Η «τουρνέ» του Μητσοτάκη σε Γερμανία και Ιταλία, τις προηγούμενες ημέρες, μοιάζει μάλλον με πανωλεθρία για την Ελλάδα. Η Γερμανία και θα επιστρέφει μετανάστες στην Ελλάδα και απαιτεί να αγοράσει όπλα η χώρα μας από αυτήν. Η Ιταλία, με το ένα χέρι παίρνει εισπράττει για όπλα από την Ελλάδα, και με το άλλο υπογράφει «μεγκα-ντηλ» με τον Ερντογάν.

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής «περιοδείας» Μητσοτάκη, αυτή την εβδομάδα, με πρώτο σταθμό την Ιταλία και μετά τη Γερμανία, κατέληξε σε φιάσκο. Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η το Βερολίνο θα «επαναπροωθεί» μαζικά μετανάστες στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες, έχει συμφωνήσει σε σκληρή αντι-μεταναστευτική πολιτική. Κάτι που φαίνεται να προκάλεσε αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ’ αυτών να μην ψηφίσουν τον Μερτς για καγκελάριο στην πρώτη ψηφοφορία. Βγήκε με τη δεύτερη, αλλά με ήδη τρωθέν προφίλ.

Ταυτόχρονα, ο Φ. Μερτς, αν και ουδόλως δεσμεύθηκε ως προς την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία -τουναντίον φάνηκε άκρως θετικός- είχε την απαίτηση να ζητήσει από την Ελλάδα να αγοράζει όπλα από τη Γερμανία. Να σημειωθεί πως οι Χριστιανοδημοκράτες ανέκαθεν ήταν υπέρ των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, σε αντίθεση με τους κάπως διστακτικούς Σοσιαλδημοκράτες και τους «Πράσινους», και πολύ περισσότερο με τη γερμανική Αριστερά.

Από τη μεριά του, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε λέξη άρθρωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σιγά μην τολμούσε να στενοχωρήσει τον ομόσταυλό του στην ευρωπαϊκή Δεξιά. Αλλωστε, η «φαμίλια Μητσοτάκη» ουδέποτε έθετε τέτοια … ενοχλητικά θέματα στο Βερολίνο.

Οσον αφορά την προηγούμενη επαφή του με την έτερη ομόσταυλή του, Τζόρτζια Μελόνι, αρκέστηκε όπως όπως να καλύψει την σκανδαλώδη «επένδυση» των Ιταλών στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, με τη γνωστή συνέπεια της τραγωδίας των Τεμπών. Από τη μεριά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, κοιτώντας το συμφέρον της χώρας της, και ελληνικό χρήμα για ιταλικούς εξοπλισμούς φαίνεται ότι παίρνει (2+2 μεταχειρισμένες φρεγάτες, συζητώνται), και με τον Ερντογάν έχει κλείσει εδώ και καιρό «μέγκα-ντηλ», ενώ βάζει την Τουρκία από την πίσω πόρτα στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την «άμυνα».

Βατερλώ στο Μεταναστευτικό

Ο Μερτς, ορθά κοφτά είπε ότι πρέπει «να αυξηθούν οι επανεισδοχές (σ.σ. από τη Γερμανία στην Ελλάδα) και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση». Ανέφερε ακόμη πως «η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να μειωθεί». Σημείωσε ότι συζήτησε με τον Κ. Μητσοτάκη για την τριτογενή μετανάστευση, «που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας», και ετάχθη υπέρ της αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου.

Τι είπε, από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός; Ούτε λίγο ούτε πολύ, συμμερίστηκε τις απόψεις Μέρτς, είπε χαρακτηριστικά μάλιστα «αντιμετωπίζω το ζήτημα αυτό με κατανόηση της γερμανικής πλευράς», παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών», αλλά ζήτησε και αυτός την … συμπόνια της Γερμανίας, «την αντίστοιχη κατανόηση για το τι σημαίνει να βρίσκεσαι (σ.σ. η Ελλάδα) στη δύσκολη θέση να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

 

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη στον Μερτς ότι, εάν θέλουν «ενωμένη» Ευρώπη, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει ούτε στο Μεταναστευτικό ούτε σε άλλα ζητήματα, και ότι δεν μπορεί η Γερμανία, με το έτσι θέλω, να χαράσσει μονομερώς πολιτικές, στην προκειμένη ειδικά σε βάρος της Ελλάδας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ακολουθεί ανοικτά ανθελληνική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στην Τουρκία. Εδώ γονάτισε την Ελλάδα με τα μνημόνια και κατέστρεψε την κοινωνία της, και θα κολλήσει στο να στέλνει πίσω χιλιάδες μετανάστες; Τόσο η Γερμανία, όμως, όσο και άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν υπάκουο υποτακτικό τους την Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά ενέχουν κόστος, και ότι εάν δεν εισακουστεί η άποψη της Ελλάδας, τα βέτο εντός της ΕΕ θα πέφτουν βροχή. Αλλά ποιος να το κάνει αυτό; Πάντως, όχι το μέγαρο Μαξίμου που ερωτοτροπεί μονίμως με το Βερολίνο.

Πάρτε όπλα από εμάς

Δεν φτάνει, όμως, που ο Μερτς είπε όσα δήλωσε για το Μεταναστευτικό, δίχως ουσιαστικό αντίλογο από τον Κ. Μητσοτάκη, ως επιχειρηματίας -αλά Τραμπ- που είναι, ευθαρσώς ζήτησε από την Ελλάδα να αγοράζει ακριβά οπλικά συστήματα από τη Γερμανία.

Κι’ όμως, την ίδια στιγμή, ουδεμία δέσμευση ανέλαβε για να μην πουληθούν μαχητικά αεροσκάφη, Eurofighter, στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς, επισήμως εκφράστηκε η απαίτηση του Βερολίνου για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 – 28 δισ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, η Γερμανία επιδιώκει να συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως η αντιαεροπορική – αντιπυραυλική – αντιντρον άμυνα – «θόλος», που φέρει την πομπώδη ονομασία, «Ασπίδα του Αχιλλέα», με το επιχείρημα ότι όλοι οι άλλοι (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, κ.ο.κ.) παίρνουν και η Γερμανία δεν έχει πάρει δουλειές. Ειδικότερα, το γερμανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην πώληση του γερμανικού αντιαεροπορικού συστήματος, IRIS-T. Ως γνωστόν, τον «θόλο» έχουν πάρει οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να «μοιράσει» δουλειές και στους Γερμανούς.

Οσον αφορά τα αεροσκάφη, Eurofighter, για τα οποία ενδιαφέρεται η Αγκυρα και έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τη Βρετανία που μετέχει στην κατασκευαστική κοινοπραξία, η προηγούμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, εξαιτίας των δισταγμών» των Πρασίνων, φαινόταν πιο συγκρατημένη, αν και ο πρώην καγκελάριος, Σοσιαλδημοκράτης, Ολαφ Σόλτς, εφέρετο ευνοϊκά προσκείμενος στο ευρω-τουρκικό ντηλ. Τώρα, με τη νέα κυβέρνηση, τα πράγματα δεν αποκλείεται να εξελιχθούν προς το χειρότερο για την ελληνική πλευρά.

Από τη μεριά του, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, αλλά και στην πιθανή συμμετοχή της Αγκυρας στα προγράμματα επανεξοπλισμού (ReArm) της ΕΕ, μάλλον αναλώθηκε στα γνωστά του φληναφήματα. ΚΙ’ αυτό, όταν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει ή σκοπεύουν να δώσουν το «πράσινο φως» για να μπει η Τουρκία στην «άμυνα» της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση, ένας τρόπος υπάρχει να εμποδιστεί: Το βέτο εντός της ΕΕ.

Τι είπε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός; Οτι δεν μπορεί -άκουσον, άκουσον- να υποδείξει σε μια μεγάλη χώρα τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων που θα κάνει, αλλά πρέπει να πληρούν «ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή –γιατί όχι;– να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ».

Τώρα, του’ κανε του Μερτς τη μούρη … κρέας. Και αμυντική συμφωνία με την ΕΕ να υπογράψει η Τουρκία, όπως το ίδιο συζητείται και για τον στενό σύμμαχο της Αγκυρας, το Λονδίνο, δεν θα αλλάξουν πολλά στα ελληνοτουρκικά. Εξάλλου, και στο ΝΑΤΟ είναι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία, αλλά η Αγκυρα τα γράφει όλα αυτά στα παλαιότερα των υποδημάτων της, απειλώντας ανοικτά την Ελλάδα.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις