«Γαλαξιακό» δημόσιο χρέος, ακρίβεια, έλλειμμα ασφάλειας & υποκλοπές «καίνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη

21

Εικόνα ολοκληρωτικής σήψης – Πόσο θα αντέξει ακόμα;

Έχουν ήδη συμπληρωθεί τρία χρόνια διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πλέον υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τα πεπραγμένα της σε μια σειρά από τομείς τα οποία αν παρουσιαστούν όπως πραγματικά είναι γίνεται κατανοητό πως η χώρα έχει πέσει σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο από το ήδη χαμηλό που είχε παραδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα είναι πως πλέον όσο κι αν προσπαθούσαν επί τρία χρόνια τα εγχώρια ΜΜΕ να κρύψουν τις αδιανόητες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα, στο τέλος «έσκασαν» με αποτέλεσμα ακόμα και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Κ.Μητσοτάκη, οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ να αποσύρουν την στήριξη που παρείχαν στο πρόσωπό του (οι ΝΥ Τimes είναι το «μακρύ χέρι» των Δημορκατικών).

 

Υποκλοπές

Πλέον η υπόθεση των υποκλοπών έχει γίνει παγκόσμιο ανέκδοτο. Ακόμα και οι NY Times με άρθρο-καταπέλτη στηλιτεύουν την σαπίλα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Oι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον Κ.Μητσοτάκη καθώς δεν θέλουν να έχουν καμία σύνδεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι NY Times συνεχίζουν την αποδόμηση του προφίλ και της κυβέρνησής του με καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς.

Η εφημερίδα αποτελεί το σκληρό πυρήνα του δημοκρατικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον και ότι γράφει θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Στην Ελλάδα φουντώνει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν γίνει πιο βαθιές».

«Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αναθεωρηθεί, αλλά έχει λάβει μόνο μια καλλυντική αναμόρφωση, μία διακόσμηση βιτρίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο τη σήψη» γράφει μεταξύ πολλών άλλων το δημοσίευμα με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα φανερή σε όλους» και υπογραμμίζει «το Ελλάδα 2.0 που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης είναι απλά μια από τα ίδια».

Τρομακτικό κόστος ζωής

Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση χτυπούν βάναυσα και την ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό του Ιουλίου να φτάνει στο 11,3% – από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Ο αντίκτυπος φτάνει κατευθείαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πριν από λίγες εβδομάδες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέταξε τη χώρα μας πρώτη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά.

Για τη δε Κομισιόν σχεδόν όλο τον Ιούλιο η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και στην πρώτη δεκάδα για τα λοιπά καύσιμα!

Λίγο νωρίτερα η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία για τις τιμές τροφίμων του 2021 –πριν από τις ανατιμήσεις λόγω του πολέμου–, φέρνοντας την Ελλάδα πρώτη, με τιμές κατά 4,8% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Είναι προφανές πως η «θέση εκκίνησης» για τη χώρα μας από το ξέσπασμα του πολέμου ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, ενώ κατά τα ίδια στοιχεία το κόστος της επικοινωνίας είναι επίσης το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, 69,4% πάνω από τον σχετικό μέσο όρο.

Με πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες να απειλούνται από τη φτώχεια, όπως καταγράφουν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, τουλάχιστον το 40% των πολιτών βρίσκεται εξόχως εκτεθειμένο στη δυσβάσταχτη καθημερινότητα.

Εκτός της διατροφής και της κάλυψης των βασικών αναγκών, όπως θα έπρεπε να θεωρούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, οι επικοινωνίες και οι μετακινήσεις, ναρκοπέδιο αποτελεί επίσης η στέγαση.

Και σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση, με το 33,3% του πληθυσμού να δίνει πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες.

Να σημειωθεί πως τα προαναφερθέντα ποσοστά προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, κάτι που σημαίνει πως σήμερα η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη.

Παράλληλα, η πραγματικότητα που ζει στο πετσί του μεγάλο μέρος των εργαζομένων καταγράφηκε στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση τον περασμένο Μάιο, φέρνοντας τη χώρα μας δεύτερη σε φτώχεια και προτελευταία σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

Μια πραγματικότητα που καταγράφεται και από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο, που υπολογίζει ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους αδυνατεί να πάει διακοπές έστω για μία εβδομάδα.

Άλλωστε η μεγάλη εικόνα της αγοράς εργασίας λέει πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε ανεργία στην ΕΕ, με 12,7%, πίσω από την Ισπανία, ενώ η ανεργία των νέων αυξήθηκε για άλλη μια φορά, προσεγγίζοντας ξανά το 40%.

Κάκιστη διαχείριση της πανδημίας

Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης σε δύο ακόμη σημαντικά πεδία που σκιαγραφούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής.

Από τη μια είναι η διαχείριση της πανδημίας, που φέρνει σήμερα τη χώρα μας δεύτερη στους θανάτους που υπερβαίνουν το αναμενόμενο (υπερβολική θνησιμότητα) για τον περασμένο Μάιο σε επίπεδο ΕΕ, με 17,4% έναντι 6,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, πίσω μόνο από την Πορτογαλία του 19%.

Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα τα επίπεδα των ανθρώπινων απωλειών για τη χώρα μας ήταν πάρα πολύ συχνά στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τον περασμένο Απρίλιο που ήταν πρώτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και δεύτερη στον κόσμο πίσω από το Χονγκ Κονγκ. Στα τέλη Ιουλίου η Ελλάδα επανήλθε πρώτη στον κόσμο σε κρούσματα Covid.

Πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές, υποτίθεται ότι ήταν εκ των βασικών θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά. Τα στοιχεία για τα πεπραγμένα του 2021 αποτελούν γροθιά στο στομάχι, αφού μόνο το περσινό έτος κάηκαν εκτάσεις που αντιστοιχούν στα καμένα των 13 προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν τα 1,3 εκατ. στρέμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον.

Έλλειμμα ασφάλειας

Το ζήτημα της ασφάλειας στην χώρα έχει καταντήσει τραγωδία. Όλοι κινδυνεύουν από όλους. Οι δολοφονίες έχουν εκτοξευτεί, όπως και οι ενέδρες για ληστείες και οι βιασμοί κυρίως από παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες.

Οι αρχές κινητοποιούνται μόνο αν τα θύματα είναι τουρίστες. Για τους Έλληνες ποιος σκοτίστηκε.

Το υψηλότερο χρέος στη γηραιά ήπειρο

Έπειτα από τρία μνημόνια, αντίστοιχες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και πλήθος αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το χρέος της χώρας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε και πάλι τα 350 δισ. ευρώ παρά τις ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, ενώ μαζί με το ιδιωτικό εκτινάσσονται πάνω από το 400% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, παρά τις κορόνες για υψηλή ανάπτυξη, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ήταν το δεύτερο στην ΕΕ, στα επίπεδα του 7,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2020, έτος πανδημίας, έφτασε το 10,2%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ρεκόρ των απευθείας αναθέσεων προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, πολιτικών και όχι μόνο.

Κατά τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), στα τέλη του περασμένου Ιουνίου το ύψος τους έφτασε τα 7,5 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας ακόμη και τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία για αξιολόγηση.

Επικρίσεις για κράτος δικαίου, πόθεν έσχες και διαφθορά

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έμεινε μόνο στα περί ελευθεροτυπίας, αφού εστίασε σε μια σειρά από ζητήματα-σκιές, μεταξύ των οποίων η απόδοση δικαιοσύνης, οι πλημμελείς έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες και συνολικά η διαφθορά.

Εικόνα που συμφωνεί απόλυτα με αυτήν που έχουν σχηματίσει οι πολίτες της χώρας, οι οποίοι στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο δήλωσαν κατά 75% ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα, τοποθετώντας τη χώρα στη σχετική κατάταξη πίσω μόνο από την Κύπρο.

(Αν)Ελευθερία… του Τύπου (ανέκδοτο)

Απόλυτη επιβεβαίωση για μια ακόμη πρωτιά αυτή που έδωσαν στη χώρα μας οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατατάσσοντάς την τελευταία στην ελευθερία του Τύπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 108η διεθνώς.

Παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, αυτό επιβεβαίωσε και η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου.

Εν ολίγοις, αν κάποιος επί τρία χρόνια άκουγε το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ και ζούσε στην κοσμάρα του θα πίστευε πως βρίσκεται στην Ελβετία ενώ στην πραγματικότητα βιώνει μία κατάσταση τύπου… Εκουαδόρ (μάλλον άδικος ο παραλληλισμός για το Εκουαδόρ).

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like