Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 22 Οκτωβρίου καίγεται το Παπίκιο όρος στο νομό Ροδόπης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα, το όρος έχει αφεθεί στην «τύχη» του, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «πέσαμε στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να έχει τελειώσει η σύμβασή τους. Μόνο εκείνα θα μπορούσαν να μπουν σε τόσο δύσβατα σημεία. Τα αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν (στα ίδια σημεία). Με τα αεροσκάφη προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση της φωτιάς…»

Η φωτιά είναι σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, στο οποίο δεν μπορούν να προσεγγίσουν σχεδόν καθόλου πυροσβεστικά οχήματα, με τις επίγειες δυνάμεις να φτάνουν με μεγάλη δυσκολία.

Η Πυροσβεστική -μαζί με τους εθελοντές- καταβάλει τεράστια προσπάθεια να κρατήσει υπό έλεγχο τις φλόγες ώστε να μην φτάσουν αυτές στο δάσος και η μόνη βοήθεια που έχει από αέρος είναι από τα αεροπλάνα, για τα οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρούν στις απότομες πλαγιές.

Η αποκάλυψη που έκανε στην ΕΡΤ επ’ αυτού ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Κούκουρας, είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της έλλειψης του σχεδιασμού που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο, σε μια χώρα που οι πυρκαγιές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Υπάρχουν εναέρια μέσα τα οποία όμως δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε όλα τα σημεία που υπάρχει φωτιά, αλλά μόνο στις κορυφογραμμές, διότι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Δεν μπορούν να μπουν στις χαράδρες και στις ρεματιές, όπου και με την παρουσία καπνού το έργο τους είναι πάρα πολύ δύσκολο. Υπάρχουν αναταράξεις και είναι θέμα ασφάλειας που δεν επιτρέπει να πάνε σε όλα τα σημεία.

Πέσαμε στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να έχει τελειώσει η σύμβασή τους. Μόνο εκείνα θα μπορούσαν να μπουν σε τόσο δύσβατα σημεία. Τα αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν (στα ίδια σημεία). Με τα αεροσκάφη προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση της φωτιάς…

Η διαχείριση εναέριων μέσων δεν γίνεται τοπικά από την Πυροσβεστική. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αυτοπεποίθηση μέχρι να οριοθετήσουμε αυτή τη δύσκολη πυρκαγιά».

Η λήξη λοιπόν της αντιπυρικής περιόδου έφερε και τη λήξη της σύμβασης για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα! Που όπως είπε ο κ.Κούκουρας, είναι τα μοναδικά που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν σε τόσο δύσβατα σημεία…

Σε ότι αφορά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αυτές ενισχύονται, με τον διοικητή να περιγράφει και να ξεκαθαρίζει ότι το δάσος δεν κινδυνεύει:

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Επιχειρούν πάρα πολλές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από Αθήνα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία, τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα γιατί έχουν χαράδρες και βράχια και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Αυτή η πυρκαγιά θέλει υπομονή.

Παρόλα αυτά αισιοδοξούμε ότι με την πάροδο όσο χρόνου θα αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστίας φωτιάς. Δεν γίνεται ζημιά στο δάσος, να το καταλάβουμε αυτό, δεν καίγονται τα δέντρα. Καίγεται το φύλλωμα που υπάρχει στο έδαφος, αλλά είναι πυκνό αυτό το φύλλωμα. Ο αέρας μεταφέρει τα καμένα φύλλα σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναζωπυρώσεις».

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης πρόσθεσε: «Το δύσβατο της περιοχής κι οι αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και την συνδρομή των εναέριων μέσων. 100 και πλέον πυροσβέστες επιχειρούν από χθες το πρωί στα πύρινα μέτωπα.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνδράμουν η η ΕΜΑΚ, η 1η ΕΜΟΔΕ Αθηνών, η 5η ΕΜΑΚ, η 5η ΕΜΟΔΕ Ιωαννίνων και σημαντική δύναμη από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ροδόπης και της Περιφέρειας μας».

δείτε το βίντεο εδώ 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις