«De facto ελληνική πολιτική ελέγχου των συνόρων στην περιοχή του Έβρου μέσω βίαιων επαναπροωθήσεων»
Για «de facto ελληνική πολιτική ελέγχου των συνόρων στην περιοχή του Έβρου μέσω βίαιων επαναπροωθήσεων» κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία σε έρευνά της που δημοσιεύεται σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα για τα οποία υπήρξαν μαρτυρίες «ήταν συχνά στόχοι περίπλοκων και συντονισμένων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες αποσκοπούσαν στη μεταφορά τους σε σημεία κοντά στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του Έβρου, ώστε να εκδιωχθούν». Επίσης, διαπιστώθηκε «ένα κοινό στοιχείο παραβιάσεων και αλληλουχίας γεγονότων που οδηγούν στις επαναπροωθήσεις».
Οι μαρτυρίες περιγράφουν συλλήψεις, κρατήσεις και περιστατικά βίας από «ένστολους Έλληνες κρατικούς υπαλλήλους, όπως και άνδρες με πολιτικά», ενώ μερικά περιστατικά «συνιστούν βασανιστήρια εξαιτίας της σοβαρότητάς τους και της πρόθεσης για ταπείνωση ή τιμωρία».
Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «άνθρωποι συλλαμβάνονται και κρατούνται βαθιά μέσα στην ελληνική ενδοχώρα, προτού επιστραφούν στην περιοχή του Έβρου ώστε να επαναπροωθηθούν παράνομα», μεταξύ των οποίων η οργάνωση εντόπισε έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα και έναν καταγεγραμμένο αιτούντα άσυλο.
Διεθνής Αμνηστία: Τι διαπιστώνει έκθεσή της
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι και οι πρακτικές της Τουρκίας «είναι συχνά προβληματικές» καθώς «η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε περιστατικά φαινομενικής τιμωρίας εις βάρος προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτά περιλαμβάνονται απειλές ή πράξεις βίας ή ακόμα και παράνομες επιστροφές στην Ελλάδα».
Η οργάνωση καλεί την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις επαναπροωθήσεις από ξηρά και θάλασσα και να απέχει από αυτές στο μέλλον και να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για παράνομες επιστροφές, αυθαίρετη κράτηση και βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, ζητά από την Τουρκία να σταματήσει όλες τις πρακτικές εξαναγκασμού ή πίεσης ατόμων να επιστρέψουν στην Ελλάδα και από την ΕΕ να λάβει κατεπείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών/ριών στα σύνορα της. Τέλος, ζητάει την αναστολή ή τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα.
Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε έκθεσή του που επίσης δημοσιεύεται σήμερα υπογραμμίζει ότι η Frontex, σε τρεις χώρες επιχειρήσεών της (Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία) παρουσιάζει ένα κοινό «μοτίβο αποτυχίας να ερευνήσει αξιόπιστα ή να λάβει μέτρα για τον μετριασμό των καταχρήσεων κατά των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ακόμη και όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παραβίασης δικαιωμάτων» και ζητάει την αναστολή των δραστηριοτήτων της στις χώρες, όπου διαπιστώνονται οι παραβιάσεις, και τη λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις