Τους τελευταίους οκτώ μήνες του πολέμου στη Γάζα, τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» τη Χαμάς
Μετά τη δεύτερη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο ιατρικό κέντρο, την 1η Απριλίου, οι Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Κοιτάζουν έκπληκτοι ό,τι έχει απομείνει στα ερείπια του βομβαρδισμένου κτηρίου.
Όπως αναφέρει το BBC, τους τελευταίους οκτώ μήνες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» τη Χαμάς, κάτι που η παλαιστινιακή σουνιτική ομάδα αρνείται πεισματικά.
Ωστόσο, αυτά που συνέβησαν στο Αλ Σίφα – άλλοτε ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας – είναι αναμφισβήτητα τα πιο δραματικά.
Η αιφνιδιαστική επιδρομή των Ισραηλινών επί δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο με το επιχείρημα ότι η Χαμάς είχε ανασυνταχθεί στο σημείο, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου ως «ακριβής και χειρουργική». Ο εκπρόσωπός της, Avi Hyman, υποστήριξε ότι το Ισραήλ πέτυχε διάνα. «Εξουδετερώσαμε πάνω από 200 τρομοκράτες. Συνολικά προχωρήσαμε στη σύλληψη 900 τρομοκρατών χωρίς τον θάνατο ενός αμάχου».
Βεβαίως, με τα πτώματα σε αποσύνθεση, στοιβαγμένα σε μπουλντόζες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ο ισχυρισμός των Ισραηλινών ότι δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων αμφισβητήθηκε άμεσα. Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις ομαδικοί τάφοι έχουν αποκαλυφθεί στο σημείο, με τις παλαιστινιακές ομάδες έρευνας να υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί αρκετές εκατοντάδες σοροί.
«Έχουμε ανασύρει πτώματα, πολλά από τα οποία είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν» είπε στις 8 Μαΐου ένας Παλαιστίνιος υπάλληλος Πολιτικής Άμυνας, ο Rami Dababesh, καθώς στεκόταν δίπλα σε μια σειρά από λευκές πλαστικές σακούλες στο Αλ Σίφα. Ο άνδρας φορούσε μάσκα στο πρόσωπο και πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. «Βρήκαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και ακέφαλων σωμάτων καθώς και τεμαχισμένα μέλη» πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει την «βαθύτατη ανησυχία του» για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων τόσο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα όσο και στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα. Μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ζητήσει την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι, κατά τις επιδρομές τους στα νοσοκομεία της Γάζας, οι στρατιώτες τους ανέσυραν πτώματα που οι Παλαιστίνιοι είχαν θάψει νωρίτερα στο πλαίσιο της έρευνας για τα λείψανα περίπου 250 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τονίζουν επίσης ότι, τα πτώματα εξετάστηκαν με σεβασμό και πως, όσα δεν ανήκαν σε ισραηλινούς αιχμαλώτους, επέστρεψαν στο σημείο που βρέθηκαν.
Ωστόσο, τουλάχιστον ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανήκαν σε ασθενείς που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής επιδρομής του Ισραήλ. Ένας νοσοκόμος που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς, είχαν ακόμη καθετήρες στο σώμα τους.
Στις 15 Απριλίου, το BBC συνάντησε δύο άνδρες, οι μητέρες των οποίων εθεάθησαν για τελευταία φορά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τα σώματά τους είχαν μόλις ανασυρθεί από έναν ομαδικό τάφο. «Ήρθα τρέχοντας εδώ όταν μου είπαν για τον τάφο» είπε ο Mohammed al-Khatib, ο οποίος έψαχνε αρκετές μέρες τη μητέρα του, Khawla. «Με τη χάρη του παντοδύναμου, βρέθηκε το πτώμα της» πρόσθεσε.
Ο Walid Fteima υποστήριξε ότι η ηλικιωμένη μητέρα του, Lina Abu Leila, νοσηλευόταν για υποσιτισμό και σοβαρή αφυδάτωση όταν πέθανε. Η σορός της βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης. Κατάφερε να την αναγνωρίσει μόνο από τα τραύματα που είχε από παλαιότερο ισραηλινό βομβαρδισμό. «Οι γιατροί της είχαν ακρωτηριάσει ένα δάχτυλο σε κάθε πόδι» εξήγησε στο βρετανικό δίκτυο.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το BBC, αν και το νοσοκομειακό κέντρο Αλ Σίφα έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν γίνει πρόσφατα προσπάθειες για την επαναλειτουργία πολύ περιορισμένων ιατρικών υπηρεσιών.
Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς καθώς το Ισραήλ στόχευε άλλες εγκαταστάσεις υγείας που, όπως θεωρούσε, χρησιμοποιούνταν ως «καταφύγια» από τη Χαμάς, ιδιαίτερα το νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις