Η διαδικασία της πιθανής χρηματοδότησης της επέκτασης του φράχτη του Έβρου από ευρωπαϊκά κεφάλαια αρχίζει ουσιαστικά από την αρχή.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν άνοιξε το δρόμο για την χρηματοδότηση του φράχτη του Εβρου από ευρωπαϊκά κεφάλαια παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς οι οποίοι ήρθαν μάλλον πρόωρα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού συμμάχησε με την ακροδεξιά, εξέφρασε τη θέληση να υπάρξει στο κείμενο για τον προϋπολογισμό δέσμευση για χρηματοδότηση έργων στα σύνορα των εθνών-κρατών με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και αφού η σχετική πρόταση του ΕΛΚ με την ακροδεξιά πέρασε (με 322 ψήφους υπέρ και 290 κατά) ουσιαστικά ακυρώθηκε αυτό που στο δημόσιο διάλογο ονομάσαμε τροπολογία Παπαδημούλη (που προέβλεπε ότι τέτοιου είδους έργα δεν μπορού να χρηματοδοτηθούν από τα κοινοτικά ταμεία).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία μπλοκαρίστηκε και ότι θα πρέπει να εκκινήσει από την αρχή με τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα μ’ αυτά ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου αίτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό να αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα και να περάσει ξανά από ψηφοφορία.

ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή ψηφοθηρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του:

Η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους φαιδρούς πανηγυρισμούς της κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις, για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας.

Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση “υποδομών” για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με 210 υπέρ 321 κατά και 105 αποχές. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θέση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά και συγκροτημένα, όχι μόνο περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική κ.α., αλλά ούτε κονδύλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Η ΝΔ, λοιπόν, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι “εξουδετέρωσε” την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Μητσοτάκη, να περάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κοινοτική συγχρηματοδότηση των φραχτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τον κ. Σχοινά με εντολή του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ακριβώς το ίδιο και στην Κομισιόν…..

Το tech πείραμα του Έβρου

Παράλληλα με την κατασκευή του φράχτη, στον Έβρο δαπανώνται εκατομμύρια ελληνικών και ευρωπαϊκών χρημάτων για τη λειτουργία αμφιλεγόμενων συστημάτων που δοκιμάστηκαν τους σιωπηλούς μήνες της πανδημίας. Γιατί το «πείραμα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα εγείρει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι επιπλέον γιατί αμφισβητείται στην πράξη η αποτελεσματικότητά του;

Δείτε το βίντεο του 24Media Lab.

 

news247.gr

AP PHOTO/GIANNIS PAPANIKOS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις