Από τον Φεβρουάριο προειδοποιούσε το Law and Order για τις περίεργες μεθοδεύσεις στα Σκόπια με τις ονομασίες διαφόρων φορέων – Για μια ακόμη φορά η ελληνική Διπλωματία άργησε να αντιδράσει

Παρόντες στο Βουκουρέστι για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αυστρίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, η σύζυγός του, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Μπουγιάρ Οσμάνι και Κρέσνικ Μπεκτεσί.

Σε ανάρτηση του πρώτου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ζάεφ φοράει την επίμαχη φανέλα της εθνικής ομάδας, ενώ ο Οσμάνι φαίνεται απλώς να την κρατά στα χέρια του.

Επίσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της βόρειας γείτονος πάνω από 3.000 φίλαθλοι από τη χώρα παρακολούθησαν τον αγώνα, ενώ ιδιαίτερα αισθητή στις κερκίδες ήταν η παρουσία της ομάδας φιλάθλων, «Η φάλαγγα», οι οποίοι φημίζονται για την εθνικιστική υστερία τους.

Αυτοί, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους, φώναζαν αδιάλειπτα «Μακεδονία», ενώ κρατούσαν επιγραφές και κασκόλ όπου αναγραφόταν η ονομασία «Μακεδονία», καθώς και πανό και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας. Στις κερκίδες, πάντως, υπήρχαν και φίλαθλοι της χώρας που κρατούσαν την επίσημη σημαία του κράτους.

Χοντροκομμένα «φάλτσα»

Είναι προφανές ότι τόσο ο Ζάεφ όσο και ο Οσμάνι, με τον τρόπο τους σιγόνταραν την απαράδεκτη κίνηση εκ μέρους των Σκοπίων να παραβιάσουν, για μια ακόμη φορά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να εμφανιστεί η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της γείτονος με την ονομασία νέτο – σκέτο «Μακεδονία» και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τους, ως της «Μακεδονίας».

Μάλιστα, αυτή την κίνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Μ.Οσμάνι, επικαλούμενος -λίαν επιεικώς- απαράδεκτα επιχειρήματα.

Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, να διαμαρτύρεται στον ομόλογό του. Άξιον προσοχής είναι, ωστόσο, ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πέραν της «διαρροής», δεν κατήγγειλε τα Σκόπια με επίσημη ανακοίνωσή του.

Γνωστές μεθοδεύσεις

Μπορεί, βέβαια, οι αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα να δηλώνουν ότι συνελήφθησαν εξ’ απήνης, ωστόσο οι περίεργες μεθοδεύσεις των Σκοπίων σχετικά με την ονομασία διαφόρων φορέων ήταν γνωστές εδώ και μήνες.

Μάλιστα, το Law and Order είχε επανειλημμένως επισημάνει τα «ονοματολογικά φάλτσα Ζάεφ», ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021. Άραγε, αυτά δεν ήταν γνωστά στην Αθήνα; Και, εάν ήταν, τότε υπάρχουν κάποιοι «αρμόδιοι» που αδιαφόρησαν;

Τότε, λοιπόν, ο Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στον όρο «Μακεδονία», «μακεδονικός (ή)» και εάν επιτρέπεται ή όχι η χρήση του, είχε ισχυριστεί ότι ναι μεν οι κρατικοί οργανισμοί ή οι χρηματοδοτούμενοι από το κράτος φορείς απαγορεύεται να έχουν άλλη ονομασία πλην του «Βόρεια Μακεδονία», αλλά στην περίπτωση των ιδιωτών μπορούν να φέρουν την ονομασία «Μακεδονία», «μακεδονικός» (!).

Ουσιαστικά, δηλαδή, είχε πει τα ίδια που ισχυρίστηκε τώρα και ο Μπουγιάρ Οσμάνι για το ζήτημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της «Μακεδονίας». Κάτι, όμως, που εάν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και οι δηλώσεις Κοτζιά, αποδεικνύεται παντελώς ψευδές.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών έγραψε, μεταξύ άλλων: «Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».

Πιάστηκαν στον ύπνο

Άκρως ενδιαφέρον που δείχνει τα «παιχνιδάκια» των Σκοπίων είναι ότι, αντίθετα με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της βόρειας γείτονος τον Φεβρουάριο, την ίδια περίοδο το υπουργείο Δικαιοσύνης του κράτους απαγόρευε σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του (ΜΚΟ) να φέρουν την ονομασία «Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξουν τον τίτλο σε «Βόρεια Μακεδονία».

Κάτι που δείχνει ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της χώρας, μάλλον αποτελούν τακτικίστικες, επικοινωνιακές κουτοπονηριές. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον πως, παρ’ ότι ήταν γνωστές εδώ και καιρό όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, η Αθήνα πιάστηκε για μια ακόμη φορά στον ύπνο.

Στην προκειμένη περίπτωση με τις φανέλες, αντελήφθη το πρόβλημα όταν πλέον ήταν αργά. Ως γνωστόν, όταν η Αθήνα πληροφορήθηκε ότι θα εμφανιστεί η ομάδα της βόρειας γείτονος με τα αρχικά «MKD» («Μακεδονία»), ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA, η οποία, λειτουργώντας με απαράδεκτο τρόπο, είχε δεχτεί να εμφανίζεται η Βόρεια Μακεδονία νέτα – σκέτα ως «Μακεδονία».

Να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, μερίδα των ΜΜΕ στα Σκόπια ανέφεραν ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριτσιτς, δεν επιτρέπει τον όρο “Μακεδονία” να εμπεριέχεται στον τίτλο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, τότε, είχε προβεί στην εξής δήλωση: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης των όρων “Μακεδονία”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, “ΠΓΔ της Μακεδονίας”, καθώς και της προσωρινής ονομασίας “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” και του μέχρι τώρα παράνομα χρησιμοποιούμενου ακρωνύμιου “ΠΓΔΜ” σε μεταφρασμένη ή αμετάφραστη μορφή. Σε περίπτωση που στο καταστατικό ενός φορέα αναφέρεται ότι δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια της χώρας και στο εξωτερικό, η έγκριση μιας τέτοιας ονομασίας είναι δυνατή μόνον στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας».

Νέες κουτοπονηριές

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της αναμετάδοσης του αγώνα Αυστρίας – Βόρειας Μακεδονίας από την κρατική τηλεόραση της χώρας, «MRT», η οποία κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης του EURO 2020 στη χώρα, οι δύο σχολιαστές του καναλιού αποκαλούσαν συνεχώς τη χώρα ως «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Γεωργίας και Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ο Πρέσβης της χώρας στη Ρουμανία, εγκαινιάζουν σήμερα στο Βουκουρέστι, στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρουμανίας, την «Εβδομάδα μακεδονικών (!) προϊόντων».

Επιβεβλημένο μήνυμα από Αθήνα

Όλα αυτές οι κουτοπονηριές σημειώνονται τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» το βουλγαρικό μπλόκο στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι δεν μπορεί να προβλέψει «ακριβώς το αποτέλεσμα της επερχόμενης συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και το εάν η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, επειδή οι διαφορές με τη Βουλγαρία παραμένουν».

Δεδομένης της δύσκολης θέσης που έχουν βρεθεί τα Σκόπια, εξαιτίας του βουλγαρικού «βέτο», σκόπιμο είναι να υπενθυμίσει η Αθήνα στον Ζ. Ζάεφ, ο οποίος άλλωστε μόλις πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ότι η πορεία της χώρας προς την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα, και ότι οι κουτοπονηριές τύπου Euro μπορεί να πληρωθούν ακριβά.

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα φροντίσει άμεσα να στερήσει από τα Σκόπια το «επιχείρημα», πίσω από το οποίο κρύβονται και δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι η ελληνική Βουλή αποφεύγει να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας που ορίζονται στη Συμφωνία.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις