Μαθήματα… «μακεδονικής» γλώσσας από φιλοσκοπιανή ΜΚΟ στην Φλώρινα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής πύλης mkd.md στα Σκόπια, η τοπική μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο ‘‘Μακεδονικής’’ Γλώσσας» θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα μαθήματα τυπικής «μακεδονικής» γλώσσας, σε Έλληνες πολίτες, που έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση της για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, το δημοσίευμα αναφέρει πως η εν λόγω φιλοσκοπιανή ΜΚΟ ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό και πως κατέθεσε αίτημα για αναγνώριση της νομικής της μορφής στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει υπογράψει η Ελλάδα (άρθρο 1 παρ. 3β και 3γ) οι πολίτες της γείτονος ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Ταυτόχρονα το άρθρο 7 παρ. 4 δεσμεύει το κράτος τους να αναγνωρίσει ότι «η επίσημη γλώσσα του, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Θέμα μειονότητας…

Διαβάζοντας ωστόσο κανείς τους στόχους και τις δράσεις που φιλοδοξεί να αναπτύξει η συγκεκριμένη φιλοσκοπιανή ΜΚΟ, γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής» μειονότητας στην χώρα μας, επαναφέροντας στην επιφάνεια πρόσωπα που παλαιότερα διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στα Σκόπια.

Διαβάζουμε: «Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα”.

Συγκεκριμένα:

-Οργάνωση της διδασκαλίας της επίσημης «μακεδονικής» γλώσσας στους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας.
-Υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της «μακεδονικής» τυποποιημένης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
-Υποστήριξη της μελλοντικής ίδρυσης παιδαγωγικών σχολείων/τμημάτων στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της βόρειας Ελλάδας για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της «μακεδονικής» γλώσσας, καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό υλικό.

Υπεράσπιση:

-Να υποστηρίξει την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης -πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.
-Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στην σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.
-Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια.

Τεκμηρίωση:

-Η ψηφιακή τεκμηρίωση των διαλέκτων της «μακεδονικής» γλώσσας που ομιλούνται στην Ελλάδα σήμερα για αρχειακούς και ερευνητικούς σκοπούς.
-Η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων παραδοσιακών τοπωνυμίων και προσδιορισμός τόπων στην Ελλάδα όπου σήμερα ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα.
-Η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις αρχές εναντίον ομιλητών «Μακεδόνων» και εθνοτικών «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως στην επίσημη τρίγλωσση ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Κέντρο ‘‘Μακεδονικής’’ Γλώσσας» δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που αποτελούν το Δ.Σ και τηλέφωνα επικοινωνίας, πάρα μόνο ένα mail επικοινωνίας.

Το 2019 η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ «Κρστε Μισιρκόβ», με έδρα την Έδεσσα, είχε ανακοινώσει τη διαδικτυακή μάθηση της «μακεδονικής», αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με αποτυχία, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Πρόεδρος της ΑΜΚΕ είναι ο αποσχηματισθέντας ιερέας Νικόδημος Τσαρκνιάς.

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις