Η συνταγματική διάταξη που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει εξεταστικές έχει ευτελισθεί πλέον εντελώς.

Τελείωσε λοιπόν και τυπικά η περίφημη Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Μια διαδικασία που δεν μπορούσε να αποφύγει η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και τις απανωτές παραιτήσεις του πρωθυπουργικού ανιψιού και του πρωθυπουργικού έμπιστου στην διοίκηση της ΕΥΠ.

Η Εξεταστική παρέδωσε το «απόρρητο» πόρισμα της που θα καταχωνιαστεί σε κάποιο κοινοβουλευτικό ερμάριο και – όπως εξαρχής είχαν άπαντες καταλάβει – φρόντισε ώστε να μην πληροφορηθούμε τίποτε απολύτως για το υπό εξέταση ζήτημα: Την παρακολούθηση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την λειτουργία της ΕΥΠ. Ιδίως αν αυτή σχετίζεται με παράνομα λογισμικά τύπου Predator.

Απλά να σας θυμίσουμε ότι για μία υπόθεση εξόχως πολιτική, όπου ξεκάθαρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, το μόνο πολιτικό πρόσωπο που πέρασε το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν …το θύμα. Δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ούτε λόγος φυσικά για έλευση του (δια νόμου του 2019) επιχειρησιακού επικεφαλής της ΕΥΠ, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μετέχοντες της επιτροπής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που προφανώς επιλέχθηκαν ως διαλεχτοί «πραιτωριανοί», θα προτιμούσαν να χάσουν την βουλευτική τους ιδιότητα (λέμε τώρα) παρά να δουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι δύο διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που «παρέλασαν» από την ακροαματική διαδικασία, πήγαν εκεί περισσότερο για να εκνευρίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση ουσίας και υπό το μανδύα του απόρρητου κράτησαν επτασφράγιστο το μυστικό του «πως και γιατί» παρακολουθήθηκε ο σημερινός αρχηγός του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος, που πιθανότατα θα παίξει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Σε επτά ημέρες από σήμερα, ο τραγέλαφος θα συνεχιστεί. Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να συνεδριάσει για το αν εγκρίνει η όχι ένα «απόρρητο» πόρισμα. Μια και η γαλάζια πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε πως ακόμη και τα συμπεράσματα στα οποία μόνη της κατέληξε και μόνη της ψήφισε δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν.

Το μόνο θετικό είναι πως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η παρουσία των πολιτικών αρχηγών (αποκλείεται να μην πάνε) στην Βουλή διασφαλίζει πως –τουλάχιστον- θα γίνει μια πολιτική συζήτηση. Μάλιστα αναμένεται σε υψηλούς τόνους.

Επίσης προκύπτει μία ακόμη απορία για την Νέα Δημοκρατία: Γιατί στο καλό πήγε και ψήφισε το άρθρο του αναθεωρημένου Συντάγματος που επιτρέπει και στην αντιπολίτευση με 120 ψήφους να επιβάλει την σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Είναι η δεύτερη φορά (μετά την Εξεταστική για την Λιστα Πέτσα που δεν κλήθηκε ο …Στέλιος Πέτσας) που οδηγεί σε εκφυλιστική εφαρμογή μιας συνταγματικής διάταξης.

Πώς άραγε περιμένουν από οποιονδήποτε να σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους όταν οι ίδιοι τους αντιμετωπίζουν έτσι;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις