Ο Μακρόν έχει δηλώσει πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία», αλλά και ότι υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν – Αρκετές χώρες και το ΝΑΤΟ πήραν αποστάσεις

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής επίγειων δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, έδωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Λεκορνού σημείωσε πως πρόκειται κυρίως για συμβούλους, εκπαιδευτές, εμπειρογνώμονες ασφαλείας κυβερνοχώρου και αποναρκοθέτησης, τεχνικούς οπλικών συστημάτων κλπ.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία», αλλά και ότι υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν.

Αντίθετες στη γαλλική πρόταση Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γερμανία

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν σήμερα πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού αυτή η επιλογή αναφέρθηκε για ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντηση στο Παρίσι, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους.

«Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.

Ο Τουσκ πρόσθεσε: «Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και πως επίσης δεν υπάρχουν σχέδια το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Τουσκ καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.

Ο Τουσκ και ο Φιάλα θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία σήμερα, με το θέμα της Ουκρανίας να διχάζει την ομάδα.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι «σταθερή σαν πέτρα».

Επιπλέον, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ιδέα που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια άποψη εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και το σύνολο της γερμανικής πολιτικής.

«Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟϊκά κράτη», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, στο Φράιμπουργκ, απαντώντας εμμέσως στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι δυτικοί στρατιώτες, πρόσθεσε ο καγκελάριος, «δεν επιτρέπεται – επίσης από τις χώρες τους – να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, επισήμανε μάλιστα ότι η άποψη για το θέμα αυτή ήταν «πολύ ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία και ΝΑΤΟ απορρίπτουν πιθανή αποστολή στρατευμάτων

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στο μέλλον δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ διευκρίνισε ότι «ένας μικρός αριθμός» ανθρώπων που έχουν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη εκεί «για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική εκπαίδευση», προσθέτοντας: «Δεν σχεδιάζουμε ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

Παράλληλα, η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε η Αλεγρία.

Επίσης, η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO.

«Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει «να αποκλειστεί» στο μέλλον.

«Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία (και αυτό) με διάφορους τρόπους», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Τέλος, το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη, μία ημέρα αφότου έγινε γνωστή η πρόταση για ενδεχόμενε αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις