Δράση κατά των καθεστώτων που εργαλειοποιούν μετανάστες επιδιώκει η Κομισιόν – Στόχος να αποθαρρύνει τη Λευκορωσία ή την Τουρκία ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές
Η πρόταση δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη Λευκορωσία ή την Τουρκία, ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που αναμένεται να αποθαρρύνει τα εν λόγω καθεστώτα να εργαλειοποιούν τους μετανάστες και να θέτουν σε κίνδυνο ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Βάσει της πρότασης της Κομισιόν θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να απαγορευτεί στις εταιρείες να πετούν μέσω της ΕΕ και να προσγειώνονται και να ανεφοδιάζονται σε αεροδρόμια της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν η εμπλοκή τους σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της ΕΕ ήταν σκόπιμη ή όχι.
Η Ίλβα Γιόχανσον, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι η πρόταση ήταν απαραίτητη ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση καθώς το καθεστώς Λουκασένκο στην Λευκορωσία «προσπαθούσε να πουλήσει εισιτήρια προς την ΕΕ».
Νωρίτερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς , υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Πολωνίας και τα σύνορα της Λιθουανίας έχουν ενισχυθεί και μια απειλή εναντίον ενός κράτους- μέλους αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ΕΕ. «Όταν ενεργούμε μαζί, ως ομάδα Ευρώπη είμαστε ασταμάτητοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Σχοινάς.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , δήλωσε με την σειρά της: «Οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της ΕΕ μέσω της εργαλειοποίησης των ανθρώπων δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η ΕΕ είναι ενωμένη και θα ενεργήσει κατάλληλα για την επίλυση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία».
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις