καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1000 ευρώ.

«Θα έχει σκαλοπάτια η επιστρεπτέα 7 για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι στην επιστρεπτέα 7 θα συμπεριληφθούν και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Μάλιστα όπως είπε, για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου τους το 2020 με αυτόν του 2019.

«Ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου» πρόσθεσε.

Ενίσχυση του επιχειρείν

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την αγορά και στα πρώτα βήματα της επαναλειτουργίας της.

«Το πρόγραμμα Γέφυρα και η κάλυψη ποσοστού των παγίων δαπανών θα γίνουν τον Μάιο. Προσδοκούμε τότε η επιχειρηματικότητα να λειτουργεί. Θα έρθουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να καλύψουμε εμείς κομμάτι των δανειακών τους υποχρεώσεων» υποστήριξε.

Και συνέχισε: «Έχουμε κάνει υπερβάσεις. Τόση πόροι δεν δόθηκαν ποτέ. Έχουμε υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Απλώς δεν υπάρχουν μόνο τα δημοσιονομικά υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα. Εάν δεν αρχίσουν να αυξάνουν τα έσοδα, πώς θα καλύψουμε τις πολύ μεγαλύτερες δαπάνες που επί 13 μήνες τρέχει η ελληνική πολιτεία».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33-34 δις. «Προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Στο φόντο πάντως αυτό που η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται αφενός για άνοιγμα κάποιων κλάδων αλλά και για παύση στα οριζόντια μέτρα στήριξης.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις