Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διαψεύδουν, είτε με τις επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε με διαρροές του υπουργείου, ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με αφορμή τη νέα έκρηξη του μεσανατολικού «ηφαιστείου» με επίκεντρο τη Γάζα, αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή και μάλιστα εμμέσως πλην σαφής.

Ως γνωστόν, στη νατοϊκή δύναμη, SNMG-2, που έχει δημιουργηθεί ήδη από το 2005 (λειτουργούσε με άλλη ονομασία από το 2001) ακριβώς για την περιοχή της «θερμής ζώνης» της Ανατολικής Μεσογείου, μετέχει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα, «Ψαρά». Κατά πληροφορίες, και η φρεγάτα, «Σαλαμίς» βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή.

Στοιχεία για τις εξελίξεις γύρω από τη Γάζα

Σύμφωνα ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο από «φανατικούς» των αεροναυτικών κινήσεων ανά τον κόσμο, μετά τις εξελίξεις στη Γάζα, στις 12 Οκτωβρίου η ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη εκινείτο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, διεξάγοντας ασκήσεις.

Κατά τις ίδιες ανοικτές πηγές, εκεί έπλεε και ο σχηματισμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Gerald R. Ford, και τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που φέρει.

 

Είναι εμφανές ότι ο ΝΑΤΟϊκός και ο αμερικανικός σχηματισμός συντονίζουν τις κινήσεις τους. Και είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, SNMG-2, δεν βρίσκεται στην περιοχή επειδή αίφνης αφυπνίστηκε η διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και σκέφτηκε να κάνει και μερικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο.

Άλλωστε, ο ΝΑΤΟϊκός σχηματισμός από δημιουργίας του, έχει ακριβώς την αποστολή να επεμβαίνει σε καταστάσεις σαν και αυτές που εκτυλίσσονται σήμερα σε Ισραήλ – Παλαιστίνη. Πόσο μάλλον, που το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Αντίστοιχοι ΝΑΤΟϊκοί ναυτικοί σχηματισμοί έχουν δραστηριοποιηθεί στις επιχειρήσεις κατά της Σερβίας (1999), στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας, κ.ο.κ.

Κρυφτούλι

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών, η φρεγάτα, «Ψαρά», του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της SNMG-2 σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «μέχρι τώρα, δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του USS GERALD R. FORD από την SNMG-2».

Ίσως να μην έχει κατατεθεί -έως τώρα- αίτημα για ένταξη της ελληνικής φρεγάτας στον σχηματισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί το ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον, τα παραπάνω κάθε άλλο παρά σημαίνουν ότι ΝΑΤΟϊκός και αμερικανικός στόλος δεν συντονίζονται και δεν έχουν κοινούς στόχους και αποστολή.

Συρία – Λίβανος

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, ελληνικά πολεμικά σκάφη, καθώς και άλλα ΝΑΤΟϊκά, κάνουν συνεχείς συνεχείς ασκήσεις συνεργασίας και συντονισμού με τον αμερικανικό 6ο στόλο που έχει την βάση του στη Σούδα. Εξάλλου, ένας από τους «στόχους» του συντονισμού τους ήταν και είναι η αντιπαράθεση με τα ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν τη βάση τους στη Συρία. Το ίδιο και τώρα, με την ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη.

Είναι προφανές ότι τώρα, έχοντας απέναντί τους ρωσικές (και ιρανικές) δυνάμεις στη Συρία και βάζοντας οι Αμερικανοί στο στόχαστρό τους την αρκετά αξιόμαχη οργάνωση, «Χεζμπολάχ», στον Νότιο Λίβανο, η αποστολή της SNMG-2 στην περιοχή, σε αυτή την συγκυρία, οπότε έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως στην Παλαιστίνη, μόνο τυχαία δεν είναι.

Έμμεση παραδοχή μετά τις εξελίξεις στη Γάζα

Ένα δεύτερο ελληνικό πολεμικό πλοίο, η φρεγάτα, «Σαλαμίς», σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ για την «επιχείρηση ειρήνης», UNIFIL, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Κατά τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, η παρουσία δύο ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα!

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε κάποιου πλοίου, ούτε κάποιας φρεγάτας που να εμπλέκεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. Η μία αφορά ένα πλοίο στις ακτές του Λιβάνου, στο πλαίσιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο βρίσκεται πολλά χρόνια εκεί. Η άλλη περίπτωση είναι της φρεγάτας που είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ για την αποστολή SNMG-2, η οποία διαρκεί πολλά χρόνια», είπε.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις