Της Αφροδίτης Τζιαντζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών»
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών έχει παραδεχτεί το πρόβλημα, αλλά ουδείς στην κυβέρνηση έχει κάνει κίνηση διόρθωσης.
Ανάστατοι και εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, που όχι μόνο δεν είδαν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά καλούνται να πληρώσουν ώς και εξαπλάσια ποσά από πέρυσι. Ο αυθαίρετος και παράλογος, όπως υποστηρίζουν, επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών, από τρεις ώς πέντε φορές προς τα πάνω, συμπαρασύρει στα ύψη τους φόρους ακινήτων, οδηγώντας τους δημότες σε απόγνωση.
Μολονότι ο Δήμος Αστυπάλαιας με ομόφωνα ψηφίσματα από τον Δεκέμβριο του 2021 ζητά από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία, οι εκκλήσεις του πέφτουν στο κενό.
Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο τραγελαφική το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει παραδεχθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη (ΟPEN 23/1/2022) ότι «η Αστυπάλαια είναι το πλέον αδικημένο νησί» όσον αφορά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων. Παρά την παραδοχή του υπουργού και τη σωρεία επιστολών και υπομνημάτων σε πρωθυπουργό, υπουργούς και λοιπούς αρμοδίους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας, οι αντικειμενικές αξίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έφτασαν τα 2.150 ευρώ, «χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν πραγματικά στοιχεία από ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο και συμβολαιογράφο Αστυπάλαιας, ούτε πραγματικές τιμές αγοράς ούτε με σύμφωνη γνώμη των συμβουλίων των δήμων, προς τους οποίους δεν εστάλη σχετικό αίτημα όπως προέβλεπε ο νόμος».
Σημειώνει ότι οι παραλείψεις αυτές επιβεβαιώνονται από άλλους δήμους με το ίδιο πρόβλημα, «αν και το Αυτοτελές Τμήμα Εκτίμησης και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων διατείνεται περί του αντιθέτου!».
Σε νέα επιστολή προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκου και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ν. Αιγαίου, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας παραθέτει αναλυτικά τις κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Οπως αποδεικνύεται, ο υπουργός Οικονομικών έχει παραλάβει από τον Ιανουάριο του 2022 φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα που «αποδείκνυαν το παράλογο των νέων αντικειμενικών αξιών συγκρίνοντάς τες με όλα τα νησιά του Αιγαίου».
Πράγματι τα στοιχεία που παραθέτει ο δήμος στους σχετικούς φακέλους μιλάνε από μόνα τους. «Αν σκοπός του πραγματογνώμονα ήταν να καταστήσει την Αστυπάλαια ένα από τα πιο ακριβά νησιά του Αιγαίου, αμέσως κάτω από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, συγχαρητήρια, τα κατάφερε! Η Αστυπάλαια κατέστη το ακριβότερο νησί από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, πλην κέντρου Ρόδου και Κω!», γράφει χαρακτηριστικά η επιστολή διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Τμήματος Εκτίμησης και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων του υπ. Οικονομικών.
Για παράδειγμα, ενώ οι μονοκατοικίες στη Χώρα της Αστυπάλαιας είχαν αξία 420-504 ευρώ/τ.μ. (ανάλογα με τη διαστρωμάτωση ανά περιοχή) και τα οικόπεδα 120-400 ευρώ/τ.μ., η νέα αντικειμενική αξία (δημοσιεύθηκε 7/6/21 ΦΕΚ 2375 Β’) ορίστηκε ενιαία χωρίς διαστρωμάτωση στα 2.150 ευρώ. Αυτό σημαίνει πενταπλασιασμό της αξίας του κτίσματος και τριπλασιασμό της αξίας του οικοπέδου.
Συγκριτικά η Χώρα της Αμοργού, η Κέα και η Σύμη έχουν σχεδόν τη μισή αντικειμενική αξία (1.100 ευρώ το τ.μ.), ενώ η Αστυπάλαια συνολικά καθίσταται ακριβότερη από τουριστικούς προορισμούς όπως η Χώρα της Πάτμου, ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου στη Ρόδο, η Αντίπαρος.
Εξωφρενικές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες σε αγροτικές περιοχές, όπως το Λιβάδι Αστυπάλαιας, με τριπλασιασμό της αξίας του κτίσματος, πενταπλασιασμό του οικοπέδου και αντικειμενικές αξίες από δυο ώς τρεις φορές μεγαλύτερες από τις εμπορικές.
Αντίστοιχα στον ψαράδικο οικισμό της Ανάληψης, που έχει ελάχιστα σπίτια και δεν διαθέτει αποχέτευση, η αντικειμενική αξία ορίστηκε ενιαία στα 1.250 ευρώ/τ.μ. (από 420 ώς 504 η μονοκατοικία και 80-120 ευρώ το οικόπεδο).
Στον οικισμό «Κάτω Βαθύ», που δεν έχει ύδρευση, αποχέτευση, τηλέφωνο, ούτε καν εσωτερική οδοποιία, έχει λιγότερους από δέκα κατοίκους, μηδενική τουριστική κίνηση, τα περισσότερα σπίτια είναι εγκαταλειμμένα, το ΦΕΚ ορίζει αντικειμενικές αξίες 800 ευρώ το τ.μ., τριπλάσιες από πριν.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αστυπάλαιας, οι πραγματογνώμονες καθόρισαν τις τιμές χωρίς έρευνα αλλά με βάση αγγελίες πώλησης, που διαφήμιζαν το προσδοκώμενο και όχι το πραγματικό ή τελικό τίμημα.
rodiaki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις