Αναζωπυρώνονται και πάλι ακραία σενάρια για την πορεία τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που ήδη τα σημερινά επίπεδα έχουν πυροδοτήσει ράλι τιμών και στο ρεύμα.

Πέντε και πλέον φορές είναι πάνω, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF για το φυσικό αέριο. Έτσι από τα επίπεδα των 45-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν πέρυσι, τώρα, τα συμβόλαια, με βάση τα δεδομένα TTF, είναι πάνω από τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τον Σεπτέμβριο είναι στα 229,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 237 ευρώ για το Νοέμβριο, ενώ έφτασαν ακόμη και τα 334 ευρώ για τα συμβόλαια της Άνοιξης του 2023, για να αποκλιμακωθούν στην πορεία.

 

“Βολές” από τη Gazprom

Στο μεταξύ, για νέες αυξήσεις- φωτιά στην τιμή του φυσικού αερίου έκανε λόγο, χθες, για την Ευρώπη η Gazprom. Όπως ανέφερε η ρωσική εταιρεία, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 60% σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 395 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.

“Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτό το χειμώνα”, ανέφερε ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται από διεθνή ΜΜΕ, το Κίεβο έκλεισε μια από τις διαδρομές της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη, ενώ η εταιρεία μείωσε τις προμήθειες μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία εν μέσω της διαμάχης για τον εξοπλισμό.

 

Μείωση παραγωγής

Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία. Επίσης, η παραγωγή της Gazprom μειώθηκε κατά 32,2% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο έναντι πτώσης 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δήλωσε στο κανάλι του Telegram MMI ο Εβγκένι Σουβόροφ, οικονομολόγος της Centrocredit Bank, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 59% από μείον 58,4%. τον προηγούμενο μήνα.

 

Το ρεύμα

Στο φόντο αυτό υπάρχει και ανάλογη πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, στα 416 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 17/8/2022.

Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 660,77 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 205,57 ευρώ/MWh. Επίσης η τιμή ενισχύθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,9%, το φυσικό αέριο 49,9% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 2,7% και οι ανανεώσιμες 19,8%.

 

Τα υπερέσοδα πάνε στο ρεύμα

Με αυτά τα δεδομένα η όποια καλή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, έστω κι αν είναι ως ένα βαθμό συγκυριακή, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της στήριξης της οικονομίας.

Από το αρχικά προϋπολογιζόμενο ποσό των 800 εκ ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι πάμε για τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ, δηλαδή στα 300 εκ ευρώ το μήνα. Βέβαια, ο τουρισμός κυρίως δίνει ένα “πάτημα” όμως ερώτημα είναι εάν θα φτάσει.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

ISTOCK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις