Θα μπορούσε να ήταν ένα ευτυχές γεγονός: Τα κόμματα συζητούν προεκλογικά για το θέμα της φορολόγησης.
Και όμως. Η συζήτηση γίνεται με όρους της Ομάδας …Αλήθειας της ΝΔ και των υπογείων του Μαξίμου, που μετακόμισαν τώρα στην Πειραιώς. Σε συνεργασία βεβαίως με τους γνωστούς «παπαγάλους» των συστημικών μέσων ενημέρωσης και (ακόμα …πιο δυστυχώς) και της επιστημονικής κοινότητας.
Πώς πραγματικά έχει όμως το θέμα με τα μερίσματα; Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Tσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική βάση και με πλούσια ύλη, το σχετικό ρεπορτάζ:
«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες το κέντρο βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατοπίζεται από τον άξονα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον άξονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η θεματική της κυριαρχείται από την φορολογική πολιτική. Ο ισχυρός προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ επιχειρεί, πρώτον, να ταυτίσει τις προγραμματικές θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (που δεν ταυτίζονται), δεύτερο να χρεώσει και στα δύο κόμματα πρόθεση υπέρ-φορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων και, τρίτο, να επαναφέρει τη θεωρία των trickle-down economics. Το θετικό είναι ότι, αυτήν τη φορά, γίνεται συζήτηση για ένα πραγματικό και κρίσιμο θέμα πολιτικής. Το αρνητικό είναι ότι στον επικοινωνιακό θόρυβο που παράγεται χάνεται η ευκρίνεια των προγραμματικών διαφορών και συχνά τραυματίζεται και η κοινή λογική.
Επί του θέματος πέντε επισημάνσεις -για να ξέρουμε περί τίνος γίνεται η συζήτηση:
Τα μερίσματα: Ο φορολογικός συντελεστής 5% στα μερίσματα, δηλαδή στα διανεμόμενα κέρδη, ήταν 15% έως την άνοιξη 2019, τον μείωσε στο 10% η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο 5% η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στις χώρες του ΟΟΣΑ, χαμηλότερος είναι μόνο ο συντελεστής στη Λετονία –είναι μηδενικός. Τα έσοδα από αυτόν τον φόρο αυξήθηκαν από 159 το 2019 σε 280 εκατ. το 2021, όχι επειδή μειώθηκε ο συντελεστής, αλλά επειδή αυξήθηκαν πολλαπλάσια τα κέρδη, λόγω οικονομικής ανάκαμψης.
Συνολικά: Με κριτήριο τη συνολική φορολογία των κερδών, διανεμόμενων και μη, η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος στον ΟΟΣΑ –μικρότερη είναι η φορολογία σε Εσθονία, Ουγγαρία και Λετονία μόνο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μεσοσταθμικός συντελεστής της φορολογίας των κερδών είναι 59% στη Νότια Κορέα, 57% στην Ιρλανδία, 55% στον Καναδά και στη Δανία, 51% στη Γαλλία, 50% στην Πορτογαλία, 48% στη Γερμανία και μόνο 25,9% στην Ελλάδα.
Ο πλούτος: Αν κριτήριο ήταν η ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα μειωνόταν ίσως η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών –που είναι ελαφρά κάτω από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Η μείωση του συντελεστή μερισμάτων δεν ενισχύει τις επιχειρήσεις αλλά τους εισοδηματίες. Πόσο; Τα μερίσματα φορολογούνται 5% καθ’ ημάς ενώ στην Ιρλανδία με 51%, στη Ν. Κορέα με 44%, στη Δανία με 42%, στη Βρετανία και στον Καναδά με 39% κοκ. Ο ξένος, πχ Ιρλανδός επενδυτής, στην Ελλάδα, δεν απαλλάσσεται από τον φόρο, θα πληρώνει επιπλέον διαφορά στην πατρίδα του, αφού εκεί η φορολογία είναι υψηλότερη.
Η εργασία: Η χαμηλή φορολόγηση θα είχε λογική αν ίσχυε γενικά. Ισχύει μόνο για τα κέρδη. Αντιθέτως, το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται με 28% πάνω από 20.000, με 36% πάνω από 30.000 και με 44% πάνω από 40.000 ευρώ -μάλιστα, στα αλήθεια, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί η μισθωτή εργασία επιβαρύνεται επιπλέον με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, που δεν ισχύουν για ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες μερισμάτων.
Προτάσεις ΟΟΣΑ-Πισαρρίδη: Σε τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ αύξησης της πολύ χαμηλής φορολογίας των μερισμάτων στη χώρα μας, ως ότι αυτό θα οδηγούσε στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης. Η Έκθεση Πισαρρίδη προτείνει να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους (κέρδη, νοίκια, εργασία) σε ενιαία φορολογική κλίματα: Με ίδιο συντελεστή να φορολογούνται ίσα εισοδήματα.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις