Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη πριν λίγες ημέρες, απέναντι από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η συζήτηση διεξήχθη με επίκεντρο την τελευταία έκθεση της Επιτροπής, έκθεση διόλου κολακευτική για τη χώρα μας όπου διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που εφαρμόζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Οι σοβαρές ανησυχίες της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στηρίζονται σε εξίσου ανησυχητικά ευρήματα των ανθρώπων της. Κλιμάκιο της υποεπιτροπής για τα βασανιστήρια SPTK βρισκόταν στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν την ακρόαση της στη Γενεύη για να ερευνήσει καταγγελίες και εκθέσεις σε ότι αφορά βασανιστήρια στις φυλακές και σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά σε γεγονότα βάναυσης ή απάνθρωπης συμπεριφοράς από κρατικά όργανα, σημειώνεται πως η “Ελλάδα οφείλει να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους από τα βασανιστήρια και την κακή μεταχείριση».

Άλλα λένε οι φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μπορεί να υπάρχει κάθε καλή πρόθεση από τους διεθνείς οργανισμούς να πιστέψουν τους συμβούλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν τρέχει τίποτα με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Όταν όμως και οι εγχώριοι φορείς δημοσίου συμφέροντος αναφέρονται σε βασανιστήρια και απάνθρωπες συμπεριφορές, οι δικαιολογίες στον ΟΗΕ πάνε περίπατο. Η υποεπιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη χώρα μας επισκέφθηκε διάφορους χώρους κράτησης και είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με το Συνήγορο του Πολίτη, κυβερνητικούς και άλλους φορείς. Αυτά δε που άκουσε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της σε φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα, σε κέντρα κράτησης μεταναστών, καθώς και σε αστυνομικά τμήματα και δικαστικές φυλακές, οδήγησαν στην έκδοση της αυστηρής σύστασης με την επισήμανση ότι απαιτείται “επείγουσα δράση για την προστασία των κρατουμένων και για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εδώ και τώρα”. Η υποεπιτροπή ζήτησε επιπλέον την ενίσχυση και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη ως το “κλειδί” στην πρόληψη κακομεταχείρισης των κρατουμένων και ενίσχυση στα μέτρα πρόληψης των βασανιστηρίων.

Στη Γενεύη η ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετώπισε το σφυροκόπημα της επιτροπής με διαρκείς αρνήσεις. Αρνήθηκε ότι της καταλόγισαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για πολλές από τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε όλες τις αναφορές και τα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις. Υποστήριξε ότι το Λιμενικό μόνο σώζει ζωές κι ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο Προσφυγικό. Έγινε ωστόσο λόγος για παράνομες επιχειρήσεις με χρήση υπερβολικής βίας, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, άτυπη κράτηση και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 σημειώθηκαν 1.452 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα με 46.649 θύματα.

Εκτός από τα προβλήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έγιναν ερωτήσεις για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, για την ενδοοικογενειακή βία, για τον τρόπο διορισμών στην ελληνική δικαιοσύνη και τη διαφθορά αλλά και για τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ. Ειδική μνεία έγινε για την ψυχική υγεία. Εκφράστηκε ανησυχία για τον περιορισμό τροφίμων σε ψυχιατρικά ιδρύματα με πρόσδεση ή με φαρμακευτικές ουσίες, την έλλειψη ξενώνων για τα θύματα τράφικινγκ, το νόμο της συνεπιμέλειας και τις επιπτώσεις του σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις