Στη χώρα της τραγωδίας των Τεμπών, κάθε τρεις και λίγο «σκάει» στα χέρια μας και ένα κομμάτι της πατρίδας μας, δείχνοντας ότι η χώρα καταρρέει.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής της, οικονομικής επιβίωσής της, βασιλεύει η ακρίβεια, οι συνθήκες εργασιακής εξαθλίωσης, οι αμοιβές βαλκανικού επιπέδου, η εξώφθαλμη υπερεκμετάλλευση, η απίστευτη φορομπηχτική πολιτική για τους μη έχοντες, εκεί όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, μεγαλώνει η απογοήτευση των πολιτών.

Κάτι που εκτιμάται ότι θα εκφραστεί και στις ευρω-κάλπες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Καθημερινή της Κυριακής», οι εκτιμήσεις «λίγο πριν από τις κάλπες δείχνουν αποχή – ρεκόρ, άνω του 50%, με υπαρκτό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά να προσέλθουν στο παραβάν λιγότεροι από 5 εκατ. ψηφοφόροι. Μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο για υπαρκτό σενάριο «απονομιμοποίησης» της εκλογικής διαδικασίας και αδυναμίας εξαγωγής ουσιαστικών πολιτικών συμπερασμάτων, ακριβώς λόγω του μεγάλου εύρους αποχής. Πάντως, εκ των πραγμάτων καθοριστικό για το αποτέλεσμα θα είναι ποιο ή ποια από τα τρία κόμματα θα πληγεί περισσότερο από τυχόν επιλογή των ψηφοφόρων να προτιμήσουν τις παραλίες αντί της κάλπης».

Εκλογικίστικες ταχυδακτυλουργίες

Για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, η εκτιμώμενη αυξημένη αποχή, όπως είπε στην εφημερίδα, «Πρώτο Θέμα», «δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, καθώς υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια ή και την αίσθηση ότι η ψήφος δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι, λοιπόν, καθήκον όλου του δημοκρατικού τόξου να αφουγκραστούμε αυτές τις ανησυχίες. Να μελετήσουμε με τόλμη γιατί τόσοι πολλοί αισθάνονται αποκομμένοι».

Να πει στον πρωθυπουργό κάποιος σύμβουλός του ότι για τη διακυβέρνηση της χώρας και για την απαξίωση της πολιτικής φέρει την συντριπτική ευθύνη πρωτίστως η κυβέρνηση που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία, και δευτερευόντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, εννοείται ότι και αυτά έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Ας μην καταμερίζει τις ευθύνες, λοιπόν, όπως τον βολεύουν. Η κυβέρνησή του ευθύνεται για την ακρίβεια, τον υπερπλουτισμό μεγάλων διαπλεκόμενων συμφερόντων, που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με την κυβέρνησή του, για την κατάρρευση της χώρας των μνημονίων, τις τσουχτερές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω καύσωνα, κ.ο.κ.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, με καθοριστική τη συμβολή των κυβερνητικών πολιτικών, ενισχύεται η μετατροπή ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας σε λούμπεν. Τα κυριλέ σαλόνια της ελίτ προτιμούν να βλέπουν να γίνεται viral στα social media η αλητεία διαφόρων γόνων εφοπλιστικών οικογενειών με γνωστές «αοιδούς» στην πίστα των σκυλάδικων, ή σε ύβρεις παραγόντων «αθλητικών» συλλόγων που τα σιχάματα που λένε, τα ηχογραφούν, και κατόπιν τα σηκώνουν στα social media. Αυτή είναι η τάση της «κανονικότητας» -της λουμπενοποίησης- που καλλιεργούν στην κοινωνία. Και μετά διαμαρτύρονται για την αποχή.

Αλχημείες επιπέδου (κυβερνητικού) νηπιαγωγείου

Το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου, επίσης, βλέποντας ότι το κυβερνών κόμμα της ΝΔ χάνει περί τις 10 μονάδες μέσα σε λιγότερο ένα χρόνο, από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, επιδίδεται σε αλχημείες επιπέδου νηπιαγωγείου, προκειμένου να πείσει ότι όλα στη ΝΔ είναι ρόδινα.

Ετσι, θα συγκρίνει τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ευρω-κάλπη (9-6-24) με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019, οπότε είχε πάρει 33,12%. Αρα, θα προβάλλει ότι δεν έπεσε και τόσο πολύ. Βέβαια, στην πραγματικότητα, η σύγκριση πρέπει να γίνει με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2023, οπότε συγκέντρωσε 41%. Η ήττα της ΝΔ είναι, έτσι κι’ αλλιώς τεράστια, εφόσον το ποσοστό της κυμανθεί περί το 30% με 33%. Ολα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακοί «φερετζέδες» για αδαείς. Πόσο μάλλον που το 2019, η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και όχι, όπως τώρα, κυβέρνηση πέντε ετών.

Deja vu

Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να «σκάει» στα χέρια μας. Τέμπη, πυρκαγιές, εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών μεγάλων στρατιωτικών μονάδων, διαλυμμένες υποδομές, τιμές όπως θέλουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την ακρίβεια των οποίων επιχορηγεί μάλιστα η κυβέρνηση με λεφτά των φορολογουμένων, μέσω των κάθε λογής pass, τώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, πάλι στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, η Ελλάδα κόβεται στα δύο.

Και το μόνο που έχει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να στέλνει στον κόσμο μηνύματα με το 112 της Πολιτικής Προστασίας του Β. Κικίλια, και να καλεί τους πολίτες «να καθυστερήσουν τις αναχωρήσεις τους». Κυβέρνηση – παρατηρητής στην κατάρρευση και την παρακμή της χώρας.

Ως γνωστόν, το βράδυ της Παρασκευής ανετράπη βυτιοφόρο και ξέσπασε πυρκαγιά στην -ακριβοπληρωμένη με διόδια επί πολλά έτη- Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο. Συγκεκριμένα στο ύψος του 75ου χιλιομέτρου, όπου τώρα πρέπει να κατεδαφιστεί η γέφυρα, η οποία επηρεάστηκε από τη φωτιά στο βυτιοφόρο. Κάτι που θα κρατήσει για πολλές ημέρες.

Τα ίδια, κατ’ αντιστοιχίαν, είχαν συμβεί και πέρυσι, στις 17 Αυγούστου 2023, με ουρές χιλιομέτρων και χιλιάδες οδηγούς εγκλωβισμένους στην νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, σε συνθήκες καύσωνα, για πάρα πολλές ώρες, δίχως ο κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να τους προσφέρει ένα μπουκαλάκι νερό. Τότε, πάλι, λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο γεμάτο φυσικό αέριο στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Πραγματικό Deja vu.

Αντί η χώρα να «δουλεύει», διαλύεται κάθε χρόνο και περισσότερο, και το μόνο που κάνουν οι «αρμόδιοι» κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να εμφανίζονται επί τόπου, για να φωτογραφηθούν, και να κάνουν δηλώσεις, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Οπως έκαναν τώρα οι υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Εκλογικές εκτιμήσεις

Μέσα σε αυτό το απογοητευτικό σκηνικό παρακμής, η χώρα προσέρχεται στις ευρω-κάλπες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Δημοκρατία», «έστω και με μεγάλη απώλεια εκλογικών δυνάμεων, το 33% είναι ο βατήρας για να παραμείνει ανεξέλεγκτος -έναντι και του κόμματος και των ψηφοφόρων του- ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, όσο ισχυρότερο αποδειχθεί το «μήνυμα» της κάλπης, τόσο περισσότερο θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει πολλά στις επιλογές του, είτε αφορούν πρόσωπα είτε πολιτικές. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε έμπειρο στέλεχος, «άλλον ανασχηματισμό» θα κάνει στη μια και άλλο στην άλλη περίπτωση, όπως και μέσα από διαφορετικό πρίσμα θα τεθούν οι σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει σε ρόλο κομπάρσου».

Σενάρια ανασχηματισμού

Η εφημερίδα, «Βήμα», αναφέρει πως μετά τα αποτελέσματα, «στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει η άλλη συζήτηση, περί ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός τον έχει σχεδόν προαναγγείλει και ενόψει των αποφάσεών του, σχεδόν όλοι οι υπουργοί έχουν, κατά τα γνωστά, κατεβάσει μολύβια. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μένει να φανεί αν και πώς θα το επιλύσει».

Κοντολογίς, εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση ασχολείται με μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια «ανασχηματισμού». Κι’ αυτό, όταν είναι πασίγνωστο ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει «πάγκο».

Η εφημερίδα, «Εστία», σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να ακυρώσει τα ταξίδια που προγραμμάτιζε και να μην απομακρυνθεί από την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Θα ορκίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περιέχει ισχυρότατο μήνυμα για την ΝΔ. Αυξημένη κινητικότητα στα δεξιά της κυβέρνησης, ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα, που δεν ξέχασε τον γάμο των ομοφύλων».

Κατά την «Καθημερινή», «η ΝΔ θέλει να «πιάσει» το 33% που είχε στις ευρωεκλογές του 2019, κάτι που θα θεωρηθεί «συνέχιση» της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να πέσει κάτω από το 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως όριο το 17,83% των περυσινών εθνικών εκλογών, με τον κ. Κασσελάκη να ανεβάζει τον πήχυ τις τελευταίες ημέρες κοντά στο 20%. Προφανώς οτιδήποτε κάτω από το 17% θα θεωρηθεί «ήττα», ενώ ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για τη δεύτερη θέση χωρίς να επιλέγει το ρίσκο του ποσοστού. Πάντως, ποσοστό κάτω του 11,8% που πήρε το ΠΑΣΟΚ πέρυσι στις εθνικές εκλογές θα αποτελεί αποτυχία».

Αποχή

Οσον αφορά την εκτιμώμενη αποχή, η «Εστια» γράφει έχει κτυπήσει «συναγερμός από μυστικές δημοσκοπήσεις σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων, που δείχνουν ότι η αποχή ίσως φθάσει τό 55%. Στο 71% ή συσπείρωση της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι «οι νέοι είναι οι ρυθμιστές της αποχής. Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποχής των νέων πανευρωπαϊκά (Eurostat)». Επίσης, η εφημερίδα, «Kontranews» σημειώνει πως «η απογοήτευση είναι διάχυτη και τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Μία ημέρα πριν στηθούν οι κάλπες, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε πρωτοφανή επίπεδα. Το ίδιο και το ποσοστό αυτών που δεν πρόκειται να πάνε στις κάλπες για να εκφράσουν την οργή τους στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Σε περίπτωση κατά την οποία η συμμετοχή των ηλικιών από 18 έως 35 είναι μεγάλη, τότε σίγουρα θα έχουμε ανατροπές στα ποσοστά, με τη Νέα Δημοκρατία να κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%».

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις