Για τους πυρόπληκτους πάντως (και για τους χαμηλοσυνταξιούχους), δεν περίσσεψε καμία εξαγγελία…

Στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοαποθεώθηκε για πάνω από μια ώρα στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, κάνοντας εξαγγελίες επί οικονομικών θεμάτων (κάποιες σημαντικές, κάποιες που ήδη ισχύουν και δεν είναι κάτι νέο και κάποιες για γέλια). Περιέγραψε τι καλά που τα έχει κάνει όλα η Κυβέρνησή του και μοίρασε υποσχέσεις για την πόλη.

Μικρή καθυστέρηση είχαμε στην έναρξη της ομιλίας, η οποία αντί για 20:00 ξεκίνησε στις 20:22 και ολοκληρώθηκε λόγο μετά τις 21:30.

 

Πάλι πανηγύρισε για τους νεκρούς ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την πανδημία: «Ναι είχαμε απώλειες, αλλά λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη», είπε, λες και η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στη… ζυγαριά.

Ενώ θέλησε να πείσει ότι… ζήτησε συγγνώμη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή: «Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής».

Για τους πυρόπληκτους πάντως (και για τους χαμηλοσυνταξιούχους), δεν περίσσεψε καμία εξαγγελία…

Διαβάστε ακόμα: Αντιπολίτευση για ομιλία Μητσοτάκη: Παροχές «προεκλογικού χαρακτήρα» και «αποκύηματα φαντασίας»

«Οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία», σχολίασε για την ανεργία, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό είπε: «Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία»…

«Εξαγγέλλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για 2021, από το 3,6% στο 5,9%», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο απολογισμός της μέχρι τώρα διακυβέρνησης κατά τον Πρωθυπουργό: «Το είπαμε, το κάναμε», για να προσθέσει: «Η Ελλάδα αλλάζει».

Επίσης, ανέφερε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 αλλά θα γίνει και… επέκτασή του στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δηλαδή ενώ δεν είναι καν έτοιμο το μετρό, έσπευσε να υποσχεθεί και την επέκτασή του!

Ενώ μοίρασε γήπεδα σε ΠΑΟΚ και Άρη, παρότι το γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν θα το φτιάξει το κράτος: «Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα της χωροταξίας και της χρήσης γης (σ.σ. ο επενδυτής αναμένει το Προεδρικό Διάταγμα από την πολιτεία…) και ο Άρης θα μπορέσει να φτιάξει το νέο του γήπεδο».

Μίλησε για ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, με το Θεαγένειο να μας… αποχαιρετά. Μίλησε ακόμα και για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει… Δεν μίλησε για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, δεν μίλησε για τις αναξιοποίητες δωρεές, δεν μίλησε για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ.

«Εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε» είπε, αφού πρώτα σχολίασε ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν και πως με την… πειθώ και την ενότητα (σ..σ με τους εξαναγκασμούς και το διχασμό μάλλον έπρεπε να πει) προχωρά.

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Τέσσερις βασικές ισότητα στις ευκαιρίες, ανοιχτή πρόταση στη γνώση, εξωστρέφεια και διεύρυνση της συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική δράση».

Το πρώτο ένσημο: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Από το 2022 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από 100.000 στις 150.000.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.

Όποιο παιδί φοιτά μακριά από το σπίτι το θα ενισχύεται με 1000 ευρώ.

Για τους κάτω των 29 ετών από 1-1-2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. Για τους άλλους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, από τις αρχές του 2022 θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12-20% που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Για τους 15-17 ετών, όσοι εμβολιαστούν, θα λάβουν δωρεάν δεδομένα 50GB στο κινητό τους.

Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Από 1-1-2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και τις δωρεές, αξίας μέχρι 800.000 ευρώ.

Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιχειρήσεις: συντελεστής φόρου από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση. Μειώνεται στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό ως 250 άτομα που συγχωνεύονται θα φορολογούνται με 15,5%, το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια για ποσό ως 1 εκατομ. Ευρώ.

Ως τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύει o μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια στις μεταφορές, στο καφέ, στα αλκοολούχα ποτά και στους κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού.

Για την χαλιναγώγηση της κερδοσκοπίας ούτε λόγος, γιατί μπορεί οι τιμές να φτάσουν στα ουράνια, αλλά εμείς θα έχουμε μειωμένο ΦΠΑ. Ο οποίος θα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά οι αυξήσεις θα συνεχίσουν…

Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες η αποπληρωμή των δανείων του ΓΕΦΥΡΑ και η στήριξη με το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Θα συνεχίσει να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ.

Επιβάρυνση λιγότερη των 2 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό της ΔΕΗ υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης που θα αρχίσει να καταβάλλεται τον Δεκέμβριο.

Τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις, είπε ότι είναι «παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%.

newsbreak.gr

φωτό:cretalive.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις