Η διαβεβαίωση του Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία δεν έπεισε την Κουμουνδούρου. Ανοιχτά όλα τα σενάρια, λένε στελέχη του κόμματος

Σε προεκλογικό οίστρο εξακολουθεί να βρίσκεται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση, παρά τις πρωθυπουργικές διαψεύσεις του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, οι οποίες έπεισαν μεν τους περισσότερους, αλλά όχι και τους πλέον καχύποπτους, που δεν αποκλείουν «έκπληξη» εντός φθινοπώρου.

Στην Κουμουνδούρου τα πρώτα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν της ηχηρής ταφόπλακας των σεναρίων για εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η ανακούφιση. Και αυτό διότι, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για άμεση προκήρυξη εκλογών, άπαντες γνωρίζουν πως, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούσε στις ανακοινώσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ο χρόνος θα ήταν απειροελάχιστος. Εξάλλου, τον Αύγουστο όλα θα παύσουν, καθώς -ως γνωστόν- δεν ενδείκνυται για προεκλογικές εκστρατείες και περιοδείες. Ταυτόχρονα, οι… ρεαλιστές του κόμματος μόνο «ευχαριστώ» δεν λένε στον πρωθυπουργό. Κι αυτό διότι η δημοσκοπική διαφορά είναι παγιωμένη και δεν θα μπορούσε να ανατραπεί εντός διμήνου και με τα μπάνια του λαού, μάλιστα, να μεσολαβούν. Οσο αργότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο, σχολιάζουν, επισημαίνοντας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, επομένως η δυσαρέσκεια για την κυβερνώσα παράταξη θα αυξηθεί.

Πάντως, αν και αρχικώς υπήρξε εφησυχασμός, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας κάτι άλλαξε. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πλέον αποφασισμένη να μην επαναπαυτεί, με κορυφαία στελέχη όλων των τάσεων να μην μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει προσφυγή στην κάλπη μετά τη ΔΕΘ ή, σε κάθε περίπτωση, εντός φθινοπώρου. Τι μεσολάβησε; Η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, στην οποία κυριάρχησαν, αν μη τι άλλο, οι κραυγές και η τοξικότητα.

Δυο είναι τα στοιχεία που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία της: Το πρώτο είναι η σύνδεση που επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την εμπρηστική επίθεση στον όμιλο Real. Επί της ουσίας έριξε -έστω και εμμέσως- την ευθύνη στους πολιτικούς του αντιπάλους, κάτι που δείχνει, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση πάντα, πως «βρίσκεται σε πανικό» και προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατήσει πολωμένο το πολιτικό κλίμα εν όψει κάλπης.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου περί Πολυτεχνείου και χούντας. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σκοπός των επίμαχων αναφορών δεν ήταν άλλος από το να δημιουργηθεί κλίμα ακραίας αντιπαράθεσης. «Είναι αυτή η εικόνα μιας κυβέρνησης χαλαρής; Υπάρχει περίπτωση να εξαντληθεί η τετραετία;» διερωτούνταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως και στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα στελέχη του κόμματος είναι σαφώς καχύποπτα αναφορικά με τις πρωθυπουργικές προθέσεις, ιδίως μετά και τη μάχη στη Βουλή αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Power Pass, την οποία κρίνουν ως άκρως προεκλογική. Με λίγα λόγια, αυτό που εκτιμούν είναι πως, παρά την παύση που πάτησε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου ετοιμάζεται φουλ και ανά πάσα στιγμή δύναται να πετάξει τη «βόμβα» των εκλογών. Αν πάει σε εκλογές, τότε, λένε στο κόμμα, «εμείς θα είμαστε έτοιμοι και δεν θα μας αιφνιδιάσει». Αν όχι, τότε το επιχείρημα είναι ήδη έτοιμο: «Φοβάται πως θα τις χάσει».

Σε προεκλογική τροχιά όλα τα κόμματα! Συνεχίζεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Σε κάθε περίπτωση, άπασα η αντιπολίτευση, μόλις άκουσε τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσυντονίστηκε – έστω και προσώρας. Το αυτό, βεβαίως, συνέβη και στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία έχει ξεκινήσει κανονικά περιοδείες.

Μετά την πρώτη… κρυάδα, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία βρίσκουν σιγά σιγά εκ νέου τον βηματισμό τους. Αν σε αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου η διάψευση των σεναρίων έγινε δεκτή με κάποια ανακούφιση, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η απογοήτευση. Το κόμμα ήθελε διακαώς να γίνουν άμεσα εκλογές, εφόσον οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν διψήφια ποσοστά, κάτι που φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός μέχρι πριν από κάποιους μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα γκάλοπ θα εξακολουθήσουν να είναι ευνοϊκά έως την άνοιξη, και αυτό το γνωρίζουν καλά -ειδικά- οι παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ… Υπάρχουν, βεβαίως ,και ορισμένοι που πήραν μια ανάσα, καθώς πλέον η ηγεσία δεν θα κληθεί να απαντήσει άμεσα στο νούμερο ένα ερώτημα: «Με ποιους θα συγκυβερνήσει ο Ανδρουλάκης;»

Φαίνεται, πάντως, πως στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν πειστεί ότι πράγματι δεν θα γίνουν εκλογές, τουλάχιστον εντός του προσεχούς τριμήνου. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, δηλαδή, εκτιμούν πως δεν πρόκειται περί «μπλόφας». Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν πως οι… άγριες διαθέσεις που επέδειξε ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής αποδεικνύουν ότι θέλει να συντηρήσει το δίπολο ανάμεσα στη Ν.Δ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το φόντο διατηρούν τον προγραμματισμό τους, ετοιμάζοντας περιοδείες και ψηφοδέλτια.

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα διαβεβαιώνουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψήφιων βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια. «Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή» λένε την ίδια ώρα στον Περισσό. Το ΚΚΕ, ωστόσο, επιθυμεί να απόσχει από την εκλογολογία των τελευταίων μηνών, θεωρώντας πως σκοπός είναι να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και στην Ελληνική Λύση εξακολουθούν να δουλεύουν στο φουλ, έχοντας κατά νου όλα τα σενάρια, εφόσον -παρά τις διαψεύσεις- βλέπουν την εικόνα μιας κυβέρνησης και ενός υπουργικού συμβουλίου που ετοιμάζονται για εκλογές. «Δεν εφησυχάζουμε» λένε πηγές του κόμματος, εκτιμώντας, πάντως, πως ο πρωθυπουργός δεν θα το τραβήξει έως το τέλος της τετραετίας. Οσο για τις επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των 37 συνολικά περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος.

Στο ΜέΡΑ25 πάντως πολλές φωνές, ακόμη και δημοσίως, σχολιάζουν πως η «Μητσοτάκης Α.Ε.» δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε εκλογές πριν από την άνοιξη, διότι τότε είναι που συμβολαιοποιούνται το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, και «θα πρέπει να δοθούν τα 60 δισ. στις πέντε μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες του τόπου», όπως σχολίαζε προχθές βουλευτής από το βήμα της Βουλής.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις