Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη χώρα

Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες σε όλη τη Φινλανδία καθώς η χώρα θρηνεί τον θάνατο 12χρονου μαθητή που σκοτώθηκε χθες σε επίθεση με όπλο στο σχολείο του, η οποία διαπράχθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, από συμμαθητή του της έκτης τάξης του δημοτικού.

Άλλοι δύο μαθητές του σχολείου Βιέρτολα, στη Βάντα, βόρεια του Ελσίνκι, επίσης ηλικίας 12 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά στη χθεσινή επίθεση.

Η αστυνομία στη Φινλανδία δήλωσε σήμερα ότι το κίνητρο για τη χθεσινή επίθεση, ήταν ο εκφοβισμός. «Ο ύποπτος δήλωσε κατά τις ανακρίσεις ότι ήταν στόχος μπούλινγκ και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης στην προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Η αστυνομία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η Φινλανδία καταγράφει αυξημένα επίπεδα περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία, με το 8,6% των μαθητών, που είναι τώρα περίπου 12 ετών, να λέει ότι στοχοθετούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το 2023 το ινστιτούτο δημόσιας υγείας THL. Η άδεια για το περίστροφο ανήκε σε έναν συγγενή του υπόπτου, σύμφωνα με την αστυνομία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ο δράστης πήρε στην κατοχή του το όπλο.

Σύμφωνα με το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV uutiset, ο 12χρονος φορούσε μάσκα και προστατευτικά ακουστικά για τον θόρυβο όταν άρχισε να πυροβολεί. Ο ανήλικος δεν θα φυλακιστεί διότι είναι κάτω των 15 ετών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί ποινικά υπεύθυνος, διευκρίνισε η επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση Μάρκου Σάρκα.

Μόλις έγινε γνωστή χθες το πρωί η είδηση για τους πυροβολισμούς, γονείς περίμεναν για ώρες αγωνιώντας έξω από το σχολείο, καθώς οι δάσκαλοι είχαν ασφαλίσει τις τάξεις τους για να προστατεύσουν τους μαθητές όση ώρα διεξαγόταν η έρευνα της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

finlandia3

Το ένα από τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν είναι ένα κορίτσι από το Κόσοβο, ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου.

Η κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Φινλανδούς να μετάσχουν σε μια ημέρα πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες στα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για το παιδί που έχασε τη ζωή του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέτερι Όρπο δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η σκέψη του στρέφεται στα θύματα, τους γονείς τους, τους άλλους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις