Πώς «αλλάζει το τοπίο» η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει σύσσωμη η αντιπολιτευση, για κοινοβουλευτικό έλεγχο της «Λίστας Πέτσα» και των δημοσκοπήσεων

Ως μία εξέλιξη που έδωσε την χαριστική βολή στο λεγόμενο «αντι-σύριζα μέτωπο», δηλαδή την πολιτική «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που κυριάρχησε το 2018- 2019 αποτιμούν στην Κουμουνδούρου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή που θα ελέγξει τις υποθέσεις της «Λίστας Πέτσα» αλλά και το θέμα των δημοσκοπήσεων. Μια πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, που πριν καν ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, έχει βρει στήριξη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύθηκε την δυνατότητα που δίνει το αναθεωρημένο Σύνταγμα στην αντιπολίτευση να συστήσει εξεταστική επιτροπή με 120 θετικές ψήφους στην Βουλή, ανεξάρτητα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Στον ΣΥΡΙΖΑ «μετράνε» ιδιαίτερα την θετική στάση που τήρησε το ΚΙΝ.ΑΛ αφού ήταν καθοριστική για να υπάρξει η απαραίτητη συσπείρωση 120 βουλευτών. Επίσης βλέπουν ιδιαίτερα θετικά το «ναι» τόσο από το ΚΚΕ όσο και το Μέρα 25, παρότι συνολικά αναγνωρίζουν πως υφίστανται σοβαρές διαφορές συνολικά στις πολιτικές θέσεις, όπως και σε επιμέρους θέματα που αφορούν το αντικείμενο που πρέπει να έχει η εξεταστική.

Πολιτικό αποτέλεσμα

Η κατάθεση του αιτήματος για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήταν μία θεσμική κίνηση, που όμως δημιούργησε άμεσα πολιτικό αποτέλεσμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν με την εξέλιξη αυτή επισφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μία πορεία απομόνωσης της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Η εικόνα της κυβέρνησης να ψηφίζει μόνη της (η στην καλύτερη περίπτωση με την Ελληνική Λύση) κορυφαία νομοσχέδια με το σύνολο της αντιπολίτευσης να τα καταψηφίζουν είχε γίνει σχεδόν μόνιμη εικόνα το τελευταίο διάστημα στο κοινοβούλιο. Τώρα με την πρωτοβουλία για την σύσταση εξεταστικής η υπόθεση αυτή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδη ο Αλέξης Τσίπρας – αντικειμενικά- μπαίνει επικεφαλής μίας πρωτοβουλίας που όχι απλά έχει σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά «στοχεύει» κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία και η υπόθεση σχέσεων εξάρτησης μεταξύ της κυβέρνησης, μέσων ενημέρωσης και εταιριών δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να αφορά μεμονωμένα έναν ή δύο υπουργούς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι ευελπιστούν αυτή η εξεταστική να σημάνει και την απαρχή ενός πολιτικού «αντι-Ν.Δ» μετώπου. Θυμίζουμε άλλωστε οτι ανάλογη πρόσκληση στην αντιπολίτευση έχει στείλει ήδη από το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφαση της προγραμματικής του συνδιάσκεψης και την πρόγραμμάτική πρόταση προκειμένου να σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση.

Εξεταστική: Η κίνηση Τσίπρα που
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 υπέρ μιας πρότασης για εξεταστική που στοχεύει κατευθείαν το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

Κυβερνητική αμηχανία

Ένα στοιχείο το οποίο επίσης προκάλεσε την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την Κυριακή ήδη είχε διαβλέψει ότι η εξελίξεις στην Αυστρία με την παραίτηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς για στημένες δημοσκοπήσεις ήταν κακό προμήνυμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την αμήχανη κυβερνητική στάση. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση περίμενε τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μήπως και αποφευχθεί τελικά η σύσταση εξεταστικής. Όταν όμως είδε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο, τότε απάντησε και μάλιστα δίχως να ξεκαθαρίσει την θέση της.

Να θυμίσουμε ότι αντικείμενο της εξεταστικής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξέταση των κριτηρίων με βάση τα οποία πραγματοποιήθηκε η οικονομική ενίσχυση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις «Λίστες Πέτσα» Νο 1 και Νο 2 που προβλήθηκαν ως προγράμματα ενημέρωσης για τον Covid 19. Επίσης τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκε η εταιρία Enterpise Greece για την διεθνή προβολή του κυβερνητικού έργου όπως και η χρηματοδότηση της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση για υποθέσεις που αθροιστικά αφορούν 42 εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος.

Με δύσκολους όρους

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως ακόμη και αν συσταθεί εξεταστική επιτροπή αυτό δεν θα συμβεί με όρους θετικούς προς την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις διατάξεις του συντάγματος την πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία η οποία θα εκλέξει και τον πρόεδρο της επιτροπής. Όπως όμως σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας «καταθέσαμε πρόταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;».

Το σχόλιο αυτό του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως εκφράζει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με αδιαφάνεια ιδίως στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση είναι κυρίαρχη στην κοινή γνώμη. Ίσως επίσης να υποκρύπτει και την αμφιβολία για το αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση μπορεί να «αντέξει» τα όσα θα προκύψουν από μια διαδικασία όπως η εξεταστική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τέλος υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν κυβερνητικές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασίζεται σε σαφέστατες διατάξεις του Συντάγματος. Είτε αυτές οι αντιδράσεις αφορούν καθυστερήσεις στην εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είτε σε αλλοίωση του πνεύματος των συνταγματικών προβλέψεων.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις