Τροχοπέδη αποτελεί για τις επιχειρήσεις η λειτουργία τουλάχιστον έξι διαφορετικών μητρώων, τα οποία ενημερώνονται καθένα ξεχωριστά και χειροκίνητα από την επιχείρηση, προκαλώντας καθυστερήσεις αλλά και σπατάλη εργατοωρών. Πρόκειται για το Μητρώο ΑΑΔΕ, το Μητρώο e-ΕΦΚΑ και Π.Σ. Εργάνη, το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το NotifyBusiness, τον ΟΑΕΔ και το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), επανέλαβε την πάγια θέση του ΟΕΕ να γίνεται η καταχώριση των δεδομένων των επιχειρήσεων σε μία μόνο ψηφιακή πύλη, από την οποία κάθε δημόσιος φορέας θα αντλεί ή θα ελέγχει τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του και για τους σκοπούς του.
Πέρα απ’ αυτό, ο κ. Κόλλιας επεσήμανε πως οι οικονομικές καταστάσεις που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ ουδέποτε ελέγχθηκαν ότι υπογράφονται από νόμιμα αδειούχο λογιστή. Προανήγγειλε δε ότι ο φορέας θα διαθέσει στην Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ αρχείο με τα στοιχεία των πιστοποιημένων από το ΟΕΕ λογιστών – φοροτεχνικών (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο και αριθμός επαγγελματικής ταυτότητας), έτσι ώστε, με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ ή του αριθμού επαγγελματικής ταυτότητας σε σχετικό πεδίο της εφαρμογής του ΓΕΜΗ (που θα πρέπει να δημιουργηθεί), να ελέγχεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο αν ο υπογράφων τις οικονομικές καταστάσεις είναι νόμιμος λογιστής – φοροτεχνικός, πιστοποιημένος από το ΟΕΕ.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις