Για πρώτη φορά τόσο ανοικτά θέτει η Άγκυρα ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα. Κάτι που, σε συνδυασμό με τις «απαιτήσεις» της για «αποστρατιωτικοποίηση» των Δωδεκανήσων, δείχνει τους στόχους που πραγματικά επιδιώκει να πετύχει.

Κι’ όλα αυτά, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα (7-12-2023), με πολυμελή τουρκική αντιπροσωπεία (εκτιμάται περί τα 400 άτομα) για να ανοίξει τον ελληνοτουρκικό «διάλογο». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα βρεθεί και στη Θράκη.

Η Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα

«Η κατάσταση της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χ. Φιντάν ανέφερε ότι «το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος στη βάση της πραγματικότητας στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του».

Επιπλέον, συνέχισε, «αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών και το καθεστώς των δύο πλευρών θα πρέπει να εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κοντολογίς, η Άγκυρα αφενός ανακινεί από το πουθενά θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, αφετέρου δηλώνει ορθά κοφτά ότι δεν συζητά ως βάση επίλυσης του Κυπριακού την δεδηλωμένη θέση του ΟΗΕ περί δημιουργίας δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων που άνοιξε τον δρόμο στον «Ατίλλα», το 1974, αλλά τη δημιουργία δύο κρατών. Των κατεχόμενων, ως «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», όπως την ονομάζει η Άγκυρα, και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άραγε, υπό αυτά τα «τελεσίγραφα» που θέτει η τουρκική πλευρά, θα κάτσει στο τραπέζι του «διαλόγου» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία περιχαρής αναμένει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;

Κατά τα λοιπά, ο Χ. Φιντάν, στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών (σ.σ. για την Κύπρο) με αποφασιστικότητα».
  • «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
  • «Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου».
  • «Πρόσφατα, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίχθηκαν προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας και της αμοιβαίας αλληλεγγύης. Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας».
  • «Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις