Στο αδιέξοδο των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητάει πολιτική διέξοδο στα δεκάδες δισ. των νέων εξοπλιστικών δαπανών. Με επικοινωνιακά φληναφήματα, ανακρίβειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί και τα νέα που σχεδιάζει η κυβέρνησή του, έξι χρόνια τώρα, και «ωραιοποιώντας» την -διόλου ρόδινη- κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις, διαφημίζει το νέο εξοπλιστικό «πάρτι» που σέρνει με τον Νίκο Δένδια.
Αναφερόμενος στο νέο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. (σε αυτά να προστεθούν και καμιά εικοσαριά από την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη), για πολλοστή φορά έσπευσε να επαναλάβει ότι «το παλαιότερο δίλημμα, το οποίο ακούγαμε συχνά κυρίως από την αριστερά, «κανόνια ή βούτυρο», αποδεικνύεται ένα δίλημμα το οποίο είναι σαθρό αλλά και επικίνδυνο, ιδίως σήμερα». Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς πολύ με τέτοιου είδους πομφόλυγες.
Αλήθεια, για να αντιστραφεί το ερώτημα, ξέρει ο Κ.Μητσοτάκης καμιά χώρα στον κόσμο που να μην έχει «βούτυρο» και να διαθέτει ικανή Αμυνα; Ξέρει καμία ισχυρή στρατιωτικά δύναμη (στη Δύση, όπου «ανήκομεν») που η κοινωνία της να είναι φτωχοποιημένη, εξαιτίας των φορομπηχτικών πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησής της;
Αραγε, δεν τον έχουν ενημερώσει για τις στρατιές νέων που παίρνουν «χαρτί» για να μην πάνε στον στρατό και την υποστελέχωση των μονάδων, εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης στο Δημογραφικό; Ετσι, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, και με πεσμένο το ηθικό της κοινωνίας, νομίζει ότι μια χώρα θα υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητά της;
Τα’ χουμε ξαναπεί. Ναι μεν η Ελλάδα χρειάζεται εξοπλισμούς, αλλά το εξοπλιστικό «πάρτι» που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε καθεστώς μάλιστα πλήρους αδιαφάνειας, και σε αρκετές περιπτώσεις αμφίβολων σχεδιασμών για τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καταντάει … σκανδαλώδες.
Η ομιλία Μητσοτάκη χτες στη Βουλή βρίθει ανακριβειών. Αραγε, πήγε αδιάβαστος και ανενημέρωτος στη Βουλή, ή εσκεμμένα διαστρέβλωνε την πραγματικότητα; Μέσα στη μόλις λίγη ώρα της ομιλίας του, αντέστρεψε ακόμα και γεγονότα που είναι γνωστά τοις πάσι, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Ιδού ορισμένα σημεία:
Διαθεσιμότητα αεροσκαφών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών των ΕΔ, νομίζοντας ότι έτσι θα «κατακεραυνώσει» την αντιπολίτευση.
«Σήμερα έχουμε έναν επιχειρησιακό στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27, … δεν θέλω να αναφερθώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία στην κατάσταση την οποία παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019», είπε και αμέσως μετά, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, είπε ότι το 2019 πετούσε μισό C130, ενώ μέσα στο 2025 θα πετάνε έξι C-130 και 6 C-27.

Καλά, δεν του έχει πει κανείς από το υπουργείο Αμυνας ότι εδώ και έξι χρόνια, εξαιτίας σκανδαλωδών αναθέσεων σε ιδιώτες, ζήτημα είναι εάν πετούσαν ένα, δύο, το πολύ τρία, στις πολύ καλές περιόδους, μεταγωγικά αεροσκάφη, C-130 και κανένα C-27; Και ότι, εξαιτίας της πολιτικής υποβάθμισης της ΕΑΒ από την κυβέρνησή του, η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε μεταγωγικά; Δεν ήξερε ότι, προ εξαετίας μάλιστα, η διαθεσιμότητα ήταν μεγαλύτερη από τη σημερινή;
Μέχρι και ο Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε πιο «μαζεμένος»στο θέμα. «Όπως ουδείς (σ.σ. βουλευτής) παρέθεσε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών την περίοδο της κρίσης, δεν θα το κάνω ούτε εγώ. Γιατί δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση η οποία δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια. Καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούσε να συντηρήσει τα αεροσκάφη», είπε, μάλλον ειρωνικά. Δεν μας είπε, όμως, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ που -υποτίθεται- δεν είχε μνημόνια, δεν είχε (και δεν έχει σοβαρές) διαθεσιμότητες αεροσκαφών;
Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16
Η κορωνίδα του «μαϊμουδέματος» της αλήθειας εκ μέρους του Κ.Μητσοτάκη ήταν οι αναφορές του στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 σε Viper. «Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά καρκινοβατούσε, και με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, «τρέχει» πια με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων».
Καλά, ούτε σε αυτό το ζήτημα του έκαναν «φροντιστήριο» και να του πουν ότι δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Οτι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην παράδοση σημειώνονται εδώ και ένα χρόνο, επί κυβερνησεώς του, και μόλις τώρα σταδιακά έχουν εξομαλυνθεί; Δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο» στην ΕΑΒ, ούτε για τα F-16, ούτε για τα C-130, κ.λ.π.;

Για να αντιληφθεί κανείς τις λεκτικές «κουτοπονηριές» Μητσοτάκη, σκόπιμο είναι να γνωρίζει τα εξής: Το ντηλ του εκσυγχρονισμού των F-16 κλείστηκε στο τέλος του 2017, κατά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον τότε (και νυν) Αμερικανό πρόεδρο, Τραμπ. Την «δουλειά» ανέλαβε η κατασκευάστρια του αεροσκάφους, Lockheed Martin (LM). Στις 30 Απριλίου 2018 υπεγράφη η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 F-16.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, οι εργασίες στο πρώτο F-16, το οποίο θα ήταν το πρωτότυπο, έπρεπε να αρχίσουν το 2019 και θα διαρκούσαν αρκετούς μήνες. Σχεδόν έξι μήνες αφότου η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, στις εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, στις 11 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, ο τότε υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικων της Βουλής, ανάφερε ότι «το πρώτο αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης, έτοιμο προς αποσυναρμολόγηση». Ακόμα, δηλαδή ήταν στην Ελλάδα. Οσον αφορά την «ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων για το σύνολο των αεροσκαφών -84 αεροσκάφη- είναι προγραμματισμένη για το έτος 2027», είπε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΒ, «στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σε έκδοση Viper, που έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τη Lockheed Martin, πραγματοποιήθηκε, Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου πλέον αεροσκάφους».
Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2020, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχετικά με καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των F-16, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «το πρωτότυπο αεροσκάφος εντάχθηκε, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, στην ΕΑΒ, στις αρχές του έτους, μετά από σειρά ελέγχων και εργασιών, που εκτελέστηκαν από την ΠΑ και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισής του. Μετά το πέρας των εργασιών στην ΕΑΒ, οι οποίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2020, το αεροσκάφος προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει, εντός του Α΄ τριμήνου 2021, πτήση μεταφοράς στις ΗΠΑ, όπου θα εκτελεσθούν δοκιμές πιστοποίησης, και στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη χώρα».
Απορίας άξιον είναι που βρήκε ο Κ. Μητσοτάκης ότι η τότε κυβέρνησή του επιτάχυνε το πρόγραμμα των F-16; Αφού ο ίδιος ο υπουργός του ισχυριζόταν ότι όλα έβαιναν σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα».
Συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι στο εξής θα εφαρμόζεται η «συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα, τα οποία το υπουργείο Άμυνας θα δρομολογήσει τα επόμενα χρόνια. Αυτός πια είναι ένας απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση».
Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός, γιατί αυτό δεν έγινε εδώ και έξι χρόνια που είναι κυβέρνηση; Μήπως να του θυμίσουμε την αγορά των γαλλικών Rafale και ότι ελληνική εταιρεία δεν πήρε να κατασκευάσει ούτε βίδα, καθώς και πολλές άλλες αγορές; Για να δούμε τώρα στα επόμενα εξοπλιστικά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Γίνεται λόγος για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών έως 25%.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης ότι «υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό τον ρόλο. Δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες, στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ, αλλά και σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αναπτύσσονται με ταχύτητα». Καλύτερα που δεν αναφέρθηκε στην ΕΑΒ, η οποία περνάει ίσως τη χειρότερη κρίση της των τελευταίων χρόνων, ή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία το μέγαρο Μαξίμου ξεπουλάει στους Τσέχους, που εισπράττουν υπερκέρδη από την παραγωγή πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Κένταυρος» είσαι και φαίνεσαι
Ως παράδειγμα των ελληνικών «επιτυχιών», ο πρωθυπουργός ανέφερε «το anti-drone σύστημα «Κένταυρος», το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά πλοία. Είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στην πατρίδα μας, τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες μηχανικοί, οι Έλληνες επιχειρηματίες».

Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι η σημερινή διοίκηση της ΕΑΒ δίδει συγχαρητήρια στον εαυτό της για το «Κένταυρος», στην πραγματικότητα η ΕΑΒ δεν έχει εμπλακεί στην μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του συστήματος, το οποίο έκανε … «εκδρομή» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με μερίδα του Τύπου. Το «Κένταυρος» έκανε μια … βόλτα από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ, εμπλέκοντάς την σε διαδικασία επιμέρους ελέγχων και ρυθμίσεων.
Δεν έχουμε δορυφόρο … οεο!
Μια ενδιαφέρουσα αναφορά έκανε ο Ν. Δένδιας, προκειμένου να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα του νέου εξοπλιστικού. «Δεν έχουμε δορυφόρο», είπε. «Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα σταματήσουν οι επικοινωνίες μας το επόμενο δευτερόλεπτο από τον αντίπαλο».
Τι να πει κανείς; Ούτε και αυτό οι «φωστήρες» των κυβερνήσεων Μητσοτάκη το είχαν πάρει χαμπάρι εδώ και έξι χρόνια. Ως γνωστόν, βέβαια, το να αγοράζεις σύγχρονα πλοία και αεροσκάφη, χωρίς δορυφόρους, είναι δώρον άδωρον.
Πέρυσι, τον Δεκέμβριο, «υπεγράφη μια συμφωνία για τη χρήση του γαλλικού δορυφορικού δικτύου CSO από την Ελλάδα», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας. Επίσης, όπως είχε αναφέρει ο Ν. Δένδιας στη Βουλή, στις 14 Νοεμβρίου 2024 «η δυνάμει απειλή (σ.σ. έχει μια … περίεργη επιμονή να μην κατονομάζει, η Τουρκία) έχει δύο δορυφόρους ήδη».
(Μη) Ενημέρωση κομμάτων
Από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε ότι η κυβέρνηση ουδόλως ενημερώνει επαρκώς τα πολιτικά κόμματα για τα εξοπλιστικά.
Το παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Δένδιας. «Μόλις περάσουμε το Εξοπλιστικό, θα κάνουμε μια αρχική συνεδρίαση, με την οποία θα ενημερωθείτε για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά. Δηλαδή, αυτά που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Για να ξέρετε, διότι από τα 28 εκατ. ευρώ τα οποία βλέπετε, τα 11,5 και κάτι έχουν ήδη διατεθεί. Θέλω να γνωρίζετε πού έχουν διατεθεί, πώς έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις».

Κοντολογίς, ούτε καν για την πορεία των προηγούμενων εξοπλιστικών δεν έχει ενημερώσει η κυβέρνηση. Προφασιζόμενος, επίσης, το «απόρρητο» του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι αυτό «έχει αποσταλεί ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα και αναμένει πότε θα συνέλθει η Επιτροπή για να το συζητήσουμε». Δηλαδή, παραδέχτηκε ότι η καθ’ ύλιν αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είναι ανενημέρωτη.
Και μετά εξανίστανται στην κυβέρνηση, επειδή την καταγγέλλουν για αδιαφάνεια στον χορό των δεκάδων δισεκατομμυρίων, χωρίς να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό. Να σημειωθεί ότι ο Ν. Δένδιας, από τον Ιούνιο του 2023, οπότε ανέλαβε υπουργός Αμυνας, δεν έχει προβεί ούτε σε μια συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Αμυνας, σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους του.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις