Φουντώνει η κόντρα φούρνων και σύγχρονων αρτοποιείων στην Τυνησία – Χειροπέδες σε υπεύθυνο ομοσπονδίας

253

Φόβοι για εξέγερση στη χώρα

Ο υπεύθυνος μιας ομοσπονδίας τυνησιακών αρτοποιείων συνελήφθη αφού ο Τυνήσιος πρόεδρος ζήτησε καταστολή των «σπεκουλαδόρων» απέναντι σε μια έλλειψη επιδοτούμενων αλεύρων που έχει προκαλέσει μια παρατεταμένη κρίση φθηνού ψωμιού, όπως ανέφεραν σήμερα τοπικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπάρχουν δύο δίκτυα για την παρασκευή και διανομή ψωμιού στην Τυνησία: το ένα, που αποτελείται από 3.737 καταστήματα, επωφελείται από επιδοτούμενα άλευρα τα οποία προμηθεύει το κράτος, το δεύτερο είναι εκείνο των «σύγχρονων αρτοποιείων»” (1.500 με 2.000 ελεύθερα καταστήματα) που δικαιούνταν, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, μια περιορισμένη αναλογία των επιδοτούμενων αλεύρων.

Ο Μοχάμεντ Μπουανάν, πρόεδρος της Εθνικής ένωσης ιδιοκτητών αρτοποιείων, συνελήφθη χθες, Τετάρτη, για «υποψίες μονοπωλίου και κερδοσκοπίας με τα επιδοτούμενα διατροφικά προϊόντα και υποψίες ξεπλύματος χρήματος», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται εδώ και μήνες μπροστά από τα αρτοποιεία του ημικρατικού δικτύου που πουλάει την επιδοτούμενη φραντζόλα ψωμί στα 190 μιλίμ (0,06 σεντ του ευρώ), τιμή που παραμένει αμετάβλητη από το 1984.

Την 1η Αυγούστου, η κυβέρνηση στέρησε από το δίκτυο των «σύγχρονων αρτοποιείων» τις αναλογίες επιδοτούμενων αλεύρων που δικαιούνταν, οι οποίες και δόθηκαν προς το ημικρατικό δίκτυο.

Έπειτα από απεργία και καθιστική διαμαρτυρία στις 7 Αυγούστου, τα σύγχρονα αρτοποιεία, που πουλάνε άλλου τύπου ψωμιά και είδη ζαχαροπλαστικής και ορισμένα από τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν ελλείψει επιδοτούμενων αλεύρων, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εμπορίου.

Φοβούμενος μια λαϊκή εξέγερση σε μια χώρα όπου το 1983/84 είχαν σημειωθεί ταραχές για το ψωμί (περισσότεροι από 150 νεκροί), ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ απέπεμψε χωρίς εξηγήσεις στις αρχές της εβδομάδας τον διευθυντή του δημόσιου Γραφείου σιτηρών.

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), αυτή η «κρίση του ψωμιού» οφείλεται στην πραγματικότητα στον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς με κρατικά επιδοτούμενα άλευρα.

Σε μια οικονομία που έχει οικοδομηθεί στηριζόμενη στους χαμηλούς μισθούς (ο κατώτατος μισθός είναι 480 δηνάρια, δηλ. 140 ευρώ), το κράτος συγκεντρώνει ήδη από τη δεκαετία του 1970 τις αγορές βασικών προϊόντων για να τα ξαναρίξει στην αγορά σε χαμηλή τιμή.

Βαθιά υπερχρεωμένη (80% του ΑΕΠ), η Τυνησία έχει έλλειψη ρευστότητας και οι προμηθευτές θέλουν να πληρώνονται προκαταβολικά, κάτι που οδηγεί σε επιμήκυνση των παραδόσεων προϊόντων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Echaab News, που συνδέεται με το κεντρικό συνδικάτο UGTT, οκτώ πλοία φορτωμένα σιτηρά περιμένουν στο λιμάνι της πόλης Σφαξ εδώ και δύο εβδομάδες να καταβληθούν οι αντίστοιχες πληρωμές ώστε να ξεφορτώσουν το φορτίο τους.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like