Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε να γίνουν αλλαγές σε δύο κομμάτια – Η δήλωση Χέρτζογκ και το μήνυμα στους στιχουργούς

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε να γίνουν αλλαγές στους στίχους υποψήφιου τραγουδιού για τον διαγωνισμό της Eurovision, το οποίο είχαν «μπλοκάρει» την περασμένη εβδομάδα οι διοργανωτές του διαγωνισμού λόγω πιθανής παραβίασης των κανόνων για την πολιτική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με το BBC, παρότι η Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων (γνωστή ως IPBC ή KAN) είχε δεσμευτεί αρχικά να μην αλλάξει τους στίχους του October Rain (ο τίτλος αποτελεί προφανή αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου) τελικά άλλαξε γνώμη. Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν «απαραίτητες προσαρμογές» για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Το Ισραήλ έχει κερδίσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τέσσερις φορές στο παρελθόν. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία τον Μάιο.

Το Kan βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής της συμμετοχής του, με το October Rain να προηγείται και το Dance Forever να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή, ο Kan είπε ότι επικοινώνησε με τους στιχουργούς και των δύο κομματιών και τους ζήτησε να τροποποιήσουν τους στίχους, διατηρώντας παράλληλα την καλλιτεχνική τους ελευθερία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η δήλωση του προέδρου Χέρτζογκ ότι «ακριβώς αυτήν την περίοδο που όσοι μας μισούν επιδιώκουν να μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ», η χώρα «πρέπει να υψώσει τη φωνή της» στα διεθνή φόρουμ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση είπε ότι εξετάζει τους στίχους, ο Kan δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να αντικαταστήσει το τραγούδι».

Η επιλογή του τραγουδιού October Rain, που θα ερμηνεύσει η 20χρονη Έντεν Γκολάν, αναμένεται να επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Οι στίχοι του κομματιού – γραμμένοι στα αγγλικά – δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Kan τον περασμένο μήνα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των στίχων αναφέρει: «Ήταν όλοι καλά παιδιά, όλοι τους» και «Ποιος είπε ότι τα αγόρια δεν κλαίνε/Ατέλειωτες ώρες/Και λουλούδια/ Η ζωή δεν είναι παιχνίδι για τους δειλούς».

Η αναφορά στα λουλούδια ήταν σημαντική, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom, καθώς συχνά υποδηλώνει θύματα πολέμου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις