Το πλοίο μεταφέρει 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εγκαινιάζει τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας το ισπανικό πλοίο “Open Arms”, της Οργάνωσης World Central Kitchen που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.
Το πλοίο μεταφέρει 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εγκαινιάζει τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο λόγος που καθυστέρησε ο απόπλους του πλοίου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.
Η Λάρνακα απέχει περίπου 370 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.
Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή προκυμαίας ώστε να εκφορτώνεται η βοήθεια. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα χρειαστεί ως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.
Η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και οι ρίψεις από αέρος, που έχουν γίνει πλέον καθημερινές τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.
H «χαρά του ραμαζανιού» θύμα του πολέμου
Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκε «χωρίς χαρά» χθες βράδυ για την πρώτη διακοπή της νηστείας στην αρχή του φετινού ραμαζανιού, στο οποίο ρίχνουν βαριά σκιά η απειλή γενικευμένου λιμού και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, καθώς ο καταστροφικός πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς διανύει τον έκτο του μήνα.
Σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου μουσουλμανικού κόσμου, το ραμαζάνι, ο ιερός μήνας νηστείας και προσευχής των πιστών, είναι γιορτή που συνοδεύεται από πλούσια οικογενειακά δείπνα κάθε βράδυ. Όμως στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι δεν έχουν και πολλή διάθεση για γιορτή.
«Αυτό το ραμαζάνι δεν έχει γεύση ραμαζανιού. Έχει μάλλον γεύση αίματος, μιζέριας, χωρισμού και καταπίεσης», είπε η Ουμ Μοχάμεντ Αμπού Ματάρ, καθώς έψηνε ψωμί σε πρόχειρο φούρνο που τροφοδοτούσε με κομμάτια χαρτονιού που μάζεψε εδώ κι εκεί.
«Δεν νιώθουμε τη χαρά του ραμαζανιού, τη χάσαμε επειδή η κατοχή μας εκτόπισε και κατέστρεψε τα σπίτια μας. Κοιτάξτε τον κόσμο που ζει στις σκηνές (…) Υποφέρουμε πολύ. Αυτό το ραμαζάνι δεν έχει καμία σχέση με αυτά προηγούμενων ετών», συμπλήρωσε ο Μοχάμαντ αλ Μάσρι, εκτοπισμένος στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ζουν σε σκηνουπόλεις κάπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, βίαια εκτοπισμένοι και πλέον παγιδευμένοι.
Πρόκειται για πάνω από τον μισό πληθυσμό του θυλάκου.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις