Για το εάν μπορούν να αξιοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν σε δομές προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού, ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Business Dinner του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που έγινε στη στη Θεσσαλονίκη.
«Κοιτάξτε να δείτε, είναι πολύ πιο σύνθετο το πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η έλλειψη εργατικών χεριών και εργατικού δυναμικού είναι ένα
πρόβλημα γενικά του δυτικού κόσμου και σίγουρα του συνόλου της Ευρώπης. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο λόγος που έχουν φύγει πάρα πολλοί Αλβανοί από τo εργατικό μας δυναμικό και έχουν πάει στην Ιταλία και στην Ισπανία, είναι γιατί η Ιταλία και η Ισπανία λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού δίνουν υψηλότερα μεροκάματα» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
«Το αν η λύση του προβλήματος είναι οι λαθρομετανάστες που είναι στα κέντρα, είναι συζητήσιμο υπό κάποιες συνθήκες και θα μπορούσε να είναι, αλλά έχει και πολύ ισχυρό αντίλογο. Ο αντίλογος είναι ότι αν δώσω σήμα ότι όποιος έρθει στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά, μπορεί ξαφνικά να βρεθείς μπροστά σε ένα κύμα μεταναστευτικό που θα είναι τελείως ανεξέλεγκτο και τελείως μη υπερασπίσιμο. Άρα, πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις» συμπλήρωσε.
«Θέλω να βλέπω το σύνολο της εικόνας. Οι μετανάστες ως συμπλήρωμα του εργατικού δυναμικού μίας χώρας είναι πολύ απαραίτητο και χρήσιμο πράγμα, αλλά πρέπει να γίνεται σε λελογισμένους αριθμούς και με αυστηρούς κανόνες. Γιατί; Διότι μετά από κάποιους αριθμούς, δημιουργούνται στο σύνολο το χρόνου και προβλήματα πολύ μεγάλα. Παραδείγματος χάρη, όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας και λέει, «κατεβάζω το στρατό στους δρόμους για να εμποδίσω τις συγκρούσεις μεταναστών στη Στοκχόλμη», αν σας το έλεγα ότι αυτό θα συνέβαινε στη Σουηδία, τι θα μου λέγατε; Και όμως αυτό έχει συμβεί», σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «με τον εξαίρετο Διοικητή της ΔΥΠΑ, τον κ. Πρωτοψάλτη, βασική μας προσπάθεια είναι να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε το εγχώριο εργατικό δυναμικό και να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρώτα με το εγχώριο εργατικό δυναμικό, όσο αυτό γίνεται. Στις μετακλήσεις προσωπικά θα προτιμούσα την οργανωμένη μετανάστευση, δηλαδή τις διακρατικές συμφωνίες με χώρες που ενδιαφέρονται να κάνουν εξαγωγή εργατικού δυναμικού για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αυτή θα ήταν πραγματικά η ιδανική λύση για την μετάκληση, όπου εκεί μπορείς να ορίζεις κάθε χρόνο πόσους χρειάζεσαι, πόσους θα φέρνεις και από ποιες χώρες θέλεις», τόνισε.
enikonomia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις