Ο Εντογάν στηρίχθηκε στην Ουκρανία για την βιομηχανία Drones, έπειτα από τις δυτικές κυρώσεις. Το χτύπημα θα είναι συντριπτικό.
Μία παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία όμως έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, είναι το χτύπημα που δέχεται η τουρκική βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του σχεδίου Ερντογάν για εισβολή και επικρατήσει σε πολλά μέτωπα.
Η αποκάλυψη του Forbes που έγινε πριν από λίγο, όχι μόνο τεκμηριώνει την βρώμικη συμφωνία Ερντογάν – Ζελένσκι, αλλά αποδεικνύει ότι το χτύπημα στην αμυντική βιομηχανία του Ερντογάν είναι ήδη σημαντικό και ενδέχεται να γίνει καίριο.
Γράφει συγκεκριμένα το Forbes:
Εάν η Ρωσία καταφέρει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στα τουρκικά προγράμματα drone, καθώς και σε άλλα στρατιωτικά αεροδιαστημικά έργα της Τουρκικής βιομηχανίας.
Η Άγκυρα και το Κίεβο είχαν μεγάλα σχέδια να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την από κοινού κατασκευή drones.
Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία τουλάχιστον 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα τελευταία χρόνια, τα οποία η Ουκρανία φαίνεται να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στον τρέχοντα πόλεμο. Το 2021, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατασκεύαζε ένα εργοστάσιο drone για τη συμπαραγωγή TB2 με την Τουρκία. Η Ουκρανία προμηθεύει επίσης στην Τουρκία τους κινητήρες για τα μοντέλα που διαδέχονται το TB2 και ένα επιθετικό ελικόπτερο υπό ανάπτυξη, και έχουν αναφερθεί ότι η αμυντική συνεργασία τους θα μπορούσε να προχωρήσει βαθύτερα.
Μετά ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Τέλος της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας;
«Η Ρωσία επιδιώκει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι με την οποία η Τουρκία κάνει όλες τις επιχειρήσεις όπλων και να την αντικαταστήσει με ένα καθεστώς ρωσικής επιρροής», δήλωσε ο Νίκολας Χέρας, Αναπληρωτής Διευθυντής Μονάδας Ανθρώπινης Ασφάλειας στο Newlines Institute for Strategy and Policy.
«Είναι πιθανό ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα δυσκόλευαν την Τουρκία να συναλλάσσεται με ένα μεταπολεμικό καθεστώς στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία».
Ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, υποθέτει ότι εάν ο Ζελένσκι χάσει την εξουσία «η φιλορωσική ηγεσία δεν πρόκειται να είναι τόσο εγκάρδια με την Άγκυρα — μέλος του ΝΑΤΟ — και ότι θα υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός για την πώληση εξοπλισμού σε Τουρκία.»
Ο Στάιν σημείωσε ότι η Άγκυρα είχε στραφεί στην Ουκρανία για τους αρχικούς κινητήρες για το νέο της drone Bayraktar Akinci, το διάσημο διάδοχο του TB2, και το βαρύ επιθετικό ελικόπτερο T929 που αναπτύσσει.
«Η Τουρκία θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές». «Πέρα από αυτό, υπήρχαν αναφορές ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συνεργαστεί με Ουκρανούς παραγωγούς και για κινητήρες για τα έργα TF-X και MIUS».
Το TAI TF-X είναι το σχέδιο μαχητικών stealth πέμπτης γενιάς της Τουρκίας και το Bayraktar MIUS,, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με κινητήρα τζετ.
“Και πάλι, δεν ξέρουμε, αλλά η βασική μου υπόθεση είναι ότι αυτές οι δύο εκκολαπτόμενες προσπάθειες θα πάνε επίσης στα σκουπίδια”, συμπλήρωσε ο Stein. «Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί αλλού, ίσως στη Rolls Royce ή σε αμερικανικές εταιρείες, αλλά αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι στην Άγκυρα».
Θα μπορούσαν τα τούρκικα Drones να κρίνουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;
Το 2020 ήταν έτος ορόσημο για το drone Bayraktar TB2 της Τουρκίας. Η πρωτοποριακή, δυναμική επιχειρησιακή χρήση του στα πεδία μάχης της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσέλκυσε δεκάδες πελάτες από την Αφρική, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.
Η Ουκρανία είχε τουλάχιστον 20 τέτοια TB2 στην αρχή αυτού του πολέμου αφού παρήγγειλε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο drone το 2019.
«Στο πεδίο της μάχης, μια στενή δυναμική που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι το πόσο εκτενώς αναπτύσσει η Ουκρανία TB2 εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και, αν ναι, πόσο αποτελεσματικά είναι τα drones ενάντια στις συμβατικές ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε αναλυτής αμυντικών θεμάτων στο Forbes. «Η Ουκρανία θα είναι η πιο σκληρή δοκιμασία για τις εξαγωγές άμυνας της Τουρκίας».
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές όπως ο Baker και ο Bendett αμφιβάλλουν ότι τα ουκρανικά TB2 μπορούν να παίξουν παρόμοιο ρόλο σε αυτήν την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία με αυτόν που έπαιξαν τα TB2 του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.
Η πανηγυρικές ανακοινώσεις του γαμπρού του Ερντογάν για το νέο μη επανδρωμένο που θα διέθετε ουκρανικό κινητήρα:
«Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι ίδια με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε ο Ρότζερς. «Η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην αεροπορική άμυνα (από τον αγώνα της ενάντια στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ISIS στη Συρία) και έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει ακόμα και στον έλεγχο των εχθρικών drones».
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα drones «δεν είχαν το ίδιο επίπεδο επιτυχίας που είχαν στον Καύκασο».
«Είναι μια κοινώς αποδεκτή αλήθεια ότι όταν αντιμετωπίζουμε έναν προηγμένο κρατικό στρατό, ακόμη και το πιο υψηλής τεχνολογίας επίπεδο της τρέχουσας τεχνολογίας drone –όχι μόνο τα TB2– θα δυσκολευόταν να λειτουργήσει αποτελεσματικά», είπε ο Rogers.
Ο Bendett επεσήμανε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός είχε προηγουμένως επιμείνει ότι το TB2 δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τις δυνάμεις του, δεδομένης της «προηγμένης έγκαιρης προειδοποίησης, του ηλεκτρονικού πολέμου και των τεχνολογιών αεράμυνας που οι Ρώσοι διαθέτουν – τεχνολογία που απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό σε τέτοια κλίμακα στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ 2020.”
Εάν τα περισσότερα ή ακόμα και όλα τα TB2 της Ουκρανίας καταστραφούν τελικά σε αυτόν τον πόλεμο, αυτό δεν θα επηρεάσει πιθανότατα την ικανότητα της Τουρκίας να τα εμπορεύεται και να τα εξάγει.
«Δεν νομίζω ότι οι προοπτικές πωλήσεων του TB2 θα επηρεαστούν εάν χαθούν στην Ουκρανία – εξάλλου, τα TB2 χάθηκαν επίσης στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από παλαιότερα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας», είπε ο Bendett. “Το TB2 θεωρείται από πολλές χώρες ως μια καλή συμφωνία και έως ότου ένας καλός ανταγωνιστής εισέλθει στην αγορά, μπορεί να καταγράφει ισχυρές πωλήσεις.”
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας εμπορεύεται το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion ως ανταγωνιστή του TB2, με το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πετάξει πιο γρήγορα και ψηλότερα από τον Τούρκο αντίπαλό του.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις