Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις  

121

Κομβικής σημασίας η απόφαση του δικαστηρίου που καθιστά την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Μαραθώνα συνυπεύθυνους για την πυρκαγιά στο Μάτι.

 

Αποζημιώσεις όχι μόνο από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Μαραθώνα μπορούν να διεκδικήσουν πλέον τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για αποζημίωση 310.000 ευρώ στους συγγενείς ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία στην προσπάθειά της να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα έτρεξε στη θάλασσα με συνέπεια να πνιγεί, ανοίγει έναν νέο δρόμο για τα θύματα της τραγωδίας του 2018.

Οι δικηγόροι της οικογένειας της ηλικιωμένης Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας χαρακτηρίζουν την πρόσφατη απόφαση ως «κομβική και πολύ σημαντική» για έναν ακόμη λόγο. «Διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης των διοικητικών δικαστών, απορρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλαν οι εγκαλούμενοι, δηλαδή οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες εκείνη την ημέρα, η άναρχη δόμηση στην περιοχή, αλλά και οι ευθύνες που έχουν τα ίδια τα θύματα (!), καθώς δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα, αν και υπήρχε προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Είναι απορριπτέα όσα προβάλλει το εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τη διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου λόγω της συνδρομής γεγονότος ανωτέρας βίας, εξαιτίας των συνθηκών της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, της ταχύτητας και του τρόπου εξάπλωσής της, της πολεοδομικής διάταξης των πληγέντων οικισμών και των σχεδόν θυελλωδών έως πολύ θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, καθιστώντας αντικειμενικώς αδύνατη την κατάσβεσή της, σε συνδυασμό με τις 15 συνολικά δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί την ίδια ημέρα στην επικράτεια, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Κινέτας στον νομό Αττικής. Και τούτο διότι οι παράνομες παραλείψεις των οργάνων των εναγομένων της μη έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης των ως άνω κατοίκων σχετικά με τον επικείμενο και πραγματικό κίνδυνο που διέτρεχαν, με ταυτόχρονη παροχή εξειδικευμένων οδηγιών αυτοπροστασίας από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, και της μη έγκαιρης ενημέρωσης του Λιμενικού Σώματος δεν αφορούν την αποτροπή και την κατάσβεση της επίμαχης πυρκαγιάς».

Κινητοποίηση

Κατά τους δικαστές, δε, από το σύνολο των στοιχείων δεν προκύπτει έγκαιρη κινητοποίηση από τα όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αποστολή των πρώτων πυροσβεστικών δυνάμεων και την άμεση επέμβασή τους, ούτε και για τον συντονισμό τους. «Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, λόγω των προαναφερόμενων έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή στις 23/7/2018, ήταν εκ των προτέρων γνωστός στο εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει την προηγούμενη ημέρα χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, στον οποίο ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς για την Αττική ήταν «4, πολύ υψηλός», όπως, επίσης, ήταν γνωστή στο εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής και τα ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά των πληγέντων οικισμών», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το σύνολο των ως άνω παραγόντων αποτελεί αιφνίδιο και απρόβλεπτο γεγονός που δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας σύνεσης και επιμέλειας των οργάνων. «Εξάλλου, και όσον αφορά την παράνομη παράλειψη του εναγόμενου δήμου Μαραθώνα της μη λήψης προληπτικών μέτρων για τον καθαρισμό της βλάστησης και τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων, οι ισχυρισμοί του εναγόμενου δήμου για διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου πρέπει να απορριφθούν», προστίθεται στο σκεπτικό.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του ελληνικού Δημοσίου πως για τον θάνατό της ευθύνεται και… η άτυχη γυναίκα. «Απορριπτέος είναι και ο ισχυρισμός του εναγόμενου ελληνικού Δημοσίου, με τον οποίο προβάλλεται διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου, λόγω της ενέργειας της ίδιας της θανούσης να αποχωρήσει αυτοβούλως από την οικία της, η οποία, εντέλει, παρέμεινε αλώβητη, οπότε, εάν αυτή είχε παραμείνει εντός αυτής, θα ήταν ασφαλής. Και τούτο διότι, εν προκειμένω, ενόψει του κινδύνου που η θανούσα διέτρεχε από την εξελισσόμενη πυρκαγιά, η αποχώρηση από την οικία της αποτελεί ενέργεια αναμενόμενη, ιδίως εφόσον δεν είχε ειδική και επαρκή πληροφόρηση για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούσαν και τον βαθμό του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται…».

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like