Σε «πανστρατιά» βρίσκεται όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Αγκυρας για τις δραματικές εξελίξεις και το μακελειό στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Γάζα.
Να σημειωθεί πως μερίδα του ισραηλινού Τύπου αφήνει σαφή υπονοούμενα και για τουρκική εμπλοκή, αν όχι υποκίνηση, των επεισοδίων που διαρκούν εδώ και εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ. Κάτι, ωστόσο, για το οποίο δεν έχουν παρουσιαστεί πειστικές αποδείξεις, αν και είναι βέβαιον ότι η Αγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις με ορισμένους παλαιστινιακούς κύκλους.
Εκτός των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ που οργανώθηκαν στην Τουρκία, σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος, είτε πρόκειται για συμπολιτευόμενο, είτε για αντιπολιτευόμενο, επιτίθεται με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ. Το ίδιο κάνει και η απόλυτη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.
Ως «αιχμή του δόρατος» της αντι-ισραηλινής ρητορικής εμφανίστηκαν ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, και, βέβαια, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, με εκφράσεις όπως ότι το Ισραήλ είναι «κράτος τρομοκράτης».
Αυτή η σε -αρκετά υψηλούς τόνους- ρητορική της Αγκυρας κατά του Ισραήλ, όπως εκτιμάται, μάλλον ξαναβάζει στην «κατάψυξη» τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονταν το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα εκ μέρους της Τουρκίας αλλά και ισραηλινών κύκλων, ακόμα και για κάποια μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.
«Ζήτω η κόλαση για τους τυράννους»
Χαρακτηριστική της τουρκικής φρασεολογίας εναντιον του Ισραήλ είναι η αποστροφη του Φ.Αλτούν, ο οποίος ανέφερε: «Στον ισλαμικό κόσμο λέμε: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ. Στην ανθρωπότητα λέμε: Ηρθε η ώρα να βάλουμε στη θέση του αυτό το κράτος του απαρτχάιντ. Ζήτω η κόλαση για τους τυράννους!».
Από τη μεριά του, επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από την υποτροπή στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, έσπευσε να μιλήσει για «θηριωδία».
Ο ίδιος επισήμανε ότι με τη σαουδαραβική πλευρά επικέντρωσαν την προσοχή τους «ειδικά τις επιθέσεις στο Τέμενος Al-Aqsa και τη καταπίεση κατά του παλαιστινιακού λαού».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ακόμα, υποστήριξε ότι, με όλα όσα συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, «δεν πρέπει να μιλούν για Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να είναι η φωνή των Παλαιστινίων αδελφών μας και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους».
«Ερντογάν σώσε μας»
Στο ίδιο μήκος κύματος της αντι-ισραηλινής ρητορικής κινείται το σύνολο του τουρκικού Τύπου.
Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των εφημερίδων, όπου κυριαρχεί η φράση ότι «το Ισραήλ επιτίθεται σε αμάχους και σκότωσε εννέα παιδιά».
Ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν ως εξής: «Σφαγή παιδιών από το Ισραήλ», «Βόμβες στους αθώους», «Ισραήλ = βαρβαρότητα», «Σφαγή», «Η Παλαιστίνη υπερασπίζεται το al-Aqsa, εμείς πού είμαστε;», «Είμαστε κοντά σας για την Ιερουσαλήμ», «Ερντογάν, σώσε μας», «Πρέπει να απολογηθούν για τη βία», «Θα προστατεύσουμε την Ιερουσαλήμ», «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
«Δεν θα μείνουμε θεατές»
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φ.Αλτούν, αφού χαρακτηρισε το Ισραήλ ως «κράτος τρόμου», επεδίωξε να αναδείξει ως «πατερουλη» των Παλαιστινίων τον Τ.Ερντογάν, αναφέροντας ότι «πάντα ήταν δίπλα στους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας στον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης, και συνεχίζει να υπερασπίζεται μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη και τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας εναντίον του Ισραήλ».
Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Φ.Αλτούν, «καλεί όλους τους διεθνείς Οργανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλα τα κράτη του κόσμου να πάρουν θέση ενάντια στο ισραηλινό κράτος τρομοκράτη. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας εως ότου αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα μείνουμε θεατές ενώ ο κόσμος κωφεύει απέναντι σε αυτή την τυραννία. Δεν θα αφήσουμε την Παλαιστίνη να καταληφθεί σιγά – σιγά».
Ο στενός συνεργάτης του Τ.Ερντογάν, Ι.Καλίν, έκανε λόγο για «κατακτητές εποίκους που θέλουν να εισβάλλουν στο Ιερό Τέμενος», και κάλεσε σε ενότητα «ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και κατοχή ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή χώρας». ΟΙ δηλώσεις του που συνοδεύονταν από σχετικό βίντεο είχαν ως τίτλο: «Ισραήλ: Δημοκρατία ή κατοχή;»
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ο.Τσελίκ, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «σκοτώνει παιδιά με τα αεροπλάνα του», ενώ σημείωσε ότι «όποιος αποκαλεί αυτή την επιθετικότητα ως «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» είναι συνεργάτης δολοφόνων παιδιών». Υποστήριξε, επίσης, ότι πίσω από τα τελευταία γεγονότα «βρίσκεται η επιθετικότητα σκληρών και φανατικών ανθρώπων όπως ο Νετανιάχου».
Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το κεμαλικό CHP, δεν έμεινε πίσω. Ο επικεφαλής του, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μίλησε για «σφαγή από το Ισραήλ» και απηύθυνε «έκκληση στον Ερντογάν: Ξεκινήστε αμέσως πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν τον ΟΗΕ να είναι πιο αποτελεσματικός».
Επίσης, σε κοινή διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, τα πέντε πολιτικά κόμματα του τουρκικού Κοινοβουλίου καταδίκασαν το Ισραήλ.
Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ανέφερε:«Τα θλιβερά γεγονότα, που συνεχίζονταν καθόλη τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τη σημασία της διεθνούς προστασίας των Παλαιστινίων. Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν τέτοια περιστατικά στα κατεχόμενα εδάφη είναι να τεθεί το Ισραήλ προ των ευθυνών του για τις ενέργειές του στα διεθνή φόρα».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις