Το Ελιζέ προσπαθεί να μαζέψει τις απειλές του Μακρόν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οργή από πολλούς πολίτες αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης
Στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Ναέλ στις 27 Ιουνίου σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, καταστροφές δημοσίων κτιρίων και οχημάτων από φωτιές που άναψαν οργισμένοι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι και νέοι.
Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση των Παρισίων να λάβει επιπρόσθετα μέτρα με 45.000 αστυνομικούς να «χτενίζουν» τους δρόμους τις τελευταίες ημέρες και την ηγεσία της χώρας να κουνάει το… δάκτυλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο στόχαστρο ο Μακρόν που κούνησε το… δάχτυλο σε παιδιά και μαθητές
Μπορεί ο ένοικος των Ηλυσίων να εξέφρασε την ικανοποίησή του που δεν μπλόκαρε την πρόσβαση στην νέων στα social media, ο ίδιος όμως μπήκε στο στόχαστρο αφού άφησε το θέμα ανοιχτό ενώ παράλληλα έριξε την ευθύνη και στους γονείς καλώντας τους να… μαζέψουν τα παιδιά τους.
«Χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να διακόψουμε την πρόσβαση στα social media, αλλά αν χρειαζόταν θα το εξετάζαμε. Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Πυρά από γονείς και από κόμματα της αντιπολίτευσης
«Αντί να συζητάμε για την αστυνομική βία, μιλάμε για την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος γονέων σε εργατικές συνοικίες.
Ο Μακρόν δέχτηκε πυρά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να αποκόψει τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, αξιωματούχοι των Ηλυσίων και υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν απειλούσε με «γενικό μπλακ άουτ» αλλά με «περιστασιακή και προσωρινή» αναστολή των πλατφορμών.
Ζήτησαν περιορισμό των βίντεο με βανδαλισμούς
Αναφερόμενος στα social media, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ορισμένα απ’ αυτά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών που προκάλεσαν σοβαρές σοβαρές υλικές ζημιές στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ελιζέ ζήτησε από τις πλατφόρμες να περιορίσουν τα βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών και να κοινοποιήσουν την ταυτότητα συγκεκριμένων ακολούθων.
Έχοντας πλέον καταλαγιάσει το κύμα βίας, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.
«Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς», είπε προχθές ο Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Θέτει ζήτημα διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
«Όταν τα social media γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι σοβαρό πρόβλημα».
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έρχονται να στηρίξουν τους υπουργούς του, οι οποίοι κατηγορούσαν συνεχώς τη νέα γενιά που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok, για την οργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του 17χρονου Γαλλοαλγερινού.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, στην οικογένεια, στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις… και όταν τα πράγματα ξεφύγουν, ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα κόψουμε» ήταν η επίμαχη φράση του Mακρόν στην συνάντηση του με τους 241 δημάρχους, των οποίων οι δήμοι επλήγησαν από τις συμπλοκές των νέων με την γαλλική αστυνομία.
Για αυταρχισμό κατηγορεί τον Μακρόν η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αυταρχισμό του Μακρόν αφού τα «έβαλε» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Η χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των πολιτών δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολιβιέ Μαρλίξ, από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains): «Κόψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα; Ακόμα κι αν είναι πρόκληση για να αποσπάσει την προσοχή, είναι πολύ κακόγουστο», τόνισε.
Από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, η Φατιμά Ουασάκ, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Front de Mères» (Μέτωπο της Μητέρας) που εκπροσωπεί τους γονείς που ανήκουν στην εργατική τάξη, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία τακτική αντιπερισπασμού τονίζοντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη:
«Αντί να συζητάμε για το θέμα της αστυνομικής βίας… επιρρίπτουμε την ευθύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους γονείς».
Στόχος τώρα του Ελιζέ είναι να κατευνάσει τα πνεύματα μετά το αλαλούμ στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι ήθελε μια «ήρεμη και μελετημένη» συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις πρόσφατες αναταραχές», ανέφεραν εκπρόσωποι του Μεγάρου των Ηλυσίων.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτούμε τη χρήση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και ποια βάση θα μπορούσε να υπάρχει για ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή διοικητικά μέτρα», πρόσθεσαν.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις